Film i TV

nikad dosta simbe

Aside Banners

Lion King je trebao biti potpuno drugačiji film + 9 drugih stvari koje niste znali

Piše , Objavljeno

Disneyeva priča o malom laviću Simbi, ove godine slavi 25 godina, a nova verzija najdražeg nam crtića nedavno je izašla i opet smo nanovo proživljavali dječje traume.

Za sve ljubitelje i dobre poznavatelje ovog filma, imamo 10 zanimljivih informacija o Kralju lavova koje sigurno niste znali.

  1. Jeste li primijetili kako je ožiljak na licu Scara gotovo jednak ožiljku na licu Tonyja Montane, kojeg je u filmu Scarface glumio Al Pacino?
     Screenshot_11
  2. Naslov filma imao je različite verzije, od King of the Kalahari, King of the Beasts do King of the Jungle koji je na kraju i izabran dok tek kasnije nisu shvatili da lavovi ne žive u džungli i promijenili ga u finalni “Kralj lavova”.

3. Izvorno je ideja ovog crtića bila potpuno drugačija. Redatelj je trebao biti George Scribner koji je želio stvoriti animirani National Geographic dokumentarac. Kad je ekipa ipak odlučila napraviti mjuzikl, Scribner je napustio projekt.

4. Sama priča je također dosta izmijenjena od prvotne gdje se film radio o ratu između lavova i babuna. Timon i Pumbaa bili su Simbini prijatelji iz djetinjstva, a Simba je trebao postati lijen i pomalo awkward lik.

Screenshot_12

5. Nisu svi vjerovali da će Kralj lavova biti uspješan. Mnogi zaposlenici nisu bili sigurni da će priča o mladunčetu optuženom za ubojstvo oca s glazbom Eltona Johna u pozadini baš dotaknuti publiku. Čak su i scenaristi bili prilično skeptični, Brenda Chapman nije željela raditi na projektu jer „priča nije bila dovoljno dobra“, a pisac Barney Mattison rekao je da ne zna tko će gledati taj film.

6. Kralj lavova smatrao se sekundarnim projektom i svi su više vjerovali u uspjeh Pocahontas. Ipak, ta su se pesimistička predviđanja pokazala potpuno krivim jer je Kralj lavova postao jedna od najuspješnijih animacija u povijesti i bio svojevrsna renesansa Disneyevih crtanih filmova početkom 90-ih. Dovoljno je da usporedimo Kralja lavova i Pocahontas na blagajni: 968 milijuna dolara u usporedbi s 346 milijuna dolara.

7. Da bi stvorili afričku floru i faunu, animatori su putovali u Keniju i proučavali lokalnu prirodu. Zahvaljujući milijunskim skicama kenijskog nacionalnog parka, veličanstveni pejzaži su vizualizirani. Kreatori crtića savjetovali su se sa stručnjacima za divlje životinje kako bi ponašanje i crte likova učinili  što realnijim i prirodnijim. Usput, prvi put su čuli čuvenu “Hakuna-matatu” u Africi.

8.  23 godine nakon objavljivanja filma, redatelj i producent iznenada su priznali da Mufasa i Scar nisu prava braća! Kreatori su tvrdili da su oni zapravo suparnički lavovi koji žive u jednom čoporu. Zvali su se braćom, iako zapravo nisu bili u krvnoj vezi. Ovo nam malo ubija čitavu dramu filma.

Screenshot_13

9. U početku su Timon i Pumbaa trebali otpjevati pjesmu o jedenju kukaca, ali kreativci su se predomislili. Ubrzo su se prisjetili fraze “Hakuna-matata” koju su naučili u Africi i zaključili da nalikuje pjesmi Bibbidi-Bobbidi-Boo od Pepeljuga. Tako je nastala poznata pjesma “Hakuna-matata”.

10. Elton John i Tim Rice autori su svih pjesama u crtiću. Bilo je puno pjesama, ali samo ih je 5 korišteno u finalnoj verziji. Legendarna Can You Feel the Love Tonight bila je najteža, a Tim Rice je napisao oko 15 verzija pjesme (tijekom nekoliko godina), nakon čega je ipak originalna verzija konačno izabrana. Najnesigurniji su bili u prvi stih: “Can you feel the love tonight” jer se činio malo nezgodan u priči o roditeljima i djeci. Ali ioak su je ostavili takvom što se pokazalo kao dobra odluka, s obzirom da su pjesmu obožavali mnogi, a autori su osvojili i Oscara.

 

TAGOVIdisney kralj lavova