Film i TV

pokrali ga

Aside Banners

Najutjecajnijeg redatelja svih vremena su svi opako pokrali (i dokazali da nitko nije originalan)

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Na mnoge stvari nismo cijepljeni, iako znamo da nam žele samo izvući lovu iz džepa. Igre, bolje tipkovnice, novi mobiteli i hollywoodski blockbusteri.

Potonji nam pogotovo nedostaje u posljednjih godinu dana. Nismo znali da nam može nedostajati kino u doba brzog interneta, torrenta, ali i dostupnih streaming servisa.

Ide nam se u kino. Želimo gledati nekakav isključio-sam-mozak klasični akcijsko-avanturistički film visokobudžetne produkcije.

Nedostaje nam taj herojski narativ u kojemu slabić postane THE lik na kraju koji odraste kada mu nastrada netko jako blizak i onda spasi cijelu stvar. Znamo da postoji masu takvih filmova, ali nismo znali da su svi oni uvelike inspirirani jednom osobom.

Mogli bi ga nazvati možda jednom od glavnih inspiracija modernih hollywoodskih blockbustera, ako ne i ocem istih, a to je nitko drugo, nego Akira Kurosawa. Rođendan mu bijaše 23. ožujka, bio bi mu 111. da je živ, ali u našim srcima živi vječno.

Kurosawa je danas na zapadu poznat kao “Shakespear suvremenog filma” jer je nedvojbeno jedan od najoriginalnijih autora japanske i svjetske kinematografije.

Sve što je izgradilo naše djetinjstvo, kinematografski gledano, je prožeto njegovim utjecajem.

Kada bi se u filmu trebale citirati ideje, rezovi, scenarij, kako i što se snima – mislim da bi odjavna špica bila puna njegovog prezimena.

Primjerice, Star Wars je film koji gotovo napravljen prema Akirinoj “špranci”. Čitav taj samurajski štih te razina nasilja cool likova – to je sve Imperatorov utjecaj, kako su ga nazivali u Japanu.

Vjerojatno ste zamijetili kako puno akcijskih filmova kreće s nekakvom žešćom akcijom? I to odmah na početku u kojemu vidimo glavnog lika kako izvodi nešto nemoguće, a taj trenutak nema previše veze s ostatkom filma – e, pa to je Kurosawin utjecaj.

Znaš one likove u filmovima koji su tihi zatajni, malo “badass” te bez puno riječi spašavaju svakog i sve oko sebe? Kao primjerice Django, Mandalorian, John Wick. To je Kurosawin Yojimbo karakter. Glavni lik iz istoimenog filma čija ideja je vjerojatno najviše puta “posuđena”.

.

A čitava shema mentora i šegrta u filmu u kojemu nakon mentorove smrti šegrt spašava svijet. Ta ideja je prožeta kroz jako puno Akirinih filmova, ali i nama poznatim zapadnjačkim hitovima kao Star Wars, već spomenuti Django Unchained, Kingsman, Doctor Strange, MCU nam nudi tu foru kroz odnos Ironmana i Spider-Mana itd. Ah taj Kurosawa.

Sjećate se premoćnih scena kada se čitava borba odvija na kiši kao primjerice u posljednjem dijelu Matrixa ili drugom dijelu Gospodara prstenova? Vjerujemo da već pogađate da je to također nešto što je dotični japanski genij krenuo raditi.

Kad smo već kod velikih bitki… Mnogi su to prije Kurosawe pokušavali izvesti na filmskim platnima, ali nijedan nije bio tako uspješan kao on. Cjelokupna akcija, gradnja dramatičnog trenutka te jasno izvedeni pokreti – sabijao je to!

No, po našem mišljenju dva najveća utjecaja koje je imao na kinematografiju općenito je njegova Seven Samurai formula. Dramaturška formula u kojoj imate “selo” koje je u opasnosti, prijete im “banda lopova” te se kroz radnju stvara ekipa koja treba obraniti “seljake”. Ako ti otac tvrdi da je Magnificent Seven najbolji film ikad, napomeni mu da je to samo vestern verzija Sedam samuraja.

Osim Magnificent Seven, istu formulu su koristili filmaši u Spašavanju vojnika Ryana, 13. ratniku, Plaćenicima, ali i film o američkom nogometu s Keanu Reevesom – Zamjene. Čak i Justice League Zacka Snydera ima sličnu formulu.

Na prvom mjestu bismo istaknuli rez na akciju/radnju. To je toliko popularan način montiranja odnosno rezanja filma da je to jedna od osnovnih stvari koje će vas naučiti na osnovnom tečaju montaže, a kada nešto vama toliko svojstveno postane osnova samog zanata – onda znate da ste uistinu jedan od, ako ne i najveći.

Živio legendo, želimo ti sretan 111. rođendan koji nisi doživio, ali te slavimo kao da jesi!

Party!

.

TAGOVIakira kurosawa