Film i TV

Bez 18+ filmova

Aside Banners

Najbolje filmske uvodne rečenice svih vremena!

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Obično kažu da je najbolji uvod u film dobra i napeta scena. Mi kažemo da je najbolje započeti film s nekom poučnom i toliko jakom rečenicom da ju ne zaboravite do kraja filma. Rečenicom toliko moćnom da se naježite u prvim sekundama. Nažalost (ili na sreću) ovdje smo se orijentirali samo na Hollywood. Nema porno industrije ma koliko god vi (pa čak i mi) priželjkivali. I prije nego pročitate pokoju rečenicu kunem se da bolje zvuče na engleskom. Pa krenimo lagano.

Rounders (1998)

.

‘Slušajte, stvar je ovakva… Ako ne možete prepoznati luzera za stolom u prvih pola sata, onda ste vi taj luzer.’

Odlična rečenica za odličan film koji nam svima treba biti pouka u životu prije nego nam voćkice život upropaste. Ili u ovom slučaju poker. Mladi pokeraš Matt Damon u ulozi dobrog prijatelja koji pomaže u otplati dugova te pokušava balansirati svoj život između ženke koju voli, fakulteta na koji ide i glupog frenda koji se uvali u dugove. Upravo nas ta uvodna rečenica zna narajcati prije partije pokera s frendovima, no nakon sat vremena skužimo da smo mi ti luzeri. I tako izgubimo tih mizernih 20 kuna koje smo mogli potrošiti na porciju ćevapa. Ili na voćkice da poduplamo i počastimo se i dvoguzom uz te ćevape.

Trainspotting (1996)

.

‘Izaberi život. Izaberi posao. Izaberi karijeru. Izaberi obitelj. Izaberi jebeni veliki televizor. Izaberi perilice rublja, aute, CD-e i električne otvarače konzervi…’

Mudre riječi jednog narkomana život znače. Ewan McGregor u legendarnoj uvozi lika koji se pokušava izvući iz pakla droge uz nekolicinu frendova. Svi fini i pristojni naravno. Pritom prolaze kroz sito i rešeto sve dok život ne povuče lajnu i ne udari zidarsku poučnu životnu šamarčinu gdje misli dolaze iz dupeta u glavu brzinom ubrizgavanja heroina u venu. Filmčina nominirana za Oscara je remek djelo i zlatni šut svih filmova koji imaju veze s drogom. Nismo bili na dopu pa ne možemo složiti neku poučnu rečenicu osim one da se maknete od toga i probate neke lakše droge. Toliko vam možemo pomoći. Sorry folks.

The Departed (2006)


.

‘Ne želim biti proizvod moje okoline. Želim da okolina bude proizvod mene.’

Uh, ova je skupa. A i cijeli film, radnja, glumci i ideja čika Scorsesea. Film s 4 Oscara i preko 200 drugih nagrada je legendarno gangstersko djelo, a čuvena rečenica je još bolja kada ju izgovara Jack Nicholson. Policija protiv mafije i obratno, gdje se mačke i miša igraju dva doušnika (DiCaprio i Damon) koji sjede na dva stolca i furaju informacije na obje strane, a da se pri tome ne mogu susresti i saznati tko je tko. Teško je uopće opisati film jer to tko nije gledao ne zna što je zaplet. Nema slađeg nego zakuhati u dva različita društva nakon gledanja filma jer smo malo zanijeli i postali doušnici. Koje nitko ne voli. Pa ni mi.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

.

‘Bili smo negdje u okolici Barstowa, na rubu pustinje, kada nas je droga počela udarati.’

I tako reče Johnny Depp trenutak prije jednako poznate scene crvenog Cadillaca u pustinji. Strah i prezir u Las Vegasu, halucinogeni je filmski vrtlog s opaljenom, drogom ispunjenom pričom i nabrijanom glazbenom rock ‘n’ roll mjuzom. Novinar Duke odluči skočiti do Vegasa kako bi izvještavao s moto utrke gdje pofura sa sobom dr. Gonza i kasnije mladog Tobey Maguirea kao pekmezastog stopera. Ekipa pritom ne bira uzimajući sve droge koje im padnu pod ruku iz punog gepeka. Film je jedan veliki trip koji je također stekao status kultnog. Uz ovaj film ne preporučujemo ništa jer samim gledanjem postajete ovisnik iz znatiželje.

Patton (1970)

.

‘Sjednite. Sada, želim da zapamtite da nijedno kopile nikad nije osvojilo rat umirući za svoju zemlju. Osvojilo ga je tako što je neko drugo jadno kopile umrlo za svoju zemlju.’

Tvrdo, surovo, istinito, jako i ohrabrujuće. Kako kome. Nije baš tako onom drugom. Ne pobjeđuješ jer umireš, pobjeđuješ jer drugi umiru. Još ako ti ju kaže George C. Scott u ulozi Pattona, patriotskog američkog generala, onda nema gubljenja i kukanja. Kultni film osvojio je 7 Oscara i jedan je od najjačih ratnih filmova ikad napravljenih. Patton je biografska priča o jednoj zanimljivoj ratnoj osobnosti, generalu George S. Pattonu, sjajnom ratnom strategu koji je postigao iznimne vojne uspjehe tijekom Drugog svjetskog rata. Ako zažmirite i poslušate video ispočetka samo ćete čuti Johnny Knoxvilla i to ostaje urezano. Otpust vojniče!

Goodfellas (1990)

.

‘Još otkad znam za sebe, oduvijek sam htio biti gangster.’

Sveti gral gangsterskih filmova. Film zbog kojeg sam se oblačio u odijela (spoiler: samo u svatovima), davao ogromne napojnice kad god naručim viski, gledao opasno ljude oko sebe… Nakon ovakvog uvoda u film poželim biti gangster, nakon pola filma već sam nabrijan i peglam sako, a na kraju filma čistim pištolj i palim svoju gangstersku žutu Corsu. Ray Liotta izrekao je ovu famoznu rečenicu i tako nas uveo u najbolji gangsterski film ikada. Iako tehnički ovo nije baš prva rečenica u filmu, ali svakako je rečenica koju smo čuvali za šećer na kraju. Mislim da nije potrebno opisivati radnju, jer ako ovo niste gledali onda se zapitajte kakvo je vaše filmsko zadnje i odabir i što nije u redu s vama. I onda sigurno ne znate što znači smijati se na sav glas kao Ray Liotta.

Koja je vaša omiljena filmska rečenica koja vas bacila na koljena i natjerala na suze, radost, drogu ili želju da postanete gangster? Ajmo u komentare šibajte, pa da vas kritiziramo malo kao inače.

TAGOVIfilm lista najboljih najbolje rečenice uvodne rečenice

Komentiraj