Film i TV

Fincherov remake

Aside Banners

Muškarci koji mrze žene u hollywoodskoj verziji

Niti tri godine nakon premijere, švedski Män som hatar kvinnor dobiva remake. Mokri snovi hollywoodskih producenata ostvareni su, Fincher je snimio The Girl With The Dragon Tattoo.

Piše , Objavljeno

Muškarci koji mrze žene

Muškarci koji mrze žene


David Fincher je u životu snimio nekoliko odličnih filmova. Trebate biti svjesni te činjenice kako ga ne bi sudili po onome što radi u zadnjih nekoliko godina. Vjerovali ili ne, taj je čovjek dječja lica snimio Sedam, Igru i Klub boraca, a zašto ne, spomenimo i Zodijak te Sobu panike, redom odlične trilere. Bok te mazo, tko još ne pamti kartonsku kutiju ili Tylera Durdena!

I onda je snimio Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu, ulovio se čudnog projekta ekraniziranja priče o glavi Facebooka, Marku Zuckerbergu, Društvena mreža. Niz nezanimljivih projekata nastavlja remakeom odličnog švedskog trilera, a kako stoji na njegovom profilu na IMdb-u, sljedeća je TV serija o političarima i ekranizacija Jules Verneovea romana ‘20000 milja po morem’.

Da, remake filma ‘Muškarci koji mrze žene‘ ocijenili smo nezanimljivim, ali pritom ne mislimo na sami film, nego na atraktivnost projekta. Nema sumnje da će rezultat biti gledljiv, književni predložak Stiega Larssona tako je uzbudljiv da niti Jakov Sedlar od toga ne bi mogao snimiti dosadan film, ali koliko uzbudljivo jednom filmašu poput Finchera može biti snimati remake filma koji praktički nije ni odradio prvi dio svoga ‘životnog’ ciklusa. I što uostalom može još ponuditi publici koja je pogledala izvornik?

Koja je bolja Lisbeth:Noomi ili Rooney

Koja je bolja Lisbeth:Noomi ili Rooney


Män som hatar kvinnor, odnosno The Girl with the Dragon Tattoo u originalu je filmčina samo takva, kao uostalom i ostala dva filma iz trilogije. Što tu Fincher i ekipa mogu dodati? Hoće li nas Daniel Craig impresionirati u ulozi novinara Mikaela Blomkvista koji biva angažiran da istraži 40 godina star slučaj ubojstva? Čisto sumnjamo, do sada mu to nije baš pošlo za rukom. Može li nova hollywoodska slatkica Rooney Mara uopće držati svijeću Noomi Rapace, Šveđanki koja je utjelovila Lisbeth Salander, slojevitu asocijalnu hakericu koja u izvorniku apsolutno dominira čitavim filmom i uvjerljivo nosi glavnu ulogu u trilogiji? Pitanja neće dugo ostati neodgovorena, a tri i pol minute trailera koji je upravo izišao daje naslutiti kakav će biti konačan dojam.

Ima li uopće potrebe gledati Fincherov pokušaj? I ne, pojavljivanje ‘našeg’ Gorana Višnjića u ulozi Lisbethinog šefa nije dovoljno dobar razlog. Uz dužno poštovanje veteranima Christopheru Plummeru i Stevenu Berkoffu, niti ostatak glumačke ekipe skupljene po raznim TV serijama ne ulijeva povjerenje.

Ipak, u jednoj stvari ćemo Fincheru odati priznanje:uspio je uvaliti golu sisu (doduše, ta vjerojatno neće na naš popis najboljih sisa na filmu) na plakat hollywoodskog filma koji pretendira postati božićni blockbuster.

TAGOVIdavid fincher film Muškarci koji mrze žene remake Stieg Larsson

Komentiraj