Film i TV

kružnjaci i ferariji

Aside Banners

Najveći borci za pravdu iz TV serija osamdesetih

Piše , Objavljeno

Htjeli smo biti kao ovi frajeri – s pištoljima, fudbalerkama (ili repićima), u talijanskim sakoima za volanom Ferrarija dok svira najtreš TV glazba.

Ono što je super kod veeeelike većine ovih serija je njihova epizodna priroda. Možete se uključiti kadgod i svejedno će vam sve biti jasno. Zato ponekad hejtamo ove nove odlične serije s pričom koja se rasteže sezonama i u kojima morate pogledati svaku epizodu. Osamdesete su bile jednostavnije vrijeme. Iako smo većinu tih serija gledali u devedesetima.

Tropska vrućina

Tko: Nick Slaughter – repić, revolver i havajske košulje. Zapravo Rob Stewart.

Iako serija ima samo dvije sezone, prikazivala se četiri godine na našim prostorima i postala je apsolutni hit. Trivia na imdbu kaže da su UN-ove sankcije glavni razlog za ogromnu popularnost avantura Nicka Slaughtera u Srbiji jer je bilo zabranjeno emitiranje većih filmova i televizijskih serija, a tropsko okruženje i obdarene žene su bile sve što publika može poželjeti. Kasnije je snimljen i dokumentarac “Slotera Nika za predsednika“, a poznata je i pjesma Atheist Rapa “Sloteru Niče, Srbija ti kliče” nastala na temelju brojnih grafita.

Serija se u Americi zvala Sweating Bullets, a u ostatku svijeta Tropical Heat i zapravo je bila kanadska serija snimana u Mexicu, Izraelu i Južnoj Africi. Sve te lokacije su predstavljale Floridu.

Ova serija je bila razlog zašto sam za Svetog Nikolu dobio model plavog džipa.

Količina treša: Nekoliko tisuća vreća za smeće ispunjenih nosačima zvuka Lidije Bačić i grupe Silente, ali ipak simpatičnije

Odmetnik

Tko: Reno Raines. Fejk imena Vince Black. Na Harleyu duge kose. Zapravo Lorenzo Lamas.

Brate, pogledaj ti tog orla na logu u uvodnoj špici.

Napravili smo iznimku. Ova serija je snimana između 1992. i 1997. godine, ali osjećaj koji imate prilikom gledanja je toliko glasan i viče “OSAMDESETEEEEE!” više od trideset pijanih likova na koncertu Daleke Obale.

Reno Raines je cinkaroš koji je svjedočio na sudu protiv svojih kolega, a nakon toga su mu smjestili za ubojstvo koje nije počinio (naravno da nije). Reno postaje lovac na glave, u vječnoj potrazi za bivšim kolegom i glavnim negativcem serije “Dutch” Dixonom. Kad kažemo “vječnoj potrazi” to i mislimo. 110 epizoda, 5 sezona. Ni nakon pet sezona ga nije uhvatio. Serija je bila zabavna, patila je od kroničnog nedostatka budžeta, ali bili smo klinci i bilo nam je dobro. Reno je znao opaliti opak kružnjak, gotovo kao njegova skuplja verzija – Walker, teksaški rendžer. A polijevanje kanisterom vode u uvodnoj špici – morat ćemo opet pogledati ovu televizijsku majstoriju.

Količina treša: Brate, pogledaj ti tog orla na logu u uvodnoj špici.

MacGyver

Tko: MacGyver – čovjek kojem je spajalica najbolji prijatelj. Zapravo Richard Dean Anderson.

Fudbalerka i nevjerojatna snalažljivost su savršene riječi kojima bismo opisali MacGyvera – tajnog agenta koji ne pije, ne drogira se i ne nosi pištolj. Od bilo čega je mogao napraviti sve. Najdraži su nam trenuci kad MacGyver mozga što će složiti i kada se baš u tom trenutku u potpuno praznoj prostoriji nađe vješalica za odjeću ili nešto gotovo jednako random.

Sve što MacGyver radi kako bi se izvukao iz škripca je temeljeno na znanosti, ali nisu svi koraci prikazani kako gledatelji ne bi mogli ponoviti viđeno u svojim domovima.

clippy (Custom)

MacGyver je bio toliko popularan da ga je Mercedes angažirao prije nekoliko godina za seriju reklama za novi, superdosadni Mercedes Citan. Jer što može učiniti dosadan auto zanimljivijim od spajalice za papir?

Količina treša: Neoprana tepsija od nedjeljnog pečenja. Neoprana tjedan dana. Ništa strašno

Sledge Hammer

Tko: Sledge Hammer – Prljavi Harry na halucinogenima. Zapravo David Rasche.

Sledge Hammer odaje počast svim akcijskim zvijezdama prije njega – Charlesu Bronsonu, Prljavom Harryu, ali ima i savršen osjećaj za komediju. Kreator serije je rekao da je Sledge sitcom za ljude koji mrze sitcome. Mi bismo se složili. Kad bi tehnike snimanja bile suvremenije, ne biste mogli primijetiti da se radi o seriji staroj trideset godina jer i dan danas se drži dovoljno dobro. Al’ da je prećerano – je. Epizoda u kojoj Sledge postane nekakva vrsta Robocopa? Epizoda u kojoj se druži s duhovima poznatih? Ne smeta nam uopće ta nadrealna strana. Kada bismo gledali televiziju i kada bi naletila koja repriza Sledge Hammera, sigurno bismo zastali da pogledamo epizodu do kraja.

Količina treša: Okoliš nakon što festival završi. Bijaše dobro.

Miami Vice

Tko: Don Johnson. Ima on i ime u seriji, ali on je Don Johnson i gotovo.

Seriju je stvorio čistokrvni Amer Anthony Yerkovich, a producirao Michael Mann. Za glavnu ulogu su htjeli Nick Noltea i Jeff Bridgesa, ali oni su bili filmske zvijezde i televizija ih nije zanimala. Mickey Rourke je odbio ulogu i morali su izabrati. Kolo sreće se zaustavilo na Don Johnsonu koji je imao nekoliko neuspješnih projekata iza sebe – no Miami Vice je promijenio sve. Don Johnson je u seriji nosio samo Versace i Hugo Boss sakoe, vozio se u Ferrariju i živio na jahti sa ljubimcem Elvisom – koji je, usput rečeno, bio aligator. Miami Vice je simbol osamdesetih godina koji odjekuje u svačijem sjećanju kao neonski obojan program koji je utjecao na glazbu, kasnije filmove, modu (bijeli sako s podvrnutim rukavima heeeej), ali utjecao je i na video igre – poglavito GTA: Vice Citya. Predsjednik NBC-a u to vrijeme ih je zvao “MTV murjacima”. Kasnije smo dobili i film s Collin Farrelom i Jamie Foxxom, ali to nekako nije bilo to. Gotovo pa dokumentaristička kvaliteta završnog obračuna? Tko je to htio? Htjeli smo neonke i sintisajzere.

Količina treša: Breakdance natjecanje na koncertu od Kuzme i Shaka Zulua

Magnum, P.I.

Tko: Magnum još poznat kao Čovjek Brkovi još poznatiji kao Facijalna kosa ispod nosa još poznatiji kao američki Mate Mišo. Zapravo Tom Selleck.

Magnum je tip koji je popularizirao havajske košulje, živio džabe na Havajima i vozio samo najskuplje automobile. Ferrari, Audi, Jaguar… Zahvaljujući ovoj seriji, Tom Selleck nije dobio ulogu Indiane Jonesa nego je ona otišla Harrisonu Fordu. Svi znamo kako je to završilo. Ford je snimao hit za hitom, a Selleck je glumio u Prijateljima i nezaboravnom hitu “Tri muškarca i beba”. Sjećate se? Ne? Tbh, ni mi. No Selleck kao Magnum je neizostavan dio televizijske povijesti.

Količina treša: Stručni stožer hrvatske nogometne reprezentacije.

A-Team

Tko: Puno njih. No najpoznatiji Mr.T.

Poslani su u zatvor zbog zločina koji nisu počinili (zvuči poznato?). Pobjegli iz zatvora i sad rade kao plaćenici. “Ako imate problem i nitko drugi ne može pomoći, ako ih uspijete naći, možda možete zaposliti A-Team”.

download

Serija je bila iznimno popularna u Americi u svoje prve tri sezone (od ukupno pet), ali najveću slavu je stekla ponovnim prikazivanjima na različitim američkim TV postajama te internacionalnim emitiranjem. Svi znaju Mr.T-ja. Kad kažeš A-Team, misliš na Mr.T-ja. Najveća mana filma iz 2010. godine je nedostatak Mr.T-ja. UFC borac Rampage Jackson jednostavno nije mogao nadomjestiti najjaču irokezu svih vremena.

Količina treša: Pod kino dvorane nakon maratona Gospodara Prstenova. Da se preživjeti.

Knight Rider

Tko: Michael Long odnosno Michael Knight odnosno Hass da Hoff

Michael Long je borac protiv zločina koji je ozbiljno ranjen. Rehablitirali ga je tvrtka Knight Industries koja mu je dala novo lice i novo ime: Michael Knight. De, znači li to da bi se svatko kome Apple pomogne trebao prezivati Jabuka? Tajanstveni dobročinitelj mu pomaže u daljnjoj borbi protiv zločina, a najviše koristi ima od umjetno inteligentnog automobila koji govori. Herbie i Brum, maknite se s puta, KITT je jedini samovoljni auto koji nas zanima.

David Hasselhoff je genijalan. Genijalnost tog čovjeka je neizmjerna i neizmjerena. Glas KITT automobila je William Daniels, još poznat kao Dustin Hoffmanov otac u Diplomcu i Mr.Feeny u seriji Dječak upoznaje svijet.

Količina treša: Negdje između Hasselhoffove pjevačke karijere i Hasselhoffove privatne snimke gdje superpijan jede pizzu.

TAGOVIakcija akcijske zvijezde don johnson gta havajske košulje macgyver magnum miami vice mr.t osamdesete retro serije televizija tropska vrućina

Komentiraj