Film i TV

poprilično meta

Aside Banners

Nicolas Cage glumi Nicolasa Cagea u filmu o Nicolasu Cageu

Piše , Objavljeno

Nicolas Cage je između 1996. i 2011. zaradio preko 150 milijuna dolara zahvaljujući filmovima poput Gone in 60 Seconds, National Treasure i Snake Eyes. Samo u 2009. zaradio je 40 milijuna što ga je svrstalo među najplaćenije glumce u svijetu. Uz Robert de Nira, bio nam je najdraži holivudski glumac i kada bi vidjeli njegovo ime, vjerovali bi da će film biti barem dobar. No, zadnja Cageova dobra uloga koje se možemo sjetiti je iz 2002. godine u filmu Adaptation. Nakon ovoga, dakle više od 15 godina, Cage nije snimio ništa ni približno dobro, a snimao je stalno i snimao je puno. Što se dogodilo?

Sumanute kupnje – od nekretnina, preko dinosaura do piramida

Nije tajna da Nicolas Cage voli trošiti brže nego što zarađuje, a ovakvo ponašanje ga je prisililo da radi na filmovima koje većina drugih glumaca njegova ranga nikada ne bi prihvatila. Između 2000.-te i 2007. Cage je uspio potrošiti gotovo sve što je zaradio, a za potrošiti toliku sumu novaca morao si biti poprilično ekstravagantan. Primjerice, kupovati dinosaurove kosti, dva dvorca, četiri jahte, 30ak autiju i motora, na desetke rijetkih umjetničkih djela, može i jedan morski pas i krokodil, a zašto ne i grobnica u obliku piramide.

Cage je bio nešto poput trogodišnjeg dječaka s ADHD-om u Disneylandu. Radi lošeg upravljanja novcima i straha od bankrota počeo je prihvaćati svaku ponuđenu ulogu, među kojima je, naravno, bilo i puno loših.  Neizbirljivost po pitanju uloga je tijekom godina utjecala na njegovu reputaciju jednog od najboljih glumaca Hollywooda; postao je lik koji svaštari, a davno se izgubio znak jednakosti između njegova imena i dobrog filma.

Nicolas Cage je kasnije sam u intervjuima priznao da je radi financijskog stanja prihvaćao svakakve uloge: „Ali da, nije tajna da sam u prošlosti činio greške koje sam morao pokušati ispraviti. Financijske pogreške dogodile su se s implozijom nekretnina gdje sam izgubio velik dio onoga što sam zaradio. Ali jedno što nisam htio učiniti je podnijeti zahtjev za bankrot. Radio sam svašta, i dobro i loše.“

Bez obzira na loše uloge i filmove, Cage nije prestao biti odličan i jedinstven glumac, tako da ne gubimo nadu da ćemo ga ponovno gledati u ulozi dostojnoj njegova imena, gdje će opet pokazati čitav svoj talent.

A koja uloga može biti dostojnija njegova imena od uloge u kojoj glumi samog sebe?

“Nepodnošljiva težina ogromnog talenta”

Prema The Hollywood Reporteru, Cage je trenutno u pregovorima da glumi fiktivnu verziju samog sebe u filmu “The Unbearable Weight of Massive Talent” autora Tom Gormicna i Kevin Ettena. U filmu, Cage bi glumio izmišljenu verziju Cagea koji očajnički želi oživjeti svoju karijeru zgrabivši ulogu u novom filmu Quentina Tarantina, dok u isto vrijeme pokušava popraviti odnos s kćeri tinejđericom.

Film, koji je ispričan iz Cageove perspektive, uključuje i imaginarnog doppelgangera zasnovanog na Cageovom liku iz 90-ih, koji zamjera starijem sebi što je napravio mnoštvo loših filmova i više nije zvijezda. Prilično meta, no film tek kreće u bizarnom smjeru.

Radi brojnih dugova koje Cage (lik u filmu) ima, on se pristaje pojaviti na rođendanskoj zabavi meksičkog milijardera koji je, igrom slučaja, obožavatelj njegova rada i potajno se nada da će mu pokazati scenarij na kojem radi. Meksički milajrder je zapravo šef kartela koji je oteo kćer predsjedničkog kandidata Meksika. Cagea zatim regrutira američka vlada da bi dobila potrebne informacije. Radnja filma postaje još dramatičnija kada Meksikanac dovede Cageovu kćer i njegovu bivšu ženu, a dok su njihovi životi ugroženi, Cage preuzima ulogu života, piše UNILAD.

Za produkciju se trenutno bore čak tri studija, Lionsgate, HBO Max i Paramount, a producent će također biti Cage. Film bi trebao biti i svojevrsna počast njegovim najpoznatijim ulogama, poput onih iz filmova Leaving Las Vegas, Face/Off i Nestali za 60 sekuni.

Što možemo očekivati od ovog poprilično meta uratka, teško je reći, ali iskreno se nadamo da će Cageu još jednom krenuti i da će ponovno biti glumčina kakve se još uvijek sjećamo.

 

 

 

TAGOVINepodnošljiva težina ogromnog talenta Nicolas Cage