Film i TV

koji k sam pogledao?

Aside Banners

Netflix dugo nije imao ovako intenzivan film koji se MORA pogledati kao što je Uncut Gems

Piše , Objavljeno

Kad sam čuo za svega nekoliko detalja vezanih za Uncut Gems, poželio sam ga gledati. Internet je divljao jer su film režirala braća Safdie, a ja bih lagao i vas i sam sebe da kažem da sam upućen u njihov rad, ali retroaktivno uz par IMDB pretraga znam tko su i što su, ali nisam gledao nijedno njihovo ostvarenje. Saznao sam da su radili Good Time, onaj jedan film s Pattinsonom koji nikako da pogledam. Ima vremena. Pogotovo nakon ovakve vožnje kakva je Uncut Gems.

Sve vezano za film je obećavalo. Ozbiljni Sandler, Kevin Garnett i klađenje na Celticse, Lakeith Stanfield. Sve što trebam. Manično sam svakog utorka poslijepodne provjeravao lokalna manja kina, provjeravao sam rasporede u multipleksima u nadi da će se film pojaviti na popisima. Odjednom izađe DVD screener, neka prosječna kvaliteta slike, ali intrigantne naslove pokušavam pogledati s budućom ženom pa sam nekako imao strpljenja. I onda je Netflix najavio ogroman power-move – film dolazi na Netflix 31. siječnja.

Odlučio sam čekati. Htio sam full iskustvo. I dobio sam ga.

Ono što mi je bio mamac broj 1 je svakako bio Adam Sandler u ozbiljnoj ulozi. Poštujem ga. Kao radnika koji izgleda kao da ne radi nijedan dan u životu. Kao lika koji za skoro sve svoje loše komedije samo okupi masu svojih prijatelja, ubaci im honorar u stražnji džep i svi umiru od smijeha dok snimaju najveće gluposti. I onda dobije ozbiljnu ulogu… koju razbije.

Sandler glumi Howarda, prodavača dijamanata, ali i kroničnog kockara koji si ne može pomoći, a ne može ni ušutjeti. Stalno nekom nešto visi, svi ga love za pare, a on ladno ignorira i samo sije štetu gdje god se okrene. Naiđe na rješenje svih problema – uspije u zemlju prokrijumčariti crni opal iz Etiopije na kojem se planira višestruko obogatiti. Opal stigne, spreman je za aukciju, ali ga Howard posudi jednoj od najvećih sportskih zvijezda. Samo dok ovo prepričavam poželim opet gledati ovaj film.

Već sam vidio note ozbiljnog Sandlera u par navrata i obećavalo je, ali uloga u Uncut Gemsu mu je uloga karijere. Savršeno je utjelovio ljigavog lika s duplim naušnicama, skupim satovima i pečatnjacima te mlađom djevojkom s kojom vara ženu. Iako netko može reći da je ostao u samo jednom modu čitav film (onom glasnom), ja se ne slažem s tim. Ima tu svakakvih emocija u 50 nijansi galame i halabuke.

Osim Sandlera, dobio me i trailer s dijamantom optočenim Furbyjem. Dobila me i uloga Kevina Garnetta, umirovljenog NBA košarkaša koji je u filmu još uvijek aktivan NBA košarkaš. Radnja se ipak odvija 2012. godine. Za KG-ovu ulogu sam mislio samo da je cameo, a kad ono lik je jedan od istaknutijih sporednih glumaca i jedan od glavnih pokretača radnje.

Tu je i Lakeith Stanfield, glumac koji će ostati u kolektivnoj svijesti još jako dugo. Iskazao se na velikoj sceni u Atlanti, seriji Donalda Glovera, ali sam ga ja uočio još ranije u teško underrated drami Short Term 12 (koju odmah sad moraš dodati na watchlistu ako nisi). S Gemsima je nastavio savršen niz koji bi mogao biti prekinut romantičnom komedijom s Issom Rae, ali dat ćemo i tom filmu šansu.

Ovaj film je sve.

Čak ćeš u filmu vidjeti i The Weeknda kako pjeva jedan od svojih najranijih hitova u nekom klubu, on je također dio radnje. Divno promišljeno djelo, a opet izgleda kao kaotični lančani sudar – teško, intenzivno, ali ne možeš odvratiti pogled.

Kroz napise u medijima sam već skužio da je film naporan. Stvarno je naporan. Ne, ne, ne, ne možeš zamisliti koliko je film naporan. Intenzivan. Pun galame. Nabrijan. Skoro bez sekunde tišine. Soundtrack ne pomaže. Ali svaka riječ i svaki ton imaju svoju ulogu. Znaš ono kad te film ne pušta? Kad ti je bed otići po drugu rundu čipsa, kad ti je bed otići pišat jer ćeš nešto propustiti? Ovo je taj film. Da, možeš pauzirati film, ali NE ŽELIŠ. Ovakav tour de force se ne zaustavlja.

Nije baš da se može uspoređivati, ali što se tiče intenziteta – stavio bih ga u ring s Whiplashom, onom dramom koja ti je možda potonula ispod radara u kojoj JK Simmons uči Milesa Tellera kako biti dobar bubnjar.

Ovo je ujedno i jedan od prvih filmova u dugo, dugo vremena za koje sam čuo da su ga svi u mojoj okolini gledali gotovo odmah nakon izlaska na Netflixu. Susjedi, prijatelji, familija. Svi. Pa ako nisi… Znaš što ti je činiti.

View this post on Instagram

09.24.19 ?

A post shared by Uncut Gems (@uncutgems) on

TAGOVIadam sandler braća safdie film uncut gems