Film i TV

(super)junačko putovanje

Aside Banners

Novi trailer za Netflixovu seriju o nešto manje poznatom Marvelovom superjunaku razbija!

Piše , Objavljeno

Iron Fist je superjunak nastao na vrhuncu američke eksploatacije kung fu žanra, a nikad nije postigao popularnost nekih drugih Marvelovih superjunaka. Najčitaniji stripovi s Iron Fistom su uvijek bili team-upovi s drugim superjunacima kao što je Wolverine – pa možete i razumjeti naše skeptično iščekivanje nove Netflixove serije.

Ali do sada je Netflix dokazao jednu stvar – da zna iskoristiti stripovske predloške. Daredevil je bio odličan, Jessica Jones pristojna do jedne točke – baš kao i Luke Cage. Razmaženi smo i od nekih smo očekivali više, ali za serijska ostvarenja su svi ovi naslovi podigli ljestvicu, a Punisher je bio toliko dobar u Daredevilu da će i on dobiti svoju seriju.

Iron Fist će zapravo kompletirati Defenderse, ekipu superjunaka koju sačinjavaju već spomenuti likovi – a prije nego što ugledamo Defenderse moramo pogledati njegovu priču i saznati motivaciju iza njegovih podviga.

Glavnu ulogu glumi Finn Jones kojeg se i nismo baš nagledali u Game of Thronesu pa ne znamo kako će baš golim tabanima šamarati neprijatelje, neke Luke Cage i Jessica Jones epizode su mogle biti kvalitetnije i/ili sažetije – pa je jasno zašto nismo bili nabrijani na Iron Fista, ali jedan pogled na zadnji trailer je sve promijenio.

Trailer nas brzinski uvodi u priču pa nećemo objašnjavati origin priču ovog superjunaka, samo baci oko na video.

Da, jasno nam je da su ovdje prisutni svi superjunački klišeji – klinac milijarder, čiji roditelji umru koji nekim čudom postane poseban, vraća se kući da očisti obiteljsko poslovno carstvo od zločestih dečkiju. Karikirane istočnjačke filozofije, mračne borbe u hodniku… Sve smo to već vidjeli, ali ne možemo si pomoći s dječačkim porivima za dobrom šorom.

Stripovi su slični – do vraga i bestraga, pa i DC i Marvel imaju skoro iste superjunake jednako kao što je to slučaj s grčkom i rimskom mitologijom. Još jednom do vraga i bestraga, čak su i DC i Marvel preuzeli neke junake iz grčke mitologije (iako je najpoznatiji skandinavski bog Thor, ali hej – ima ih još kao što su Hercules, a i Wonder Woman ima grčke korijene).

Od davnih vremena postoji metoda pripovijedanja znana kao “Putovanje junaka” gdje junak upadne u avanturu, pobjeđuje krizu i vraća se kući transformiran u nešto bolje. Ne kažu bez razloga da su priče o superjunacima suvremeni mitovi. Kad je već to slučaj, nije fer da putovanje superjunaka shvaćamo preozbiljno i očekujemo inovacije. Serije već slijede određeni predložak, neke stvari će se ponavljati – ali želimo barem da se ponavljaju dobro. Jesi čuo, Željezna šako?

Možemo očekivati superjunačko putovanje 17. ožujka ove godine. Netflix je u pitanju pa će sve epizode izaći istovremeno. Brzo ćemo znati valja li ili ne.

TAGOVIiron fist marvel Netflix

Komentiraj