Film i TV

KHAAAAAAAAAAAAAAAAN!!11!

Aside Banners

Najveći negativci Star Treka: od nenadmašivog Khana do rasističkih Romulanaca

Piše , Objavljeno

Star Trek je prepun herojskih likova, idealiziranih i često moralno superiornih protagonista, gotovo uvijek na “bijeloj” strani spektra dobrog i lošeg. Nas zanimaju oni drugi.

Za razliku od vječnog konkurenta Star Warsa, druge epske svemirske franšize sa gomilom lojalnih fanova, Star Trek je puno veći naglasak stavljao na pozitivce koji su izgradili utopističku verziju budućnosti sa warp motorima, teleporterima, holodekovima i replikatorima. I uskim uniformama.

Najbolje vanzemaljske vrste? Ofkors, Star Trek ih ima na lopate. Svi znaju za Borga i Klingonce, skoro svi za Romulance, Kardasijance, Dominion ili Ferengije. No, skoro svi oni – osim Borga i Dominija – u jednom ili drugom trenutku čak su bili kinda-sorta pozitivci, ili barem prijatelji u nuždi kada su svi zajedno bili do grla u govnima. Osim toga, pogotovo u slučaju Klingonaca i Romulanaca, oni su puno impresivniji i kul kao koncept, a pojedinačni čru hard-core bad guysi nisu se baš toliko isticali. Ili, kad su to pokušali sa primjerice Shinzonom u desetom filmu (Nemesis), ispalo je ofrlje.

John Harrison (Benedict Cumberbatch)

benedikt

Tko je visoki crni Britanac prodornog baritona kojeg nam Abrams i ekipa žele prodati kao “Johna Harrisona” u najnovijem filmu Star Trek Into Darkness? Da vam ne spoilamo film, recimo samo da je Benedict Cumberbatch jedan od najboljih glumaca koji su glumili negativce u Treku i pravi ga je gušt gledati na velikom platnu. Nakon Sherlocka i Star Treka, Cumberbatcha zasigurno čeka lijepa Hollywoodska karijera. “Harrison” se suprotstavlja Kirku i ekipi kao zapovjednik u Floti, sa popriličnom željom za osvetom, te odmah na početku radi kaos po futurističkom Londonu…

Khan Noonien Singh

KHAAAAAAAAAAAAAAAAAN

Star Trek je zapravo imao samo jednog pravog, istinskog neprijatelja sa imenom i prezimenom. Borg i Dominij bili su zajeban kolektiv prepun poprilično zajebanih tipova, ali uglavnom uklopljenih u zastrašujuću masu. Khan je najveći “pojedinačni” negativac Star Treka, jedini snagom i intelektom superiorniji od dobrih dečkiju Zvjezdane flote.

“Augment”, genetski modificirani nadčovjek i ostatak “Eugeničkih ratova” s kraja 20. stoljeća (to nije bilo u vijestima). Iako je većina njih pobijena, Khan je sa svojom ekipicom uspio zbrisati u svemir, kriogenički zamrznut na brodu SS Botany Bay. Tristotinjak godina kasnije, Kirk i njegova vesela ekipa s Enterprisea odledili su Khana i otvorili pandorinu kutiju sranja u jednoj od najboljih epizoda originalne serije (Space Seed).

Drugi – i po neskromnom mišljenju autora najbolji – Star Trek film, The Wrath of Khan, uzeo je epizodu kao predložak i vratio Khana, najdostojnijeg protivnika kojeg su Kirk i Spock ikada imali. Ne samo da je tip bio nadrkan nakon što je tri stoljeća proveo zarobljen u kocki leda, već je jedva dočekao osvetu protiv Kirka, koji ga je ostavio da umre na jedva nastanjenom planetu.

Q

q

Putovanje “Nove generacije“, iliti Picardove ekipe, uokvireno je testovima i iskušenjima, odnosno poprilično doslovnim suđenjem kroz koje ih je provlačio besposleni, svemogući Q. Kroz sedam sezona TNG-a, Q je testirao i preispitivao dostojnost postojanja ljudske vrste, da bi na kraju Star Treka Picard konačno dokazao da je ljudska vrsta razmišljanjem evoluirala daleko od svojih barbarskih korijena.

Borgova kraljica i Borg

borgq

Prije nego su baba Janeway i prijatelji doveli čitav Borgov kolektiv na koljena koristeći tek par desetaka šatlova i mali istraživački brod, TNG ga je predstavio kao misterioznu i zastrašujuću super-rasu zbog koje su se svakom Flotinom kapetanu jaja uvukla do želuca. Čak je i kapetan Picard jedno vrijeme bio zarobljen i asimiliran u njihov kolektiv, u jednom od najvećih i najboljih SF-ovskih cliffhangera na televiziji.

Osmi film (First Contact) obilježio je drugi Borgov pohod na Zemlju, tada predvođen “prvom među jednakim”, Borgovom kraljicom. Za razliku od svojih praznoglavih, ali opasnih marioneta, kraljica je posjedovala individualnost, emocije i svijest te, također, praktično tijelo s izmjenjivim trupom za svečane prilike.

Zapovjednik Kor i Klingonci

klingonci

Možda najpoznatija i najslavnija vrsta Star Treka, koja je sredinom 22. stoljeća izgledala poput reinkarniranih mongloida, prije nego je val pomodnih plastičnih operacija zahvatio Carstvo. Ipak, to vječno ratoborno i  mrzovoljno, ali časno i odano društvence sa sado-mazo fetišem malo se primirilo nakon što su počeli lijepiti listove kupusa na svoja čela, pa su čak postali saveznici Federacije te imali jednog od svojih na mostu glavnog broda Zvjezdane flote.

Svoj vrhunac kao negativci, ne nužno i kao u fanodomu omiljena vrsta, imali su u originalnoj seriji te filmovima. U klasičnoj epizodi originalne serije, Errand of Mercy, svoju muškost ukrstili su Kirk i klingonski zapovjednik Kor, koji je kasnije čak (iza kulisa) vodio bitke s Romulancima te se čak pojavio u Deep Space Nineu, stoljeće kasnije.

Weyoun i Dominij

weyoun

Deep Space Nine bila je radnjom najkompleksnija Star Trek serija, uvevši potrebnu svježinu i mračnu atmosferu dotad izrazito idealiziranim prethodnicima. Nije ništa falilo utopističkoj i moralno savršenoj verziji Federacije u originalnoj seriji i Novoj generaciji, no svaka je formula potrošna.

DS9 je testirao ideale Federacije suprotstavivši je novom super-kolektivu sastavljenom od gomile podređenih vojnika. Dominij su činile tri kaste: Osnivači – shapeshifterska ekipa sa duboko ukorijenjenom averzijom prema humanoidima, koja je voljela visjeti združena u jezeru želatine; Vorte – umjetno stvoreni Dominijev “srednji menadžment” klonova koji je provodio zapovjedi na terenu te Jem’Hadari – također umjetno stvorena rasa vojnika i topovsko meso na bojištu. Weyoun je bio pripadnik onog srednjeg sloja, Vorta sklon teatralnosti zadužen za nadgledanje rata s Federacijom.

Nero i Romulanci

nero

Mala je hereza izdvojiti ćelavog tipa koji se fura na Mikea Tysona kao predstavnika vrste koja je neuspješno pokušala u modu vratiti frizuru na kahlicu. Nero nije najbolji Romulanac u Treku, ali je najsvježiji, a možda čak najistaknutiji primjerak. J.J. Abrams u svom prvom Trek filmu mladom Krku i ekipi nije suprotstavio negativca koji bi bio naročito dostojan – samo dovoljno dobar da bude dostojna meta za gađanje, a opet nedovoljno pamtljiv da zasjeni prvo okupljanje Enterpriseovog tima.

Romulanci, emocionalnija odbačena polubraća Vulkanaca, vječno živčana zbog pijeska u vagini, prisutni su još od originalne serije. Veći ksenofobi i rasisti od onog divnog društvenca s američkog juga koje spava pokriveno konfederacijskom zastavom. Nakon Romulanskog rata u 23. stoljeću, dugo izolirani na drugom kraju Neutralne zone, te kasnije silom prilika saveznici Federacije, kada je govno upoznalo ventilator invazijom Dominija u Deep Space Nineu.

Gul Dukat i Kardasijanci

gulduka

Žlicoglavi Kardasijanci još su jedan primjerak rasista sa iluzijom veličine, okupatori plahih i bogobojaznih Bajoranaca te najgori pehisti ikada. Bivši vlasnici stanice Deep Space Nine, s koje su zbrisali taman kad je otkrićem crvotočine ona postala središte svemira i najvrednija nekretnina u ovom dijelu galaksije. Gul Dukat prvo je bio nesretni idiot koji je prepustio DS9 Bajorancima i Federaciji, a potom megalomanski naivac koji je Kardasiju skompao sa opurtunističkim Dominijem koji ih je iskoristio, a potom odbacio k’o staru krpu. Kao i prethodno spomenuti Klingonci te Romulanci, Kardasijanci su također tu i tamo bili BFF-ovi Federacije kad im je zagustilo, da bi im, ne trepnuvši okrenuli, leđa kad im je to pasalo.

TAGOVIAxe svemir sf star trek Zvjezdane staze

Komentiraj