Film i TV

što gledati

Aside Banners

Moraš ići na Zagreb Film Festival – jer jedino tu možeš pogledati važne filmove na kino platnu

Piše , Objavljeno

Otkako je Zagreb nažalost ostao bez jedinog art kina u gradu koje je u kontinuitetu prikazivalo aktualne filmove, Zagreb Film Festival možda je važniji nego li ikad. Da, osim što volimo Marvel Cinematic Universe, gledamo i europske, nezavisne i art filmove, a Europa je bila njihovo posljednje utočište. No, umjesto kukanja okrenimo se ovogodišnjem, 17. po redu ZFF-u i pogledajmo što se nudi.

Natjecateljski program, kao i uvijek, najviše pažnje pridaje dugometražnim igranim filmovima, a za Zlatna kolica borit će se 12 naslova. Najviše hypea svakako je oko jezivo mračnog ‘The Lighthouse’ Roberta Eggersa, u kojem navodno briljiraju Willem Dafoe i Robert Pattinson. Zaboravite teen vampirske sage, Pattinson je nanizao nekoliko sjajnih uloga u ozbiljnim filmovima posljednjih godina. S obzirom na to da je Europu ove godine zamijenio kudikamo manje Kino Tuškanac, bez pretjerivanja možemo s velikom sigurnošću predvidjeti kako će se karta više tražiti i za ‘Babyteeth‘, o neočekivanoj ljubavi između bolesne tinejdžerke i sitnog, neprilagođenog dilera te za ‘Beanpole’ mladog ruskog wunderkinda Kantemira Balagova. Naša ambiciozna preporuka je uloviti i skandinavsku dramu ‘Queen of Hearts’, kolumbijskog kandidata za nadolazećeg Oscara – ‘Monos’ te belgijskog aduta na istoj prestižnoj filmskoj pozornici – ‘Our Mothers‘.

U natjecateljskom programu ‘Ponovno s nama’ ZFF tradicionalno prikazuje nove filmove autora i autorica čiji je raniji film ostavio trag na ranijim izdanjima festivala. O Zlatnom biciklu odlučuje publika, a među pet povratnika ove godine ističu se ‘Divino Amor’, o Brazilu koji se pretvara u religijsku distopiju, a redatelj Gabriel Mascaro pažnju na sebe skrenuo je prošlim filmom ‘Neon Bull’. Tu su još definitivno ‘Jojo Rabbit’ Novozelanđanina Taike Waititija koji se proslavio comedy hororom ‘What We Do in the Shadows’, ‘Hunt for the Wilderpeople’ te za mnoge tada iznenađujućom režijom ‘Thor: Ragnarok’. Na ZFF se filmom ‘Ema’ vraća i renomirani čileanski redatelj Pablo Larraín (Jackie, Neruda, No), a glazbu za isti je radio Nicolas Jaar. Što čovjeku više treba?

Program PLUS sastoji se od recentnih igranih filmova koje izabiru srednjoškolci, a kao najpopularniji pick ističe se Dnevnik Diane Budisavljević, film o kojem se posljednjih mjeseci puno priča, a igra i u Cinestaru. U glavnom programu natječu se i kratkometražni inozemni filmovi te legendarne Kockice, program koji predstavlja mlade domaće filmaše i njihove kratke filmove. Preporučujemo da bacite oko na ‘Druker’ Rine Barbira, inače čovjeka zaduženog za sjajne spotove Vojka Vrućine te kratki film ‘Posljednja kino predstava’ Jasmine Beširević, koji prati zadnje dane života zagrebačkog Kina Europa i dobrog duha kina, neformalnog domara Jože.

U programu ‘Velikih 5’ festival tradicionalno predstavlja po jedan recentan film iz ‘liga petice’. Talijanski ‘Izdajnik’ i španjolski ‘Ljeto u Madridu’ su nam na listi. U ciklusu ‘Moj prvi film’ posjetitelji će moći vidjeti debitantske filmove Agnès Varde, Miloša Formana, Dušana Makavejeva, Georgea A. Romera i Nicolasa Roega. Sve odreda kultnih filmaša koji su nas nedavno napustili. Mnoge projekcije manje razvikanih programa su besplatne, a Dani Lux Filma, Fragmenti egzila, Dva Berlina i Festivali pod reflektorom nude zanimljiv popratni program, kao i naravno, Bibijada za one najmlađe.

Ulaznice možete kupiti na Kupiulaznicu.hr

Sve skupa, riječ je o stotinjak filmova i nekolicini korisnih te interaktivnih radionica. U nemaštovitom PR tekstu rekli bi ‘za svakoga ponešto’, ali ovog puta stvarno se bez zadrške moramo složiti s tim.

TAGOVIkino kino europa pb zagreb zagreb film festival zff