Film i TV

lol trol

Aside Banners

Novi Borat je vani, napokon smo ga pogledali! Je li Cohen i dalje najbolji trol?

Piše , Objavljeno

Četrnaest godina nakon što je ‘originalni’ Borat osvojio svijet i postao jedna od najpopularnijih filmskih parodija svih vremena, Sacha Baron Cohen priuštio nam je nastavak. Film je jednim dijelom sniman za vrijeme pandemije koronavirusa, distribuiran je preko Amazon Primea, a ideja je bila izbaciti ga tik pred američke predsjedničke izbore. U svemu tome je film i uspio, iako se pojavio uz puno manje pompe nego li neki raniji projekti slavnog komičara. Dakako, svoju medijsku pažnju i odjek na internetu dobio je zbog nekoliko kontroverzi, ali i preskakanja kino dvorana. Nemojmo se zavaravati, nešto što izlazi na streaming platformi, istog je dana i na Torrentima u 1080p i automatski dostupno apsolutno svima s internetskom vezom.

Borat nije slučajno izašao baš pred izbore i obračun Trumpa i Bidena (I Kanyea, hej!). Cohenu su ponovno ‘na piku’ američki patrioti, republikanci, redneck rulja, svećenici i načelno svi oni koje je relativno lako i zabavno trolati. Iz samog naslova filma, a čije je puno ime ‘Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan’, jasno se ocrtava i narativna premisa filma. Kazahstanski smušeni reporter vraća se u SAD skinuti ljagu s imena svoje zemlje i kulture, a u nedostatku bolje ideje to kani provesti tako što će darovati 15-godišnju kćer kontroverznom američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu.

I dok do njega nisu uspjeli doći bliže od političkog skupa, s kojeg ih je potpredsjednik tek ispratio pogledom zgražanja, vjerojatno ste posljednjih dana ulovili priču oko Trumpovog odvjetnika i bivšeg gradonačelnika New Yorka, Rudyja Giulianija. On je, primjerice, ozbiljno zagrizao došavši u hotel na Manhattanu i očekujući ozbiljan intervju. Ono što je dobio je inscenirano priglupo smješkanje lažne novinarke, koja je flertala s njim pa je dobri stari Rudy u privatnosti sobe posegnuo rukom u hlače, očekujući malo staračke akcije. Dobio je, dakako, Borata koji je ‘cockblockao’ scenu i osramotio se do kraja života. No da se razumijemo, modus operandi Giulianija isto je kod većine bijelih muškaraca na poziciji moći u Hollywoodu, visokoj politici ili nekoj trećoj grani. Jedina je razlika što su tek neki od njih dovoljno neoprezni ili u ovom slučaju neinteligentni da ih se nasamari i prokaže u javnosti.

Nažalost, razina filma daleko je ispod razine ovog incidenta, koji više predstavlja ugodnu iznimku nego li 90-minutno pravilo. Redateljska palica bila je u rukama Jasona Wolinera, no jasno je kako je alfa i omega ovog projekta Baron Cohen. Zgrozit će vas, ali i nasmijati susreti s ne baš ‘najoštrijim noževima u ladici’, likovima s društvene margine, prodavačima oružja, ali i onima nešto simpatičnijima poput dadilje ili svećenika, koji su se dobrih namjera upleli u cijeli situaciju i ispali donekle kolateralne žrtve. Metak su očekivano popili teoretičari zavjera, antisemiti, rasisti, radikalni desničari, no nije Borat preskočio bocnuti ni feministe i one koje ova prva struja pogrdno smješta u ladicu tzv. leftarda. Sve to, dakako, kroz ‘toplu’ ljudsku priču o njegovoj kćeri Tutar, koja želi da i njezin život izgleda kao iz bajke. Baš poput onog Melanije Trump.

Tutar nije uspjela, ali za nju i Borata ovaj film donosi olakšanje u vidu svojevrsnog happy enda. Za nas je blago razočaravajući broj strelica koje su ovog puta ostale neispaljene ili su promašile metu. Na vrhuncima Cohen i dalje golica maštu, a dojam je i da je malo tko spreman ići toliko daleko da bi nekome prodao dobar štos. Baš kao što u jednoj od prvih scena filma Borata u SAD-u na ulici prepoznaju i traže autogram, nakon čega on shvati da ga već poznaju i da će mu trebati maska, takav je pomalo osjećaj gledati i ovu razvodnjenu verziju uspješne parodije. Kao da smo je već gledali, ali u boljem izdanju.

TAGOVIborat film komedija Sacha Baron Cohen trump