Film i TV

mladi de niro i pacino

Aside Banners

Martin Scorsese i Irishman ušli u bitku za Oscare – prve kritike su obećavajuće

Piše , Objavljeno

57. njujorški filmski festival otvorio se u petak navečer svjetskom premijerom epske mafijaške drame iz stvarnog života koja je napokon ugledala veliki ekran. Scorsese se zajedno sa svojom glumačkom postavom, uključujući Robert De Nira, Al Pacina i Joe Pescia, pojavio na pozornici prije premijernog prikazivanja “Irishmana”.

Zahvale Netflixu koji je jedini prihvatio snimanje filma

Redatelj se zahvalio Netflix-u koji je bio jedini studio spreman financirati njegov 160 milijuna dolara težak film koji je zajedno s De Nirom i Pacinom pokušavao napraviti desetak godina. “Konačno smo pronašli ljude koji bi to podržali, a to je bio Netflix”, rekao je Scorsese tijekom predstavljanja filma, dodavši: “Nitko nam nije htio dati ono što nam je bilo potrebno za snimanje filma.”

Treba uzeti u obzir da je Netflix prije svega streaming servis, a tek onda produkcijska kuća te za razliku od ostalih produkcijskih kuća, ne ovisi o zaradi na kino blagajnama. Netflixu je bitnije da je film što prije dostupan njegovim pretplatnicima i da privuče nove pretplatnike nego što mu je da se prikazuje u kinima. No, kako bi uopće imao šanse u borbi za Oscara, film jednostavno mora biti prikazan na velikim ekranima s čime se slažu svi koji su ga vidjeli u petak na premijeri.

The Irishman je monumentalan film, napravljen od jednog od najvećih redatelja današnjice i kao takav zaslužuje biti prikazan na old fashioned way, u velikim dvoranama i na velikom ekranu. Ipak, Netflix nikako nije htio pristati na standardne uvjete poznatih kino lanaca poput Cineplexa koji žele imati prava na prikazivanje barem tri mjeseca prije nego što se film pojavi negdje drugdje, uključujući streaming platforme. Ipak, izgleda da je 21. stoljeće vrijeme kada streaming servisi, a ne kina određuju pravila igre. Film će se početi prikazivati u kinima od 1.11., ali već će 27.11. biti dostupan na Netflixu.

Prve kritike: radi se o monumentalnom filmu koji mora biti viđen u kinima

Irishman je nakon premijere u New Yorku odmah dobio 100% rating na Rotten Tomatoes, a na IMDB-u ima ocjenu 8.5. S mafijašima, hitmenima i političarima, kao i cijelim zvjezdanim ansamblom predvođenim redateljskom palicom g. Scorsesea, prve recenzije sugeriraju da je filmaš stvorio remek djelo u obliku mafijaškog epa – film traje gotovo 3 i pol sata!

Gledati ovaj film, posebno u njegovom dugom, gracioznom završnom pokretu, znači osjetiti krug koji se zatvara. Ovo nije posljednji film koji će Scorsese napraviti, niti posljednji film koji je bilo tko napravio o Mafiji u svom vrhuncu, ali stiže na svojevrsno počivalište. Ni po čemu ovo nije lagan film, velik je, monumentalan i iznenađujuće delikatan.”  New York Times

Kao što se može očekivati od režisera tako ljubazne preciznosti, Irishman je izvrsno izveden, svaki detalj pažljivo razmotren, svaka lokacija savršeno odabrana i s tako velikim proračunom na raspolaganju, osjeća se besprijekorno transportnim, film koji se mora uživati na velikom ekranu, a ne na pametnom telefonu.Tehnika pomlađivanja na stranu, ovdje je zanatski posao besprijekoran, a moja glavna rezervacija zbog njegove dostupnosti na Netflixu je da će nedovoljno ljudi imati priliku vidjeti Scorsesev i rad njegovog tima u kinima.” The Guardian

TAGOVIMartin Scorcese Netflix robert de niro the irishman