Film i TV

hitčina!

Aside Banners

Netflixov francuski lopov Lupin nam je svima ukrao srce – kada će drugi dio?

Piše , Objavljeno

Svaku priču o Omaru Syju moramo početi na isti način. Intouchables. Film je postao hit diljem svijeta s pričom o superbogatom kvadriplegičaru i njegovom njegovatelju koji se uopće ne uklapa u svijet visokog društva, ali baš zato ga bogatun obožava.

Ovu scenu nikad nećemo zaboraviti, a pogledamo ju tu i tamo kad nam treba brzo podizanje raspoloženja.

.

Omar Sy je preko noći postao zvijezda, uslijedili su drugi angažmani, ali i klasična američka krađa.

Amerikanci su odlučili snimiti svoju verziju priče u kojoj je Kevin Hart zamijenio Omara Syja, a Bryan Cranston je bio smješten u skupa kolica. Čak je i ta verzija simpatična, ali je puno toga izgubljeno u prijevodu. Ponajprije zbog angažmana majušnog Kevina Harta u ulozi u kojoj smo prvo gledali ooooogromnog Omara Syja koji ima nevjerojatnu prisutnost samo svojom fizičkom pojavom. Hart uspijeva nadoknaditi manjak visine s dužinom jezika, ali svatko tko je prvo gledao Intouchables, a zatim The Upside će vam vjerojatno reći istu stvar.

Upravo to savršeno opisuje Omara Syja. Nevjerojatna fizička prisutnost, nevjerojatni magnetizam i karizma, čak i kada ne govori.

Dolazimo do Lupina, Netflixove francuske serije koja vuče inspiraciju iz priča o najvećem lopovu svih vremena, Arseneu Lupinu.

.

Ne, glavni lik nije Lupin, već senegalski imigrant Assane Diop koji obožava Lupinove avanture koje mu je otkrio pokojni otac.

Čitava priča započinje ni više ni manje nego u Louvreu gdje se Assane usudi pokušati ukrasti ogrlicu Marije Antoanete. Ogrlica je ukradena prije 25 godina, sada se napokon vratila da bude francuski ponos. Saznajemo da je za krađu ogrlice, onu prije 25 godina, optužen Assaneov otac koji je radio kao vozač u kući pariškog moćnika. Sada, 25 godina kasnije, ogrlicu pokušava ukrasti sin koji vjeruje da su mu ocu smjestili.

Omar Sy je najšarmantniji lopov u povijesti, a nekako ga nitko ne uspijeva zapamtiti. Što je čudno s obzirom da je upečatljiv s visinom od 2 metra.

Inače mrzimo “majstore prerušavanja”, u drugim ostvarenjima nam sve uvijek djeluje jeftino i nerealno, ali gledanjem Lupina smo uspjeli zauzdati nevjericu. Hrpa ideja u seriji djeluje smiješno i nerealno, ali isključiš se od preispitivanja jer navijaš za glavnog lika. Pomalo je bajkovita serija, da je bilo koja druga u pitanju – ljutili bismo se jer vrijeđa našu inteligenciju.

Sy nosi projekt. Ova serija i njezin uspjeh moraju biti vrhunska pozornica svim casting agentima za talent ovog čovjeka. Serija se ušuljala u Top 10 u većini zemalja u kojima je dostupna, a uskočila je i u američki Top 3, što je nevjerojatno s obzirom da Amerikanci mrze išta s titlovima.

Kad smo kod titlova, svidjela nam se opcija hrvatskih titlova na Netflixu po prvi put otkad su ju uveli. Sad nismo morali slušati francuski, čitati engleski i misliti na hrvatskom. Jedan korak je izbačen i baš je bilo lijepo i opuštajuće.

Sumnjamo da će Lupin osvojiti nagrade, ali je savršena za opuštajuće gledanje uz povremenu dozu napetosti. Na trenutke nas podsjeća na prvu sezonu Prison Breaka kada glavnom liku sve ide od ruke čak i kada mu ne ide. Vuku se i usporedbe sa Sherlockom i Lutherom, nama dobro. A i Internet je oduševljen.

Baš kad smo se ufurali nakon 5 epizoda, završen je Part 1 s ogromnim cliffhangerom. Odmah smo išli guglati kada će izaći idući dio. Ne zna se. Nekad ove godine. Neki analitičari kažu da bi moglo čak i u travnju ako je usporediti Lupina s nekim drugim serijama sličnog tipa dok drugi analitičari pak tvrde da ćemo morati čekati kraj godine.

Kako god bilo – ne možemo dočekati. Premijeru novog Jamesa Bonda neka odgode još nekoliko puta, ali mi želimo Lupin part 2 što prije!

Ako ti treba još malo doze lopova dok ne dođe drugi dio francuskog Lupina – Japanci imaju animirane filmove i serije o Lupinu Trećem, unuku originalnog Arsenea Lupina.

.

TAGOVIlupin Netflix omar sy