Film i TV

Aside Banners

Netflix planira Black Mirror epizodu u kojoj ti biraš što će se dogoditi

Piše , Objavljeno

Netflix je najavio kako nas peta sezona Black Mirrora očekuje u prosincu, što je samo po sebi lijepa vijest, no ono o čemu internet najviše bruji posljednjih dana je jedna od šest epizoda u kojoj će, ako je vjerovati najavama, gledatelji sami utjecati na ishod popularne znanstveno-fantastične TV serije, čiji je naglasak ionako često bio na tehnološkom napretku u službi distopijskog društva.

Iako su takve zajednice fikcionalne i predstavljaju prije svega neki oblik alternativne sadašnjosti ili pesimistične budućnosti, sve ono čemu danas svjedočimo u svijetu daje nerijetko epizodama zabrinjavajuće realne obrise.

Prva epizoda serijala emitirana je još 2011. u Velikoj Britaniji, a u priču se kasnije umiješao i Netflix. Epizode poput ‘San Junipero’, ‘Hang the DJ’ ili ‘USS Callister’ ponajbolji su trenuci televizije, koji su s razlogom podigli prašinu oko Black Mirrora, a tvorcu serijala Charlieju Brookeru zasluženo donijeli salvu pozitivnih kritika. Kada tome dodate par Emmyja i dostupnost na planetarno popularnoj streaming platformi, jasno je da je serija ubrzo postala jednak hit i u SAD-u.

0 (5)

Sada, nakon četiri uspješne sezone i s velikom bazom fanova, Black Mirror dodatno pomiče granice. Iako je Netflix već nešto slično testirao kada je ovaj interaktivni feature implementirao u određenim materijalima za djecu, televizija nikada ranije nije ponudila biranje i kreiranje vlastitog storylinea u sadržaju namijenjenom odrasloj publici. Koliko god čitava stvar zvučala kompleksno u produkcijskom i realizacijskom smislu, toliko bi pak i dobrog mogla donijeti svojoj TV kući, ali i televiziji općenito. Jedno je sigurno; ne postoji bolja TV serija za ovakav eksperiment od Black Mirrora. Kreiranje vlastitog narativa unutar serije koja čitavo vrijeme propituje simbiozu čovjeka i tehnologije zvuči kao sjajna ideja, ali i sjajan marketinški potez.

Netflix je čini se u pregovorima za još nekoliko TV serija koje će glavnu ulogu prepustiti gledatelju, a već lani je Steven Soderbergh, poznati američki redatelj, nešto slično isprobao u svojoj ne baš uspjeloj TV seriji ‘Mosaic’ sa Sharon Stone, ali značajnoj po tome što je gledatelju preko aplikacije dana mogućnost da odredi redoslijed događanja. U svakom slučaju, ovo je tek početak i prebacivanje kontrole u ruke gledatelja, po uzoru na primjerice video igre, trend je koji će se zasigurno nastaviti i u bliskoj budućnosti industrije, a ne čudi ni najmanje da će led probiti upravo Black Mirror.

.

Choose Your Own Adventure pristup promijenit će djelomično i način na koji pratimo TV serije. Od pošasti desetljeća, tzv. binge-watchinga koji razara obitelji i prijatelje te simultanog praćenja hrpe serija na svakom mogućem ekranu kojeg posjedujemo pa do ponovnog gledanja jedne te iste epizode, kao u zlatno doba VHS-a i peglanja kaseta do iznemoglosti. Naravno, nekada nismo imali mogućnost u reprizama mijenjati tijek i ishod sadržaja kojeg smo upijali, što možda i nije bilo loše s obzirom na to koliko bismo ‘krivih’ odluka dosad donijeli i iza njih morali stajati. U kontekstu Black Mirrora ta spoznaja zvuči posebno zastrašujuće prisjetimo li se samo nekih od upečatljivijih završetaka epizoda. Od jadanja na kavi do jadanja na kavi jer smo liku u TV seriji uništili život kraći je put nego li smo se ikada nadali.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIBlack Mirror Netflix serije

Komentiraj