Film i TV

Rekorder je snimam čak 28 godina!

Aside Banners

Nevjerojatna lista filmova koji su snimani duže od desetljeća

Nedavno je u kina stigao film 'Boyhood'. Informacija je to koja je samo rijetkima relevantna, iako film već godinama ima gotovo kultni status, upravo zbog dugotrajne produkcije. Naime, ona se protegnula kroz punih 12 godina. Upravo to potaknulo nas je da napravimo listu filmova čije je snimanje trajalo duže od desetljeća, u nekim slučajevima planirano, a u nekim baš i ne.

Piše , Objavljeno

6. Boyhood – 12 godina

‘Boyhood’ je najnoviji uradak redatelja Richarda Linklatera inače najpoznatijeg kao čovjeka iza trilogije koja se sastoji od filmova Before Sunrise, Before Sunset i Before Midnight. Centralna uloga u ‘Boyhood’ pripada dječaku Masonu (Ellar Coltrane), a film prati njegov život od 5. do 18. godine i proučava na koji način je na njegov životni put utjecao razvod njegovih roditelja. Unatoč dugotrajnom snimanju, film je snimljen za tek dva i pol milijuna američkih dolara koji su vraćeni nakon samo par dana prikazivanja u kinima.

Film se izvorno trebao zvati ’12 Years’ da bi na kraju bio preimenovan u ‘Boyhood’ kako bi se izbjeglo povezivanje s ovogodišnjim dobitnikom Oscara ’12 Years a Slave’.

5. Blood Tea and Red String – 13 godina

Nakon punih 13 godina snimanja, ‘Blood Tea and Red String‘ objavljen je 2006. godine. Radi se o filmu snimljenom stop-motion tehnikom koja i inače iziskuje ogromne količine vremena. Recimo samo da je to redateljica i scenaristica Christiane Cegavske odvela na sasvim novu razinu. Toliko dugotrajna produkcija isfrustrirala je čak i njenu majku koja je u jednom trenutku sve lutke revoltirano pobacala u smeće.

Film je naišao na miješane kritike, a najveće pohvale na kraju dobio je soundtrack koji je za film napravio Mark Growden. U jednom od intervjua po izlasku filma Cegavske je izjavila da je ovo tek prvi film u trilogiji. S obzirom na brzinu, nastavak možda stigne do 2025. godine.

4. Pakeezah – 14 godina

Redatelj i scenarist Kamal Amrohi 1958. godine započeo je snimanje filma koje je trebalo biti rutinski dovršeno u tek nekoliko mjeseci. Stvari su se u jednom trenutku prilično gadno zakomplicirale s obzirom da je ovaj Bollywoodski uradak svjetlo dana ugledao tek 1972. godine.

Nakon što je dovršio dobar dio prve verzije filma, Amrohi je odlučio da umjesto crno-bijele tehnike želi snimiti film u boji. Nakon što je započeo snimati i drugu verziju, na pamet mu je palo da umjesto slike u 4:3 omjeru želi widescreen. To je i učinio i opet krenuo ispočetka. Hrpa materijala odbačena je jer je snimljena neispravnim objektivom pa je morala biti snimljena nanovo. U međuvremenu su umrli autor glazbe i direktor fotografije. U jednom trenutku Amrohi se razveo od supruge pa je i to izazvalo probleme. Naime, u braku je bio s glavom glumicom Meenom Kumari.

Kada je pristala vratiti se na set, Meena se razboljela se pa ju je u narednom razdoblju mijenjala druga glumica. Kada se napokon pojavio u kinima, film je bio financijski fijasko. Ubrzo je Meena umrla i na vijest o tome publika je pohrlila u kina i film je postao senzacija. Ovo je definitivno priča za rubriku ‘Vjerovali ili ne’.

3. The Manson Family – 15 godina

Dobro ste pogodili – ‘The Manson Family’ film je o serijskom ubojici Charlesu Mansonu. Redatelj filma Jim Van Bebber potpisan je i kao scenarist, glumac, producent i montažer, a snimanje filma otegnulo se prije svega zbog nedostatka financijskih sredstava. Kako bi ipak došao do njih, Van Bebber je čak godinama redovito donirao krv i sav novac ulagao u film koji po izlasku 2003. godine nije naišao na zapaženiji uspjeh.

https://www.youtube.com/watch?v=H21V4vaBjvA

2. Tiefland – 21 godina

Glumica i redateljica Leni Riefenstahl u povijest svjetske kinematografije upisala se filmom ‘Triumph of the Will’, propagandnim uratkom iz 1936. godine kojim se slavila Nacistička partija i uspon Adolfa Hitlera. Godine 1934. započela je pisati scenarij za ‘Tiefland’, kao i predprodukciju koju je izdašno financirao Fuhrer iako se radi o ljubavnoj drami temeljenoj na slavnoj operi.

Riefenstahl je na filmu marljivo radila tijekom cijelog Drugog svjetskog rata, a po porazu Njemačke sve materijale oduzeli su joj Francuzi na punih desetak godina. ‘Tiefland’ je napokon objavljen 1954. godine, a kritika ga je sasjekla odmah u korjenu, ponajviše zbog njene neuvjerljive glume.

Iz današnje perspektive gledano, zanimljiva je činjenica da je u filmu mnoštvo statista Roma. Iako je Riefenstahl do kraja života tvrdila da su oni bili tretirani vrlo humano, dokumenti koji su isplivali kasnije pokazali su da ih je ona sama birala u jednom od logora blizu Salzburga, a nakon što su odradili snimanje poslani su u zloglasni Auschwitz.

1. The Thief and the Cobbler: Recobbled Edition – 28 godina

Sasvim zasluženo, prvo mjesto na našoj listi pripada filmu čija je produkcija započela 1964. godine da bi se ‘The Thief and the Cobbler’ u kinima pojavio 1993. Radi se o animiranoj adaptaciji Blisko-istočne mitološke priče i projektu Richarda Williamsa, dvostrukog dobitnika Oscara. Snimanje ovoga filma odredio je kao životni poziv s namjerom da snimi najbolji animirani film u povijesti. Iz tog je razloga odlučio angažirati najbolje animatore iz Disneyja i Warner Brothersa.

Nakon što ga je dovršio, Williams godinama nije uspijevao pronaći izdavača. Kad mu je to ipak pošlo za rukom, film je u kinima izgubio milijune dolara, a izdavačka kuća (Warner Bros.) odlučila je na DVD-u objaviti toliko izmijenjenu verziju filma da je se Williams javno odrekao. Ogroman problem predstavljala je sličnost s Aladdinom koji je objavljen 1992. godine što zapravo i nije veliko iznenađenje s obzirom da su na oba projekta radili isti animatori.

TAGOVIfilm filmski rekordi najduže snimanje produkcija filma rekordi snimanje

Komentiraj