Film i TV

vjera u male

Banner 300

Najbolji filmovi o sportskim autsajderima i njihovim (ne)uspjesima

Piše , Objavljeno

Svaki pas ima svoj dan, a ima ga i gotovo svaki underdog, pogotovo na filmskom platnu. Publika tradicionalno voli ovakve filmove, a navijati za lika koji uspijeva uz ogroman trud i rad te kontra svim očekivanjima i preprekama nije teško. Mnogi od ovih inspirativnih filmova snimljeni su po istinitim događajima i stekli su kultan status u svijetu filmofila i ljubitelja sporta.

The Bad News Bears (1976)

Sportska komedija Michaela Ritchieja o Coachu Morrisu Buttermakeru, bivšem igraču bejzbola, a sada čovjeku okrenutom porocima i skupini ne pretjerano talentiranih klinaca od kojih pokušava stvoriti ozbiljnu momčad i usporedno preokrenuti vlastiti život. Tridesetak godina poslije remake je napravio i Richard Linklater.

h

.

Rocky (1976)

Vjerojatno i najveći underdog klasik na listi. Priča o američkom snu, o zlatnoj prilici Rockyja Balboe da boksa protiv favoriziranog Apolla Creeda i pritom se dokaže. Rocky, kao što se svi sjećamo, nije pobijedio, ali jest Sylvester Stallone ostvarivši golem uspjeh s filmom.

.

Chariots of Fire (1981)

U cijenjenom britanskom filmu Hugha Hudsona dvojica atletičara s Otoka natječu se na Olimpijskim igrama 1924., a usprkos međusobnim razlikama brane boje iste zastave, za koju na kraju ugrabe i zlatnu medalju suprotno svim očekivanjima.

.

Hoosiers (1986)

Film Davida Anspaugha prati već utvrđenu šprancu nekih ranijih filmova s ovim predznakom pa tako Gene Hackman igra ulogu Coacha Normana Dalea, problematičnog trenera srednjoškolske momčadi u Indiani, koja 50-ih godina ostvaruje senzacionalne uspjehe na državnoj razini.

.

Rudy (1993)

Isti redatelj sedam godina kasnije snimio je i film o Rudyju, mladiću čija je žarka želja bila zaigrati američki nogomet za Notre Dame iako je bio vidno slabije konstitucije od ostalih, a ni atletske sposobnosti i ocjene nisu bile na zadovoljavajućem nivou. Pogađate, imao je čeličnu volju i želju.

.

Cool Runnings (1993)

Popularna sportska komedija napravljena po istinitom događaju o nastupu jamajčanske bob reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama 1988. u Calgaryju. Jedan od posljednjih filmova Johna Candyja koji je preminuo samo godinu poslije. Njegova uloga Irva Blitzera, nekad proslavljenog američkog sportaša, a danas zaboravljenog i odbačenog nakon optužbi za varanje, jedna je od onih koje su mu obilježile karijeru. Kudos i za četverac iz boba, naravno. Scena u kojoj ga nose na ramenima do cilja slomila je i najjače.

.

Friday Night Lights (2004)

Sportska drama Petera Berga s Billyjem Bobom Thorntonom pojavila se dvije godine prije NBC-jeve istoimene serije, a radnja prati trenera i igrače srednjoškolske momčadi u malom gradiću Odessi (Texas) i njihov pohod na državno prvenstvo.

.

Million Dollar Baby (2004)

Filmski klasik Clinta Eastwooda nagrađen s četiri Oscara tipična je priča o underdogu i uspjehu koji dolazi s teškim radom i odricanjem. Hilary Swank sjajno je odradila ulogu boksačke amaterke Maggie Fitzgerald, koja se uz tvrdoglavog, ali vrhunskog trenera Frankieja (Eastwood) probija u svijet profesionalaca.

.

Cinderella Man (2005)

Da je boks iznimno čest i zahvalan izbor za ovakve tople ljudske i sportske priče sugeriraju i posljednja dva filma s liste. James Braddock (Russell Crowe) boksačku karijeru napušta radi ozljede ruke, a u doba neimaštine 1930-ih radi kao lučki radnik. Ipak, jedan telefonski poziv u kojem je trebao zaraditi nešto love za par rundi batina sve je promijenio.

.

Creed (2015)

Rocky Balboa, proslavljeni teškaš i bivši šampion pod svoje uzima Adonisa Johnsona, sina svog prijatelja i nekadašnjeg rivala Apolla Creeda. Ryan Coogler posljednjih je godina pokazao da je u ovoj niši redatelj za najviše domete, a Creed da je legitiman nastavak Rocky sage. Da budemo posve točni, Creed je jednostavno bolji od bilo kojeg Rocky nastavka na Oskarom nagrađeni prvijenac.

.

 

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIfilm sport sportski filmovi underdog

Komentiraj