Film i TV

morate pogledati

Aside Banners

Looper: Punokrvni SF klasik

Piše , Objavljeno

Ako nas pitate (a dojmovi su još svježi pa možda mrvicu pretjerujemo) Looper je uz Djecu sutrašnjice, Mjesec, District 9 i Inception najbolji SF novog milenija.

Looper

Redatelj Rian Johnson debitirao je sjajnim nezavisnim indie trilerom Cigla (snimljen za manje od pola milijuna dolara) koji je 2005. godine nagrađen specijalnom nagradom žirija Sundance Film Festivala, a iako film nije bio pretjerano zapažen u kinima ipak je uspio pogurati dvije karijere. Jedna je, naravno, ona redatelja Johnsona koji je ubrzo nakon debija dobio priliku režirati ‘coenovsku’ Braću Bloom s  Adrienom Brodyjem i Markom Ruffalom, dok je druga karijera pogurnuta Ciglom bila ona glumca Josepha Gordona-Lewitta.

Do tada je Lewitt bio poznat kao klinac iz Trećeg kamenčića od Sunca i teško da ga je itko doživljavao pretjerano ozbiljnim glumcem, a još teže je itko tih godina mogao proreći kako će Lewitt uskoro postati i najzanimljiviji glumac svoje generacije. Upravo nakon izvrsne uloge u Cigli, koja je bila gotovo posve drugačija od ostalih uloga u kojima smo ga gledali, Lewittu su počele pljuštati ponude, a on se pored glumačkog talenta očito može pohvaliti i talentom za odabir projekata jer od tada gotovo da nije počinio krivi korak u karijeri. Birao je manje projekte i zahtjevnije uloge te mu je ipak trebala još koja godina ali 2009. dobiva glavnu ulogu u 500 dana ljubavi, najboljoj romantičnoj komediji koju smo vidjeli u proteklom desetljeću, nakon čega gledamo kako Lewitt izrasta u pravu filmsku zvijezdu. I hvala Bogu na njemu jer da ga nema bili bi osuđeni na raznorazne Pattinsone.

Svestranom Josephu jedina je konkurencija Ryan Gosling:

Sedam godina nakon početka s Ciglom, staromodnom krimi pričom smještenom u srednjoškolski milje,  dvojac Johnsonn – Lewitt ponovno se okupio na novom projektu s time da se ovaj put radilo o možda najznačajnijem projektu njihove karijere. Lewitt je uglavnom igrao sporedne uloge u skupim filmovima te glavne u indie projektima i ovim je trebao potvrditi svoj zvjezdani status. Istovremeno, Johnsonnu je  karijera bila na klimavim nogama te mu je itekako trebao uspjeh nakon hvaljene ali propale Braće Bloom. Njima se pridružio i ostarjeli Bruce Willis kojeg već godinama nismo vidjeli u suvislom filmu, a i njemu je očajnički trebao neki hit da mu malo prodrma i oživi karijeru. Na kraju sva trojica imaju razloga biti iznimno zadovoljni. Film snimljen za skromnih 30-tak milijuna dolara dobro prolazi u kinima, a razloga za zadovoljstvo pored njih trojice imaju i filmofili jer su dobili priliku uživati u prvorazrednoj filmskoj poslastici.

Joseph Gordon-Lewitt

Johnsonn je sam napisao scenarij čija priča zvuči kao pokradena iz glave legendarnog Phillipa K. Dicka a govori o plaćenom ubojici (Joseph Gordon-Lewitt) u bliskoj budućnosti koji ima nadasve zanimljiv posao. Mafija iz budućnosti šalje žrtve u njegovo vrijeme gdje on odradi egzekuciju i sve funkcionira savršeno dok se jednog dana pred njim ne nađe verzija budućeg starijeg njega (Bruce Willis).

Zvuči intrigantno, a takva je i izvedba. Sjajno napisan scenarij nema previše problema s uobičajenim propustima i nelogičnostima kakve nerijetko pronalazimo u filmovima o putovanju kroz vrijeme, a priča je zanimljiva i napeta do samog kraja, čemu svakako pridonose uvjerljivi i životni likovi za čiju sudbinu itekako marite (dok nas primjerice zaboli hoće li Shia LaBeouf pobjeći pred Megatronom ili kako se već zove šef robotskih hordi zla iz iritantnih Transformersa).

Iako je na prvi pogled riječ o tipičnom holivudskom novovjekom SF-u iznenadit ćete se koliko je Johnson lukav filmaš pa je uspio u takav projekt ugurati i ozbiljne teme poput gubitka, žrtvovanja ili iskupljenja što, priznat ćete, ne bude često u fokusu mainstram filma općenito, a pop corn SF-a pogotovo. Očito taj filmaš nije mogao zatomiti svoje indie korijene pa je kroz Loopera provukao brojne teme koje je često moguće naći upravo u nezavisnoj produkciji. K tome, Johnson je itekako darovit redatelj pa njegov film, pored toga što je sjajno stiliziran, nudi i sve one elemente koji se očekuju od njega: izvrsne efekte i nabrijanu akciju. A znamo li da se ne radi o remakeu starog materijala ili adaptaciji stripa ili knjige već o originalnom materijalu što je danas prava rijetkost naše oduševljenje ovim filmom još je veće.

TAGOVIbruce willis Joseph Gordon-Lewitt Looper Rian Johnson sf

Komentiraj