Film i TV

lets get specific

Aside Banners

Noć vještica je idealno doba godine za ovih deset filmova o Halloweenu – neke druge horore ostavi za poslije

Piše , Objavljeno

Nećeš gledati Valentinovo na Halloween, alo!

Dok novi Halloween u kinima uzima ozbiljan novac, a uzet će ga dakako i za sam blagdan, postoji čitav niz filmova koji se odvijaju u vrijeme Halloweena i za koje vjerojatno nema boljeg tajminga od gledanja upravo u samoj Noći vještica. Pa krenimo redom.

Arsenic and Old Lace (1944)
Crna komedija Franka Capre snimljena je u ratno doba, no radnja filma bavi se nekim potpuno drugim temama. Svadba u Noći vještica, jedno truplo, propali medeni mjesec, puno alkohola i malo otrova kao uspješan recept za ovaj filmski koktel.

.

The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976)
Jodie Foster u ulozi 13-godišnje Rynn Jacobs, djevojke koja živi u uglednoj obitelji i mirnom gradiću na obali, slavi rođendan na Halloween i posjeduje tajne o kojima nitko ništa ne zna. Nitko osim Marija koji joj pomaže u svim zamislima, a u cijelom tom jezivom settingu dogodi se dakako i romansa. Još jedan dokaz da je ljubav jača od nekoliko leševa.

.

Halloween (1978)
Naravno, bez prvijenca s kojim je sve počelo ova lista ne bi imala nikakvog smisla. 40 godina prije aktualne verzije Davida Gordona Greena, slasher klasik snimio je legendarni John Carpenter. Povratak Michaela Myersa u Haddonfield, Illinois, tamo gdje je sve i započelo. Ne preporučamo jedino ako čuvate djecu za novac.

.

Dark Night of the Scarecrow (1981)
Ovaj creepy hororac ustvari je TV film, ali i zanimljiv underground adut za ljubitelje žanra. Redatelj Frank De Felitta nekako je uspio utrpati rednecke, mentalno zaostale, povratke iz grobova, bijesne pse i strašila željna osvete, a sve u ruralnom ambijentu američkog juga za Halloween.

.

Hocus Pocus (1993)
Horor komedija Kennyja Ortege postala je s vremenom kultni film među ljubiteljima žanra, unatoč inicijalnom neuspjehu, a tri vještice dočarat će vam vlastiti status u društvu za vrijeme Halloweena u 17. stoljeću u Massachusettsu.

.

The Nightmare Before Christmas (1993)
Klasik redatelja Henryja Selicka animirani je stop-motion dragulj, a pustolovine Jacka Skellingtona, Pumpkin kralja čitavog Halloween Towna, zoran prikaz estetike Tima Burtona. Halloween ili Božić? Srećom, ne morate birati.

.

The Crow (1994)
Distopijski Detroit mjesto je radnje nekoliko filmskih klasika među koje bismo mogli svrstati i ovaj supernatural uradak Alexa Proyasa iz sredine 90-ih. Akcija započinje na Devil’s Night, večer prije Noći vještica kada policija na mjestu zločina zatekne brutalno ubojstvo mladog para koji je na sutrašnji Halloween trebao jedno drugome izreći sudbonosno DA. Jedno od njih kasnije se vraća se po osvetu za sve one ručno ispisane pozivnice za svadbu.

.

Halloweentown (1998)
Disneyjeva fantasy komedija pod redateljskom palicom Duwaynea Dunhama prva je iz serije Halloween filmova, a radnja prati 13-godišnju Marnie koja spoznaje da ima vještičje moći i sukladno tome odluči spasiti grad od najezde zlikovaca koji ga pokušavaju uništiti. S obzirom da film počinje maminom zabranom izlaska za Halloween ovo je ujedno i trenutak da se poslužimo That escalated quickly memeom s Willom Farrellom.

.

Ginger Snaps (2000)
Teen gotičarke, pun mjesec, vukodlaci i prije svega jedna velika makljaža u Noći vještica. Girl power film za kojeg ljubitelji žanra vole reći kako je najbolji werewolf hororac još od The Howling (1981).

.

Trick ‘r Treat (2007)

Horor komedija Michaela Doughertyja sastoji se od pet različitih i međusobno isprepletenih priča koje se odvijaju u Noći vještica. Školski ravnatelj, studentica, grupa teenagera, bračni par i stariji gospodin svi odreda u nelinearnom narativu upoznaju misterioznog trick-or-treatera Sama. Ne otvarajte vrata nikome!

.

Ako ti ovo nije dovoljno, evo i pet naslova koje možeš gledati na Netflixu!

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIfilm halloween horor noć vještica

Komentiraj