Film i TV

samo najbolje, ništa treš

Aside Banners

Nema se para, kino je skupo: 7 klasičnih filmova koje možeš besplatno pogledati na Youtubeu!

Piše , Objavljeno

Mi jesmo nabrijani na nove filmove sa specijalnim efektima i superjunacima i svemirom i tehnologijom, ali moramo priznati da smo često razočarani novijim filmovima, a stariji filmovi ne dobivaju dovoljno pažnje. Čak i neki film iz 2012. godine smatramo starijim – i često zaboravljamo da godina snimanja ne mora označavati kvalitetu djela. Pa evo vam sedam klasičnih filmova koje možete besplatno vidjeti na Youtubeu.

Po jedan film za svaki dan u tjednu. U prošlosti su filmovi trajali samo devedesetak minuta pa ti tako gledanje ovih klasika neće preoteti čitavu večer. I milijun kuna za ulaznice. Možda samo par kuna za kokice. Nemoj puno kukati i razmišljati nego počni čistiti ovu listu.

The Lady Vanishes – Hitchcock zna znanje

Mlada žena primijeti da je starija gospođa Froy nestala, a nitko od preostalih putnika se uopće ne sjeća nikakve starije gospođe. Ovaj zaplet nam zvuči toliko poznato i sigurno smo ga vidjeli nekoliko tisuća puta dosad jer Hitchocka su pokrali i živi i neživi. Alfred Hitchcock je majstor trilera, a ovo je jedan od onih koji se ne spominje dovoljno često. Pa pogledaj ga i uvedi ga u razgovor.

The Little Shop of Horrors – horor komedija koju moraš gledati

Da, poznatiji je mjuzikl iz osamdesetih, ali original je original. Kad uzgajaš biljku mesožderku, moraš i ubijati za nju kako bi je nahranio. Ovaj film pogledaj svakako, a jedan od razloga može biti i taj da vidiš prepoznaješ li Jacka Nicholsona u jednoj od njegovih prvih filmskih uloga.

Carnival of Souls – inspiracija horor majstorima

Herk Harvey je snimio Karneval duša za samo 20 tisuća dolara, a nije nam jasno kako ovaj film nije popularniji kod nas. Utjecaj ovog filma iz 1962. godine je vidljiv na radu George Romera i Davida Lyncha, a James Wanov hit iz 2011. godine Insidious je inspiriran djelom Herka Harveya. Insidious je oživio interes za Karneval duša, film u kojem ženu proganja zlo nakon prometne nesreće. Nadrealno djelo, idealno za prohladnu večer.

Night of the Living Dead – nije u redu da znaš za ovo, a ne gledaš

Ma e… Romero nam je napravio i uslugu, a bome i kletvu ovim filmom. Volimo ovaj film, voljeli smo i zombije i onda je svijet pretjerao sa zombijima u ovom stoljeću. Night of the Living Dead je snimljen za svega 114 tisuća dolara, a zaradio je 12 milijuna dolara u Americi. Pare, pare, parice. Ako se smatraš horor fanom, a Noć živih mrtvaca ti još nije prekrižen s watchliste – vrijeme je.

The General – ono kad ti ne smeta nijemi film

General Bustera Keatona je propao na blagajnama, kritičari su ga razapeli, ali je film kasnije prepoznat kao jedan od najboljih ostvarenja Bustera Keatona, a Orson Welles ga je proglasio najboljim filmom svih vremena. Nepravedno podcijenjen, fizička komedija za sve fanove Charlieja Chaplina.

His Girl Friday – komedija sa holivudskim zvijezdama s letećim dijalogom

Ono što nas iznenađuje u starijim filmovima je brzina dijaloga i radnje, a His Girl Friday je jedan od najbržih filmova koje smo ikad vidjeli. Film je nevjerojatno duhovit, poželjet ćete izbrisati Adama Sandlera s lica planete nakon što pogledate ovu komediju s Cary Grantom i divnom Rosalind Russell. Film ima ocjenu 98% na Rotten Tomatoesu i čistu osmicu na Imdbu, Guardian je smjestio film na 13. mjesto najboljih komedija svih vremena – što ti više treba?

Ako ti ova komedija bude dobra, iskopaj i Ruggles of Red Gap. Taj film obožavamo.

Metropolis – klasik

Divno je znati da je ovo vrhunsko djelo Fritza Langa u potpunosti dostupno na najpopularnijem video servisu. Svatko kome je imalo stalo do filmske umjetnosti mora vidjeti ovu divotu od filma, divotu koja je nastala pradavne 1927. godine. Možda ćete morati malo skinuti prašinu sa svog poznavanja njemačkog jezika, ali vrijedi.

TAGOVIbesplatni filmovi film klasični filmovi klasik opća kultura youtube

Komentiraj