Film i TV

netflix ubija

Aside Banners

Making a Murderer u drugoj sezoni ponovno briljira – najbolja true crime serija ikad?

Piše , Objavljeno

Prije tri godine, točno u prosinačko predblagdansko vrijeme i isto takvo raspoloženje Netflix nas je odlučio poprilično uznemiriti dokumentarnom serijom koja je ubrzo postala hit. ‘Making a Murderer’ se uvukla u dnevne boravke i spavaće sobe milijuna ljudi diljem svijeta, a većina dijeli slična iskustva o pogledanome. Iako kontroverzna serija ne pokazuje eksplicitno sadržaj koji bi se smatrao posebno uznemirujućim ili trebao cenzurirati, atmosfera koju polagano gradi jezivija je od bilo kakvog nasilja na koje smo s ekrana već ionako dobrano otupili.

Desetodijelna uvodna sezona sjajne true crime serije istražuje priču Stevena Averyja, naizgled sasvim običnog tipa iz Wisconsina koji voli pivo, kamionete, oružje i danas bi definitivno glasao za Donalda Trumpa da ne služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva za kojeg nije sasvim jasno je li ga zaista počinio. Upravo to je ključno pitanje kojim se serija bavi čitavo vrijeme, a okolnosti u kojima je Avery oslobođen jedne optužbe naknadnim DNA rezultatima nakon što je već pogreškom odležao 18 godina, da bi svega dvije godine poslije bio optužen za novo ubojstvo nimalo ne pomažu u rasvjetljavanju ovog misterioznog slučaja.

MaM

Mnogi su skloni vjerovati kako je Avery definitivno počinio drugi zločin, iako je prvi put dokazano optužen za nešto što nije uradio, a oko čega se slaže i forenzika. Naravno, gotovo dva desetljeća iza rešetaka te silni sudski procesi morali su ostaviti traga na Stevenu te potencijalno, kako i sam naslov sugerira, od ranije nevinog čovjeka napraviti hladnokrvnog ubojicu. Naravno, teorija u kojoj je Avery ponovno nevin, a čitava situacija zorno prikazuje nemoć pojedinca u borbi protiv sustava također ima svoje poklonike. Uostalom, tužba radi velike naknade, spominjalo se 36 milijuna dolara odštete koju se osuđeni nadao uprihoditi od države, nije za odbaciti ukoliko razmišljate u smjeru zašto bi se smjestilo Stevenu Averyju.

Tamo gdje je prva sezona svojim završetkom ostavila mnogo prostora za razmišljanje, kreiranje vlastitih narativa i detektivskog posla iz udobnosti vlastitog kauča, druga je nastavila pratiti sagu u sad već dobro poznatom slučaju te se fokusirala na događaje koji su uslijedili po presudi Stevenu Averyju i njegovom nećaku Brendanu Dasseyju, koji je također optužen za sudjelovanje. Iako s obzirom na razvoj same priče ne nudi perspektivu upoznavanja s novim zločinom i misterioznim okolnostima koje ga okružuju, druga sezona kvalitetom zadržava razinu, a prikaz i razumijevanje pravosudnog sustava koji pruža prikovat će za ekrane ne samo studente prava i kriminalistike, već i bilo koga s interesom za true crime žanr.

.

HBO-ova mini-serija ‘The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst’ logična je paralela iz iste godine (2015), a kao referentna točka u kontekstu ‘Making a Murderer’ često se spominjao i ‘Serial’ podcast, kojeg nakon tri zanimljive sezone čeka adaptacija u dokumentarnu seriju, također za HBO. Ipak, Netflixov dokumentarni triler autorica Laure Ricciardi i Moire Demos sa svojih je novih 10 epizoda pokazao da se radi o TV seriji bez premca u žanru.

Osjetljiva priroda sudskog postupka kojim se bave nezahvalna je za prognoziranje ishoda, a sukladno tome i za razmišljanje o eventualnoj trećoj sezoni. Ipak, autorice nisu odbacile i tu mogućnost ukoliko razvoj ove istinite priče donese neke nove, zanimljive spoznaje ili dramatične obrate. Dotada čitajte crnu kroniku i njegujte dobre odnose s lokalnim šerifom.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVImaking a murderer Netflix serije true crime

Komentiraj