Film i TV

blast from the past

Aside Banners

Muha – 25. rođendan najboljeg Cronenbergovog filma

Prije 25 godina u kinima je premijerno prikazan The Fly (Muha), prvi veliki uspjeh Davida Cronenberga kao i glavnih glumaca, Geene Davis i Jeffa Goldbluma.

Piše , Objavljeno

Muha je film koji nije izgubio ništa od svoje zastrašujuće privlačnosti, bez obzira na četvrt vijeka koje je upravo napunio, i na pretpotopnu tehnologiju koju su tada na raspolaganju imali Cronenberg i Chris Walas, zadužen za specijalne efekte zahvaljujući dobrom poslu koji je odradio na Gremlinima.

Iako se radi o remakeu filma snimljenog 1959., Cronenberg se nije nimalo držao izvornika. Dobivši potpuno odriješene ruke od producentskog dvojca kojeg čine Mel Brooks i Stuart Cornfeld, redatelj Videodromea i The Brooda, dvaju ranih osamdesetih vrlo zapaženih filmova, raspištoljio se nad scenarijem Charlesa Edwarda Poguea (koji je već odstupao od izvornika) i potpuno ga izmijenio. Ipak, inzistirao je na tome da Pogue ostane potpisan kao scenarist i dobije zasluge, iako od njegova scenarija na filmskom platnu nije završilo gotovo ništa. Odbačena je i pjesma ‘Help Me‘ koju je za soundtrack i potrebe promocije filma snimio Bryan Ferry. Cronenbergu ta stvar nije baš ‘zazvonila’, pa je na koncu i izbačena iz soundtracka iako je spot s kadrovima iz filma već bio snimljen.

Jeff Goldblum u ulozi koja mu je lansirala karijeru

Jeff Goldblum u ulozi koja mu je lansirala karijeru


Po puštanju u kina, Muha je izvanredno dočekan. Kritika je slavila redatelja i fantastičnu glumačku izvedbu Jeffa Goldbluma (koji je za tu ulogu nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg glumca), a film je čak dva tjedna bio na vrhu ljestvice najgledanijih filmova na američkom tlu,utrživši u to vrijeme oko 40 milijuna dolara. Kasnije je snimljen i nastavak filma, ali od izvorne ekipe u toj je (prljavoj) raboti sudjelovao tek Chris Walas, sada u ulozi redatelja. Uglavnom, stvar nije vrijedna spomena.

Mnogi su film prepoznali kao metaforu za AIDS, iako je Cronenberg ciljao (i pogodio) tjelesne promjene kroz koje svi prolazimo:starenje, bolesti i konačno – smrt. Upravo zbog teme s kojom se svi mogu povezati (svako na svoj način i u skladu s vlastitim životnim putem), odličnom scenariju i režiji, te izvanrednoj glumačkoj ekipi na čelu s Goldblumom, Muha ostaje jedan od najupečatljivijih filmova osamdesetih godina, kao i čitavog prošlog stoljeća.

Prije nekoliko godina Cronenberg je najavio remake svojeg filma, a do te prilike toplo preporučamo da ulovite neku reprizu Muhe ili ga nabavite u videoteci ;)

TAGOVIDavid Cronenberg film Geena Davis Jeff Goldblum muha the fly

Komentiraj