Film i TV

Aside Banners

Najbolji film iz svake godine – od 2010. do danas

Piše , Objavljeno

Gle, gle, gle… Kritičari nekad znaju i ubosti dobru listu.

Uzeli smo ocjene s Metacritica, stranice koja nam pomaže da biramo filmove koje ćemo gledati, a koja u svoje ocjene spaja kritike sa svih strana Interneta. Mogli smo mi to i veće i jače, ali sedam godina zaredom je stvarno dosta. Čak je i 2017. na listi, iako godina još nije gotova. Stigne se to promijeniti, ali i dalje – ovo su odlični filmovi i ne možete promašiti s ovima.

2010.

Social Network

Zar ikoga ovo čudi? Bez obzira što mislili o društvenim mrežama i samom Marku Zuckerbergu, ovo je jedan vrhunski film – ponajviše zahvaljujući scenariju Aarona Sorkina. Čak je i Justin Timberlake bio dobar u ovom filmu, a on nije dobar skoro nikad.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 95/100.

2011.

A Separation

Radnja filma je smještena u suvremeni Iran i baš je drama. Drama o raspadanju braka. Nije lako. Žena želi pobjeći iz Irana, povesti i muža i kći, ali muž ne želi ostaviti bolesnog oca. Tko kaže da film moraju biti samo eksplozije i specijalni efekti? Bit će vam jasno sve kada odgledate ovo remek-djelo. Ako već niste. Trebali ste. Da ne bude da pametujemo, i mi smo ga tek nedavno pogledali iako je izašao 2011.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 95/100.

2012.

Zero Dark Thirty

E ovaj film nam nikako nije sjeo. Traje gotovo tri sata, nevjerojatno je zahtjevan, ali možemo razumjeti zašto su svi poludjeli za ovim filmom. Elitna postrojba vojnih i obavještajnih operativaca je posvetila život hvatanju Bin Ladena. Svi znamo kako film završi.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 95/100.

2013.

12 Years A Slave

Film je odličan, ali i dalje nekako mislimo da su kritičari bili preblagi prema filmu zbog osjetljive teme. Nije lak za gledati, kao i većina filmova s ove liste.

Ovaj film se bavi nevjerojatno osjetljivom temom – ropstvom u Americi prije Građanskog rata, a glavni protagonist je Solomon, slobodan čovjek kojeg otmu i prodaju u ropstvo.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 96/100.

2014.

Boyhood

Linklater je ovaj film snimao 12 godina. Ne punih 12 godina, ali od početka snimanja do prikazivanja u kinu je prošlo 12 godina, htio nam je prikazati odrastanje klinca bez posezanja za 3-4 glumca koji će glumiti istu osobu. Tako da – gledali smo kako dječak Mason odrasta pred našim očima. Film je gotovo pa običan, baš zato nam je i divan.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 100/100.

2015.

Carol

Teška Amerika, New York pedesetih. Ne možemo lagati, ovaj film još nismo pogledali iako u njemu glumi fantastične Cate Blanchett i Rooney Mara. Mlada fotografkinja razvija vezu sa starijom gospođom. Što se ovdje može ne voljeti?

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 95/100.

2016.

Moonlight

Nikada nećemo zaboraviti dramu koja se dogodila na dodjeli Oscara kada je La La Land zabunom proglašen najboljim filmom, a zapravo je zlatni kipić dobio Moonlight. Potpuno zasluženo. Topla priča o dječaku, kasnije mladiću, koji se traži je ispričana kroz tri poglavlja u njegovom životu. Jenkins je vrhunski odradio ovaj film, nadamo se da ima još ovakvih filmova u sebi.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 99/100

2017.

Fantastic Woman

Marina i Orlando se vole. Orlando se razboli. Kažu da film šokira, razbješnjuje, da je smiješan i nadrealan… Moramo ovo gledati. Eto… A uvijek mislimo da smo pogledali sve filmove i onda jedno ovakvo kopanje za listu nam otkrije idući korak na listi za gledanje.

Zbirna ocjena kritičara na Metacriticu je 96/100.

TAGOVIFilmovi kritičari moonlight najbolji filmovi oscar social network top lista Zero Dark Thirty

Komentiraj