Film i TV

najdraži žanr

Aside Banners

NAJDRAŽI NAM ŽANR! Dobri filmovi ispod 90 minuta (dio prvi)

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Danas kao da svaki film traje minimalno dva sata, standard naginje prema 2 i pol, a sve češće dobijemo i trosatne epske filmove zbog kojih uvijek moramo plaćati ekstra dodatke na cijenu ulaznica u kinu. Da ne spominjemo 20 do 30 minuta trailera i reklama u kinu prije samog filma što još podebljava ulog vremena. Kad vidiš da film traje tri sata – triput razmisliš hoćeš li ga gledati. Kao da je u pitanju neko ogromno ulaganje. Ionako većina nas zaskrola na društvenim mrežama po par sati dnevno, zašto nam je toliko teško uložiti tri sata u film?

Nemamo pojma. Mogli bismo istražiti, raspitati se no to nije sada važno.

Ali… Obožavamo filmove od sat i pol, nekadašnji standard. Taman je toliko stalo na VHS.

Nećemo navoditi filmove iz ere VHS-a kao što su Lion King i ostali Disneyjevi projekti ili uopće filmovi iz devedesetih (kao što je nedavno opet pogledan Passenger 57 s Wesleyjem Snipesom), spomenut ćemo par nešto starijih filmova iz ere DVD-ova, ali nas najviše oduševljavaju novi filmovi koji se vrte oko brojke od 90 minuta.

Ono što nas najviše veseli je što nemamo osjećaj da su ti filmovi razvodnjeni, osjećamo da je sve u tim filmovima namjerno bez ikakvih fillera. I to je ono što nas veseli. Ne želimo ništa izbaciti, ne želimo ništa preskočiti, a opet film završi za 90 minuta i možeš normalno na spavanje.

Pig

Kad smo prvi put čuli za Pig, mislili smo da je u pitanju rip-off Johna Wicka. Ipak je tu Nicolas Cage, nekoć ozbiljna akcijska zvijezda. Kad ono… Dobili smo prekrasan, kratak film zbog kojeg smo preispitali neke odluke u vlastitim životima. Divan. Zaslužuje više, ovo je jedna od najboljih uloga u Cageovoj karijeri, a oduševili smo se što ju je popratio ulogom samog sebe u Nepodnošljiva težina velikog talenta.

Locke

Studio A24. Jedan mi od najdražih manjih studija koji ima odličan ukus za projekte koje biraju podržati. Jedan od njih je i ovaj. Radnja ovog filma? Tom Hardy vozi u svom BMW-u, ispred njega je dugačak put i mračna noć, a on čitav film obavlja pozive. I to je film. Možda ne zvuči zanimljivo, ali se u jednoj večeri mijenja njegov poslovni i privatan život, a Locke je jedna od najboljih uloga Toma Hardyja i apsolutni tour-de-force u kojem nosi film potpuno sam.

Fruitvale Station

Ryan Coogler je režirao ovaj film prema istinitoj priči o posljednjem danu u životu Oscara Granta III. Glavnu ulogu glumi Michael B. Jordan, a ovaj film je obojici otvorio velika vrata Hollywooda pa su nakon ovog filma radili na Black Pantheru i Creedu. Ovaj film će ti ostati urezan u svijest još jako dugo nakon što se odjavna špica odvrti.

Safety Not Guaranteed

Postoji jedno mekano mjesto u našem srcu za filmove iz radionice braće Duplass koji rade malene, često nezavisno financirane projekte koji imaju puno duše, puno srca, a često su inovativniji nego velika ostvarenja iz Hollywooda. Novinari pronalaze oglas u kojem piše kako jedan čovjek traži partnera za putovanje kroz vrijeme te odlaze u njegov grad napraviti prilog. Ovo je jedna romantična komedija koja nema baš nikakve veze s klasičnom “Tom Hanks sretne Meg Ryan” formulom.

The Man from Earth

John Oldman je profesor koji se odlučuje na premještaj i selidbu nakon 10 godina. Kolege s posla mu dolaze pomoći sa selidbom. Nikom nije jasno zašto se seli, išlo mu je baš dobro. On odlučuje po prvi put u svojoj povijesti ispričati svoju priču skupini okupljenih. On je kromanjonac star 10 tisuća godina koji nikad nije umro te se seli svakih desetak godina kada ljudi počnu primjećivati da ne stari. Fantastičan i malen film koji gura priča gotovo potpuno smještena u jednu prostoriju.

 

Boy

Boy je novozelandski film Taike Waititija prije nego je postao međunarodna redateljska zvijezda. Ostvarenje prati život malenog dječaka Alameina kojeg svi zovu Boy. A Boy obožava Michaela Jacksona, što je razumljivo s obzirom da je radnja filma smještena u 1984. godinu. Nakon godina odsustva, u život mu se vraća otac kriminalac koji želi pronaći vreći novca koju je davno zakopao. Vrhunski film koji je zaslužio puno veću publiku. Na IMDb-ju ga je ocijenilo svega 26 tisuća ljudi. It’s nothing!

TAGOVIevergreen film Filmovi filmovi ispod 90 minuta michael b. jordan Nicolas Cage tom hardy