Film i TV

Koga su najviše skinuli?

Aside Banners

Najpiratiziraniji filmovi godine su… i zašto smo pirati?

Piše , Objavljeno

Filmska industrija je stroj za printanje novca. Ako se karte dobro poslože. Ako su glumci atraktivni, ako je priča dobra, ako se gledatelje može namamiti u kino… I ako film ne iscuri u pristojnoj kvaliteti tijekom prikazivanja u kinima.

Najveći blockbusteri su i najpiratiziraniji filmovi godine – pa nije ni čudo što su Furious 7, zadnji Avengersi i Jurassic World pri samom vrhu ove liste.

jurassic

Ostali naslovi su očekivani na ovoj listi, ali sam broj downloada iznenađuje. Zamislite kada bi svaki film od svakog downloada dobio barem jedan dolar. Preko četrdeset milijuna dodatnih dolara za prva tri filma na listi. Ne zvuči nimalo loše. Kolika je ono prodaja optičkih diskova s filmovima? A kolika je njihova proizvodnja?

Istraživanje je napravila tvrtka Excipio koja se bavi praćenjem piratstva, a promatrali su period od početka godine do 25. prosinca 2015. Na prvom mjestu je Interstellar kojem je trebalo dosta dugo da izađe u dobroj kvaliteti. Znamo – jer smo nakon tri gledanja u kinu rekli da naš džep ne može podnijeti još jedan odlazak u kino i odlučili smo čekati “online izdanje”.

Čini se kako pirastvo raste jer je 2014. najpiratiziraniji film bio Vuk s Wall Streeta sa “svega” 30 milijuna downloada. Interstellar je ove godine prvi sa gotovo 47 milijuna skidanja što je nevjerojatan porast od 56% u samo godinu dana.

interstellar

Top lista najpiratiziranijih filmova godine

#1) 46,762,310 Interstellar (2014)
#2) 44,794,877 Furious 7 (2015)
#3) 41,594,159 Avengers: Age of Ultron (2015)
#4) 36,881,763 Jurassic World (2015)
#5) 36,443,244 Mad Max: Fury Road (2015)
#6) 33,953,737 American Sniper (2014)
#7) 32,126,827 Fifty Shades of Grey (2015)
#8) 31,574,872 The Hobbit: Battle Of The Five Armys (2014)
#9) 31,001,480 Terminator: Genisys (2015)
#10) 30,922,987 Kingsmen: The Secret Service (2014)

Nakon prvih deset filmova tu su i Focus (više zbog nedostatka drugih torrenata u tom periodu nego zbog kvalitete filma), The Minions, San Andreas i Inside Out.

Za ovu godinu nismo bili sigurni tko je na prvom mjestu, ali za iduću godinu već sada znamo. Ipak Star Wars u kinima ruši sve rekorde.

Zašto piratstvo?

Piratstvo je ozbiljan problem, ali na ovim geografskim dužinama i širinama ga ne shvaćamo toliko ozbiljno jer se ekipa na vrhu ne može dogovoriti tko će vladati, a ne još da raspravljaju o kompleksnijim stvarima kao što je copyright.

Nećemo lagati, i sami ponekad pribjegavamo sivim zonama zbog različitih faktora, ali isto tako ćemo jako dobar film pogledati nekoliko puta u kinu ako on to zaslužuje. Ili ćemo dobar film koji smo pogledali na monitoru svojih računala pogledati u kinu ako smo dovoljno zakačeni (Creed – jednom kad se pojavi u kinima).

S druge strane – ako kinodistributeri ne prepoznaju kino hitove koje želimo pogledati i puste film u opticaj tek mjesec-dva kasnije, nećemo čekati ako ima dobra kopija s hardcoded korejskim titlovima (Straight Outta Compton).

DVD i Bluray releaseovi? Volimo ih jer to znači kvalitetnije torrente, ali da ih sami kupujemo – nije zgodno. Zauzimaju prostor i ne gledamo ih toliko često da bismo ih kupili po visokim cijenama. Čak i da su jeftiniji i da dolaze u kuvertama, i dalje bi nakon jednog-dva gledanja postali podmetač za čaše. A i treba otići fizički kupiti DVD.

Dajte neki streaming business model zahvaljujući kojem možemo izabrati i pogledati film odmah. “Videoteke” lokalnih internet providera nas ne čine sretnima, a i Google iznajmljivanje filmova je gnjavaža jer je vremenski ograničeno. Ponekad nam treba tjedan dana da završimo neki film. Želimo imati tu mogućnost. Ako možemo plaćati Popcorn Time za dolar po filmu, to bi bilo super. I samo taj jedan jedini dolar i da ga možemo gledati koliko puta hoćemo. Hvala.

Ali da, piratstvo je zlo. Nemojte biti pirati. I od ruma će vam narasti drvena noga i ispasti oko.

Redakcija idesh! magazina ne podržava piratstvo. Tijekom radnog vremena.

TAGOVIblockbusteri fast and furious film furious 7 Interstellar jurassic world Megaupload pirate bay piratluk piratstvo popcorn time the pirate bay

Komentiraj