Film i TV

Kandidat za Oscara

Aside Banners

Netflix odlučio u lov na prvog Oscara sa filmčinom Beasts of No Nation

Piše , Objavljeno

Nakon mijenjanja modela snimanja i izbacivanja serija, Netflix je odlučio i promijeniti filmsku industriju.

Source youtube

Netflix talasa tradicionalan hollywoodski model u kojem filmovi tek 90 dana nakon pojavljivanja u kinima nađu put do streaming usluga i DVD/Bluray izdanja. Beasts of No Nation je istovremeno pušten u (ograničenu) kino distribuciju, ali i na Netflix uslugu na koju je pretplaćeno 70 milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

Online izdavanjem je Netflix “prekršio” 90-dnevni period i zbog toga su ga veći kino lanci bojkotirali pa je film pušten u manjim i nezavisnim kino dvoranama.

Film je režirao Cary Fukunaga, redatelj poznat po radu na prvoj sezoni True Detectivea – znate, jedinoj dobroj sezoni. Uzeo je roman Uzodinme Iwealaa i prema njemu je napisao scenarij te snimio film. Trošak snimanja je iznosio oko 6 milijuna dolara, a Netflix je odlučio otkupiti prava na film za 12 milijuna dolara kako bi se proširili na tržište stvaranja originalnih filmova.

Abraham Attah glumi Agua, devetogodišnjeg dječaka koji preživljava građanski rat u Africi, nađe se u džungli među pobunjenicima gdje ga Komandant Elba poštedi i odluči da će Agu postati dijete vojnik.

Mladi Agu u velikom ratu

Mladi Agu u velikom ratu

Možemo vam i otkriti čitav sadržaj filma (što nećemo), ali upozoravamo da će gledanje biti posebno i teško iskustvo. Vidjet ćete stvarnost, bez obzira na to što je film baziran na fikciji, a radnja je smještena u izmišljenoj državi. Na žalost – ta izmišljena zemlja nije Eddie Murphyeva Zamunda gdje vlada blagostanje već je pakao na Zemlji gdje rat jede sve pred sobom, uključujući i djecu.

Idris Elba - ljudina i po

Idris Elba – ljudina i po

Nama prokleto nije jasno kako netko kao Idris Elba još uvijek nije jedan od najpopularnijih i najboljih glumaca u Hollywoodu. Rastura sve u čemu se pojavi – od The Wirea preko Luthera pa sve do American Gangstera i Pacific Rima. Još uvijek ga trpaju u kandidaturu za novog Bonda, ali mislimo da je on prerastao tu ulogu i da može ponuditi puno više svijetu filma.

Beasts of No Nation je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je Abraham Attah osvojio nagradu za “nadolazećeg glumca”.

Govori se i o ozbiljnim nominacijama za Oscara. Nakon osvajanja Emmya za Orange is the New Black i House of Cards, idući logičan korak za Netflixovce je svakako uključivanje u utrku za Oscara – što će im sigurno donijeti još pretplatnika na uslugu. Elba i Atta su odradili lavovski posao na glumačkom frontu, a Fukunaga kao redatelj i scenarist. Ostaje pitanje hoće li Akademija prepoznati Netflix ili možda još veće pitanje – hoće li se opirati Netflixu bez obzira na neupitnu kvalitetu ovog filmskog remek-djela.

TAGOVIbeasts of no nation film idris elba Netflix oscar true detective

Komentiraj