Film i TV

Sjajna serija Louisa CK-a

Aside Banners

Louie: Iskrena drama ili bolno smiješna komedija

Recimo to odmah, Louie je nešto najkreativnije i najoriginalnije što nam je američka televizija dala proteklih godina. Najsmješnije i najdublje u isto vrijeme.

Piše , Objavljeno

Louie je ujedno vrlo specifična serija za televizijsko podneblje. Devedeset i devet posto serije je rad komičara Louisa CK-a – njen je autor i glavni glumac te režira, piše scenarij i montira apsolutno svaku epizodu serije. Usto, mreža koja emitira seriju ne postavlja mu nikakva kreativna ograničenja niti daje “savjete,” koji su ne samo česti, već neizbježni u ovoj industriji. Prosječan gledatelj teško će shvatiti ili uopće cijeniti to, no znajte da je takvo nešto raritet u izuzetno komercijaliziranom podneblju. Uz, doduše, mnogo manji budžet od uobičajenog, što smanjuje rizik za mrežu — ali to je nešto čime se ne trebate zamarati.

Uzaludno je pokušavati svrstati seriju Louie unutar uskih granica samo jednog žanra. Kao stand-up komičaru, komedija je Louisov kruh, ali kao opservacijskom komičaru, bliske su mu mnogo dublje teme koje se tiču promatranja ljudskog karaktera, osobina i psihe. U jednom trenutku Louie zna biti vrlo crna, provokativna komedija, već u drugom vrlo ozbiljna drama. Podjednako crna i provokativna.

Sam koncept je vrlo labav, radi se o nizu crtica iz Louisovog uma. Kratkih eseja presječenih s par minuta stand-up nastupa na početku, na kraju i u sredini epizode. Neki će ga zbog toga površno usporediti sa Seinfeldom, no suštinski, radi se o serijama koje imaju jako malo dodirnih točaka. Jedna epizoda zna imati jednu ili dvije kratke priče koje se vrte oko Louieja, koji se u odnosu na C.K.-a razlikuje utoliko da ima nešto manje sreće u životu. Samim time, neke karakteristike poput samoprijezira, odnosno ismijavanja na vlastiti račun, malo su više potencirane.

Epizode nisu povezane, nema neke generalne priče koja se provlači kroz epizode, Louis vrlo malo mari za kontinuitet. U prvoj sezoni imao je brata, u drugoj ima sestru. U jednoj epizodi jedna glumica glumi njegovu majku u flashbacku iz djetinjstva, već u drugoj ista glumica glumi njegovu djevojku. Sasvim nebitno, kaže Louis. Svidjela mu se glumica.

Ne treba trošiti riječi na posebno predstavljanje lika, djela i karijere Louisa C.K., Google i YouTube su vam pri ruci, a slobodno proučite raniji tekst o njegovom stand-up specijalu, kojeg je samostalno producirao i objavio. I to govori u prilog karakterizaciji Louisa kao gotovo altruističkog tipa koji cijeni vlastitu kreativnu slobodu.

Uzmite si 10 minuta vremena i pogledajte Louisov govor, kao posvetu velikanu komedije Georgeu Carlinu. Objašnjava mnogo toga o njegovim nastupima i stilu komedije. U suštini, kaže, kada kao komičar iscrpite one površne opsrvacije o avionima i psima, inspiraciju počinjete tražiti u dubljim i iskrenijim temama, prema svojim strahivoma i morama. O takvim je stvarima teško govoriti pred milijunskim auditorijem, no mnogo jače i osobnije pogačaju gledatelja od viceva “hej, jeste primjetili kikiriki u avionu?”

U suštini, nelagoda je glavni osjećaj i tema koja se provlači kroz epizode. Da, Louie nekad zna biti bolno smiješan i to bez da podilazi gledatelju, ali ta nelagoda — zbilja je nekad neugodno gledati Louisa kako se razveden, ćelav i debeo bori sa samačkim životom, srednjovječnom krizom, trenucima depresije bez uljepšavanja i ublažavanja.

Teme same po sebi nisu bogznašto revolucionarne i originalne, niti je Louis prvi koji ih obrađuje, no to radi na svoj vlastiti, jedinstven način. Kad počnete gledati seriju, prve epizode imaju nešto jači humoristični naglasak, dok eksperimentiranje s dramom i ozbiljnijim temema dolazi kasnije, epizodama u kojima ćete se možda pitati “što je točno ovdje trebalo biti smiješno” (točan odgovor je:”ništa”).

Louie zasad ima dvije gotovo perfektne sezone iza sebe, a treću čekamo ovog ljeta. Ako vam se da gledati seriju na tjednoj bazi, Fox Life počinje s emitiranjem prve sezone prvim dvjema epizodama, ove nedjelje, 26. veljače u 22:55h.

TAGOVIkomedija Louie Louis C.K. serija stand up

Komentiraj