Film i TV

povijesni oscari

Odluka koja je spasila Oscare: 92 godine je trebalo da se dogodi ovako nešto! Parazit, pobjednik večeri

Piše , Objavljeno

Sjećam se, dok sam bila klinka, dodjela Oscara bilo je nešto što sam danima nestrpljivo iščekivala. Voljela sam sve oko Oscara. Od dolaska glumaca na crveni tepih,  njihovih kratkih izjava dok bi pozirali pred tisuću kamera, glamuroznih haljina prekrasnih glumica do primanja samih nagrada i govora pobjednika. Najviše sam voljela proučavati reakcije glumaca kada bi prezenter objavio kome ide Oscar, posebice reakcije onih koji ga nisu dobili. Mrzila sam iz dna duše što je HRT uvijek imao prevoditelja od kojeg se ne bi čulo pola stvari koje bi glumci rekli pa bih tražila strane programe koji prenose Oscare, isto kao što bi tata to radio kada bi utakmice komentirao Ćosić.

Za mene, bilo je nešto magično oko čitave te dodjele. Bilo je to doba kada sam glumila u školskim predstavama i jednom amaterskom kazalištu i planirala upis na Akademiju. Sjećam se, zamišljala sam što bih ja rekla kada bih primila Oscara, kome bih se zahvaljivala i koji od poznatih glumaca bi bio moj dečko.

Snimka zaslona (377)

Benicio del Toro, Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu za film Traffic, 2000. godine.

Čekala bih da svi odu spavati i onda bih se oko 1 ujutro iskrala u dnevni boravak i upalila televiziju, stavila ton na što tiše da me nitko ne čuje i gledala čitavu ceremoniju. Taman kad bi dodjela završila trebalo je ustati i spremati se za školu, a ja bih obično odglumila da mi nije dobro i da sam bolesna kako bih ostala doma i spavala. To sam tako uvjerljivo radila da sam bila sigurna da zaslužujem Oscara.

Iz godine u godinu Oscari bi se ponavljali, a ja sam bila sve manje entuzijastična. Od 2003. više nisam budna čitavu noć već sljedeći dan pogledam sažetke. Skužila sam da dodjela Oscara nije puno različita od Eurosonga. Predvidljiva je, ispolitizirana, i rijetko kada najbolji filmovi uopće budu nominirani, a kamo li osvoje Oscara. A i s vremenom sam se zasitila američkih blockbustera i otkrila europske filmove, a kasnije i korejske s kojima sam postala opsjednuta, no oni bi eventualno bili nominirani za najbolji strani film. Oscar za najbolji film bio je uvijek rezerviran za filmove na engleskom jeziku, u 99% slušajeva iz američkih filmskih studija.

Kako se gotovo stogodišnja Oscarovska povijest promijenila 2020. godine

Snimka zaslona (375)

Sve do 2020. Od ovogodišnjih Oscara nije se očekivalo ništa posebno, svi su bili uvjereni da kipić za najbolji film ide Jokeru, a tek bi se poneki portal poigrao s idejom da bi možda mogao i filmu 1917, a tu i tamo bi netko hrabar u utrku ubacio i Tarantinov Once Upon A Time in Hollywood.

Mediji su uglavnom pisali kako je dodjela Oscara manifestacija koja više nije bitna nikome, a zadnjih godina otvoreno su je kritizirali i sami glumci radi nedostatka (najčešće rasne) raznolikosti kako pri biranju glumaca tako i u nominacijama, kritizirajući filmsku industriju za nepravednu reprezentaciju. Brojni su pozivali i na bojkot ovogodišnjih Oscara koji je drugu godinu održan bez voditelja.

Kada je prekrasna, 82-godišnja Jane Fonda stala na pozornicu najaviti nominacije za najbolji film, čitava dvorana se ustala i pozdravila dvostruku Oskarovku srdačnim pljeskom. Nekoliko minuta kasnije, Fonda je, vidljivo iznenađenog lica, s kartice pročitala pobjednika u najvažnijoj kategoriji najboljeg filma, a to nije bio ni Joker niti jedan drugi od navedenih, već južnokorejski satirični triler Parazit redatelja Bonga Joon-hoa.

Publika je u oduševljenju ponovno ustala, plješčući još jače i pozdravljajući ovaj, za Oscare i filmsku industriju, povijesni trenutak. Parasite je bio jedan od samo 10 filmova na stranom jeziku u povijesti Oscara, nominiran za najbolji film. Osim „glavnog“ Oscara, film je osvojio još tri, onaj za najbolji međunarodni dugometražni igrani film (do ove godine poznat kao najbolji strani film), originalni scenarij i za najboljeg redatelja čime je postao apsolutni pobjednik 92. dodjele Oscara.

Ostali pobjednici i gubitnici

Iznimno mi je drago za Parasite jer je ova odluka možda upravo spasila budućnost Oscara, a još draže što taj kipić nije otišao Jokeru. Izuzev fantastične Phoenixeve izvedbe, moj sentiment oko tog filma najbolje je opisao Kevin Fellon u Daily Beastu napisavši:  “Film je kao da je Todd Philipps ispustio prdac od jaja u prenapučenom dizalu i potom svima naplatio bijeg. Mislili biste da je to neprivlačno, osim što ga je u doba gdje šmrkavi balavci upravljaju svijetom to učinilo najpopularnijom osobom u školi. U ovom slučaju filma s najviše nominacija za Oscara.”  Samo što Joker nije osvojio niti jednu bitnu nominaciju time postavši, uz Irishman, najveći gubitnik Oscara 2020.

Kod Oscara za najboljeg glavnog glumca nije bilo iznenađenja. Kipić je uzeo Joaquin Phoenix za ulogu Jokera u filmu Joker čime je postao drugi Oscarovac koji je utjelovio Jokera i donekle spasio ugled čitavom filmu.


Oscara za istu kategoriju od ženskih glumica uzela je Renée Zellweger za film Judy. Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu, kao što se predviđalo, dobio je Brad Pitt za film “Bilo jednom… u Hollywoodu“.

Laura Dern, zvijezda serije Big Little Lies, dobila je Oscara za sporednu žensku ulogu u filmu Priča o braku.

Tri Oscara dobio je film “1917” – za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su “Bilo jednom… u Hollywoodu” i “Izazivač: Le Mans ’66” osvojili po dvije nagrade.

Kipić je dobio i Elton John za najbolju pjesmu ‘(I’m Gonna) Love Me Again‘ za film o samome sebi -Rocketman.

Ostale kategorije su dosadne i nikoga ne zanimaju pa nećemo o njima.

Činjenica da je nagradu za najbolji film dobio film na ne engleskom jeziku svakako će promijeniti budućnost samih Oscara, otvarajući vrata sve većem broju stranih filmova i prihvaćajući, već cijelom svijetu dugo znanu činjenicu- postoje genijalni filmovi i na drugim jezicima koji nisu proizvod holivudske mašinerije.

Oscari su se možda ipak spasili u zadnji tren.

P.S. Kvragu, vratite voditelja!

 

 

 

TAGOVIoscar parasite