Film i TV

infarkt

Aside Banners

Najstrašniji film svih vremena? Znanost ima odgovor na ovo pitanje

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Svi znamo što horore čini toliko strašnima. Neizvjesnost i iščekivanje kada će se dogoditi taj prokleti jumpscare nas drže na rubu sjedala, a što je iščekivanje veće, raste i tenzija koja film čini još strašnijim. Kao publici to nam je jasno, no ipak je lijepo imati službenu potvrdu kada branimo svoje postupke i zašto kao odrasle osobe ponekad spavamo s upaljenim svjetlom. Gledatelje koje užasavaju odabrani filmovi sada imaju tu potvrdu zahvaljujući studiji koju su proveli u “Science of Scare” projektu.

Kako su oni izmjerili koji film je najstrašniji? Gledateljima su mjerili otkucaje srca dok su gledali horor filmove uz pomoć fitness trackera. Istraživači su odredili broj otkucaja srca gledatelja u mirovanju, a zatim su izmjerili nove prosjeke i nagle skokove pulsa tijekom filma.

Istraživanje je provedeno na pedeset sudionika, koji su gledali čak pedeset horor filmova. Filmovi su odabrani na temelju preporuke kritičara i korisnika Reddita, a uključuju klasike poput Isijavanja, Noći vještica i Stvora.

Prema istraživanju ove studije niti jedan drugi horor film nije ubrzao puls gledatelja kao Zla kob (Sinister) Scotta Derricsona iz 2012. godine. Film predvođen Ethanom Hawkeom prati pisca krimića koji svoju obitelj preseli u kuću koja je bila poprište višestrukih ubojstava, a ubrzo ga oduševljava kutija kućnih filmova koju pronalazi na tavanu.

Svatko tko je pogledao ovaj film znat će koliko je uznemirujuć. A ako ti nije – možda imaš samo preveliku toleranciju na žanr. Oni kojima je ovo najdraži horor sada imaju i znanstveno pokriće za svoj odabir.

TAGOVIFilmovi horor znanost