Film i TV

pravi filmovi!

Aside Banners

10 novih ne-hollywoodskih filmova koje morate pogledati

Glavna tvornica "mamilica" za kino dvorane smještena je na zapadu SAD-a , točnije ispod "Svete Šume" nedaleko Los Angelesa, ali odličnih filmova ne manjka ni u ostatku svijeta (osim, naravno, u Lijepoj našoj). Stoga donosimo pregled uspješnica iz tekuće godine s ostatka globusa koje nikako ne bi smjeli propustiti.

Piše , Objavljeno

10. The Angel’s share

The Angel’s share

The Angel’s share


Još jedan od netipičnih uradaka netipičnog redatelja Kena Loacha (Sweet sixteen, Looking for Eric) koji prati pretvorbu Robbija (Paul Brannigan) od sitnog kriminalca do uzornog roditelja, a nama se svidio iz jednog i jedinstvenog razloga – naš protagonist je problem odlučio riješiti ni manje ni više nego – alkoholom.

Friški otac Robbie se zaklinje da će dati sve od sebe da njegov sin ne napravi iste pogreške koje je radio on u svom ni malo uzornom odrastanju. Zbog svojih prijestupa biva primoran “guliti” društveno korisni rad gdje upoznaje Alberta, Rhina i Moa, ljude koji baš poput njega vjeruju da im je zbog kriminalne povijesti gotovo nemoguće naći nekakav normalan posao. Naposljetku, naš glavni junak dolazi na ideju kako će se svi zajedno riješiti etikete klošara – počet će piti i guštati u najfinijim i najskupljim whiskijima i tako se pokušati dopasti licemjernoj okolini…

9. Shame


Shame je odličan profil života(renja) trideset-i-nešto godišnjeg Brandona koji živi i djeluje u New Yorku. Odlično ga je utjelovio Michael Fassbender (Prometej, Nemilosrdni gadovi, 300 – bitka kod Termopila…) – u ovom slučaju predator kojemu je samo i jedino na pameti – seks.

On ga upražnjava s poslovnim partnericama, prijateljicama, ženama koje slučajno sretne na ulici. On je jednostavno takav i drugačije i bolje ne treba, ali i ne može.
Situacija se drastično počinje mijenjati kada mu se sestra Sissy (Carey Mulligan) nenajavljeno useli u stan i poremeti mu svakodnevnu rutinu.

Gledajući u cijelosti, za Shame bi mogli reći da je meki pornić s jako dobrim scenarijem za kojega su zaslužni Steve McQueen i Abie Morgan. Također, film nikako nemojte gledati s roditeljima ili starijom rodbinom budući da ćete se u više navrata naći u neugodnim situacijama.

8. The Guard

The Guard

The Guard


Gerry Boyle (Brendan Gleeson) je poseban policajac iz zapadnog djela Irske koji svoju službu radi s ogromnim prijezirom – kako prema poslu, tako i prema ostatku kolega. Slobodno vrijeme provodi po jeftinim krčmama ili u rijetkim posjetama bolesnoj majci u staračkom domu, dok se uistinu kvalitetno odmara jedino u društvu maloljetnih “lakih” dama.

Stvar se zahuktava kad mu u međunarodnoj akciji suzbijanja trgovine drogom sudbina za partnera dodijeli FBI agenta Wendella Everetta (Don Cheadle), Boyleovu čistu suprotnost. On je samosvjestan, odgovoran, transparentan i ažuran te na posljetku i jako skeptičan prema Boyleu čiji se idiotizam i sarkazam ponekad, u specifičnom miljeu kišovite Irske, čine genijalnim i vrlo pragmatičnim… Svakako pogledati!

7. Serbuan maut (Racija)

Serbuan maut

Serbuan maut


Iako je ovaj uradak malo poznatog Garetha Evansa za budžet imao samo nešto više od milijun dolara, ulog se peterostruko isplatio već nakon jednog vikenda prikazivanja u kinima diljem svijeta. Također, nikada se ne bi ponadali da će ovakav visokooktanski akcijski triler doći ni manje ni više nego iz – Indonezije.

Radnja prati dvadeset članova elitnog policijskog tima iz Jakarte čiji je zadatak detronizirati Tamu (Ray Sahetapy), nemilosrdnog kriminalca i kralja narkotika ove dalekoistočne države. On je utaboren na vrhu 30 katova visokog nebodera smještenog u četvrti u koju i policija ulazi na vlastitu odgovornost.

Film obiluje brutalnim scenama što krvoločnih likvidacija hladnim oružjima, što shaolin tučnjava, a napetost i akcija se povećava proporcionalno broju katova ovoga gangsterskog gnijezda.

6. Into the white

Into the white

Into the white


Norveški redatelj Petter Næss je skupio odličnu glumačku ekipu u filmu snimljenom prema istinitoj priči o tri njemačka i dva britanska pilota koji su se našli okruženi samo surovom zimom negdje u norveškim planinama.

Veliki neprijatelji, koji su si međusobno “porušili” avione, sada su se našli u situaciji da mogu preživjeti i dočekati pomoć samo pod uvjetom da surađuju i da zanemare razlike koje su ih dovele u ovu nezavidnu situaciju dok na ostatku kontinenta bijesni Drugi svjetski rat.

5. A.C.A.B.:All Cops Are Bastards

A.C.A.B.:All Cops Are Bastards

A.C.A.B.:All Cops Are Bastards


Iz fabrike talijanskog majstora kriminalističkih serija Stefana Sollima (“Romanzo criminale”, “La squadra”) stigao nam je igrani uradak kontroverznog naziva “All Cops Are Bastards” koji je od samog početka prikazivanja podijelio publiku.

Čitava fama oko ove ekranizacije istoimene knjige Carla Boninija utemeljena je na policijskoj brutalnosti koja je unatrag 4-5 godina dovela do tri smrtna slučaja na ulicama diljem “Čizme“, vezana za nogometne terene i događanja izvan njih.

Protagonisti ove priče su policajci, pripadnici specijalne policije – prekaljeni lisaci koji su upoznati sa svim zakulisanim igrama s “ove” i “one” strane zakona. Neovisno o tome radilo se o iznenadnim prosvjedima sindikalista ili okršaja s nogometnim huliganima, oni cijelo vrijeme žive na rubu incidenta. Združeni u neformalno bratstvo, međusobno si čuvaju leđa te će “ubiti boga” u svakome tko ih krivo pogleda…

4. Bumchoiwaui junjaeng (Nameless Gangster)

Nameless gangster

Nameless gangster


U svakom filmu o organiziranom kriminalu najbolji dio je onaj kada wanna be gangster zapravo i postane gangster – u “Dobrim momcima” to je trenutak kad se Henry vrati s prvog suđenja i biva nagrađen od kolega zato što ih nije cinkao, u “Kumu” je to dio kada Michael Corleone “strpa” metak u Sollozovu glavu…

…u napetom trileru korejskog redatelja Jong-bin Yuna to je trenutak kada se glavni junak, Choi Ik-hyun (Choi Min-sik, Old Boy), pojavi u karaoke baru i na mrtvo ime prebije lokalnog moćnika, svojeg bivšeg šefa. Glazba u lokalu se gasi, a sve oči su uprte u Choija koji skroz “kulerski” napušta mjesto događaja. U tom trenutku rodio se gangster, a s njim i još jedan odličan gangsterski film.

Film je presjek jedne uspješne mafijaške karijere koja je, i iz perspektive njenog protagonista, zahvaljujući vladinim akcijama i spletu nesretnih okolnosti, došla pred sam kraj. Također, ovaj uradak prikazuje društvo koje je svakim svojim dijelom utopljeno u rijeku korupcije kroz lik i djelo Choija- kriminalca koji je to postao iz čiste potrebe da osigura vlastitu egzistenciju.

3. Warriors of the Rainbow:Seediq Bale

Warriors of the Rainbow:Seediq Bale

Warriors of the Rainbow:Seediq Bale


Dugini ratnici, ili kako bi to na tečnom tajvanskom rekli “Sàidékè balái”, epski spektakl režiran pod budnim okom Te-Sheng Weija i potpomognut produkcijom ipak “malo” poznatijeg i priznatijeg Johna Wooa, najskuplji je tajvanski film ikad snimljen. “Film od kojeg se gotovo ništa nije očekivalo, a koji je dao neizmjerno mnogo” samo su neke od riječi eminentne kritike upućene ovome povijesnom spektaklu koji je, zapadnjački gledano, splet radnji Snyderovog “300 – Bitke kod Termopila” i Cameronovog “Avatara“.

U ovom slučaju, Spartanci, odnosno Avatarci su Seediq, plemena s visoravni Tajvana koje predvodi Mauna Rudo, kojeg utjelovljuje Lin Ching-Tai – čovjek kojemu je ovo, zamislite, prvi angažman u glumačkim vodama. Plemenima, koja inače žive u potpunoj harmoniji s prirodom i njenim blagodatima, svakodnevnu rutinu naruše japanski okupatori (radnja se odvija između 1895. i 1945.), a organizirani otpor pruža im beskompromisni Mauna.

Sve počinje kao gerilska borba (čitaj:rustikalno mesarenje mačetama) tajvanskim prašumama da bi naposljetku završilo organiziranom koljačinom 300 domorodaca protiv daleko nadmoćnijih Perzijanaca, pardon… Japanaca.

2. Violeta Went to Heaven

Violeta Went to Heaven

Violeta Went to Heaven


Odmah na početku da razjasnimo da se u filmu ne radi o “teti Violeti”, ljupkoj gospođi koja sa malih ekrana hrvatskim kućanicama otkriva male tajne velikih domaćica. Iza imena naše protagonistice krije se Francisca Gávilan koja je u ovoj dirljivom uratku Andrésa Woodsa (“Football stories”, “Loco fever”, “Machuca”, “The good life”) utjelovila čileansku folk ikonu koja je živjela i djelovala do početka druge polovice prošlog stoljeća – Violetu Parru.

Parra je rođena 1917. godine te je s rodbinom i ocem udovcem (Christian Quevedo) odrastala na jugu Čilea. Otac, inače učitelj u školi i gitarist, umire od alkoholizma, a mlada i iznimno za umjetnost talentirana Violeta putuje s glazbenom družinom te revno skuplja tradicionalne pjesme diljem države. Shvativši da je prerasla granice svoje domovine, zajedno sa svojim ljubavnikom bježi za Pariz gdje još usavršava svoj umjetnički opus – osim što svira i pjeva, Violeta je vješta s koncem i iglama. Ipak, ne zadovoljava je ni život u “Gradu svjetlosti” kojega iznenada napušta, baš kao i svog ljubavnika te se vraća tamo gdje je zapravo sve započelo…

Nije na odmet spomenuti ni da se na ovogodišnjem “Sundanceu” Violeta dokopala nagrade žirija za najbolju dramu iako bi joj mi, samo da na istom festivalu postoji, dodijelili i onu za najbolju filmsku glazbu jer gospođa je uistinu majstor svoje struke u što se možete uvjeriti ovdje.

1. Headhunters

Headhunters

Headhunters


Iznenađujuće osvježenje u obliku “Headhuntersa” stiže od kinematografa sa samog sjevera Europe – Norveške. Radnja ovog zabavnog i nepredvidivog krimića prati raskalašeni život Rogera Browna (Aksel Hennie), vrsnog managera koji karijeru i kućni budžet upotpunjuje vrlo neobičnim hobijem – krađom skupocjenih umjetnina. To što je “visok” kao naš renomirani hip-hoper Shorty (metar-i-šezdeset-osam) nabija mu Napoleonov kompleks i potrebu impresionirati vlastitu ženu Dianu (Synnøve Macody Lund) skupocjenim darovima iako bi ona više od svega htjela imati – bebu.

Roger upoznaje Clasa Grevea (Nikolaj Coster-Waldau), bivšeg norveško-danskog plaćenika koji se čini savršenom lovinom za našeg iskompleksiranog junaka – on je bivši profesionalni vojnik i visokopozicionirani direktor iz svijeta IT-a. Također, Brown saznaje da njegova nova meta u vlasništvu ima sliku neprocjenjive vrijednosti koja, gle čuda, postaje njegovom novom metom i rješenjem svih financijskih problema.

Također je vrijedno spomenuti da Britanac Sacha Gervasi već prilagođava norveški scenarij (napisan po romanu Joa Nesbøa) za tvorce hitova iz ranije spomenute “Svete Šume”. Po tom pitanju je dovoljno samo da se sjetite kako je prošao Stiegov “Čovjek koji je mrzio žene“.

TAGOVIeuropa film norveška tajland top lista

Komentiraj