Film i TV

koji kurac?

Aside Banners

Ok, gledali smo stvarno svašta, ali Tiger King je nova razina bizarnog!

Piše , Objavljeno

‘Tiger King: Murder, Mayhem and Madness’ puno je ime true crime serijala američkih autora Rebecce Chaiklin i Erica Goodea koji je zaludio cijeli internet, trendao i kod nas kao #1 pa je vjerojatno dobar dio vas već pogledao svih sedam epizoda. I dobro da jest, jer kako točno opisati sve ovo skupa nekome tko nema pojma o čemu se radi. Kao nešto najbizarnije što možete naći na internetu i to u vrijeme dark weba i glazbenih karijera Zorana Šumadinca i Vesne Pezo? Pa… ipak i dalje uvjerljivo DA.

O čemu se radi? Recimo da je riječ o sukobu vlasnika privatnih zooloških vrtova s egzotičnim životinjama u kojekakvim američkim suburbijima i raznih udruga za zaštitu životinja, koji među ovima prvima vide isključivo izrabljivače životinja. Iako je i bez ovog dokumentarca potpuno jasno da ne postoje pretjerano racionalni argumenti kojima bi se podržalo držanje tigrova, lavova, pantera, krokodila ili majmuna u kavezima i generalno lošim uvjetima čak i za zoo standarde, a sve samo da bi se Amerikanci s njima mogli fotkati, takav biznis vođen profitom dovodi do svih onih gnjusnih, pa i zakonski kažnjivih stvari koje se događaju u Tiger Kingu. No, da borba između dobra i zla u ovom hvaljenom dokumentarcu ne bude previše crno-bijela i dosadna pobrinula se izvjesna Carole Baskin, koja stoji iza bogate (iako neprofitne) i vrlo sumnjive organizacije Big Cat Rescue na Floridi. Uz dobro poznatu udrugu za zaštitu životinja PETA, upravo je Carole najveći neprijatelj cijele palete urnebesnih, ali i itekako mračnih te opasnih likova koje predvodi nezaboravni Joe Exotic.

Za samoprozvanog kralja tigrova nemoguće je ne pronaći barem neki vid simpatija. Barem na prvu. Gay redneck tip s izblajhanom fudbalerkom i senzibilitetom za country glazbu te prateće trash video brojeve u kojima se nerijetko obračunava upravo s Carole. Tu je, dakako, i ljubav prema oružju koja je zapisana u genetskom kodu ovakve ekipe, kao i hrvanje s tigrovima, košulje od čijih uzoraka će vam se istinski zavrtjeti u glavi, brak s dva mlađa muškarca istovremeno, poluuspješni reality show, neuspješne političke kampanje i hrpa ostalih potpuno urnebesnih detalja koji okružuju ovog zaista nestvarnog tipa. No nije Joe ni blizu jedini osobenjak u svijetu ekipe koja po američkim zabitima drži privatne zoološke vrtove. Broj luđaka koje privlači moć i vlasništvo nad opasnim zvijerima impozantna je u SAD-u, kao i podatak da više tigrova danas živi u takvim uvjetima u SAD-u nego li ih je u ostatku svijeta ukupno. Očekivano, ne prolazi ovakav milje ni bez lakih i teških droga, seksa za novac ili uzdržavanje, a Joeov konkurent Doc Bhagavan Antle podignuo je igru na još viši nivo pa na svom zdanju drži pravi harem zaposlenica opsjednutih baby tigrovima i kultom ličnosti svog produhovljenog vođe.

Ništa manje opskurni i nevjerojatni nisu ni ljubavnik centralnog lika – krezubi John Finlay, biznismeni s dosjeom Jeff Lowe i James Garettson, robijaš Allen Glover, ali ni njihova nemeza Carole Baskin, koju toliko ne mogu smisliti da Joe jedan dan naruči njezino ubojstvo. Nije nikakav spoiler ako vam kažemo da se taj plan izjalovio, no nas ionako više zanima jedan davniji slučaj i nikad dokazana teorija o tome kako je Baskin svog bivšeg nestalog muža, čije je bogatstvo naslijedila, zapravo poslužila tigrovima. Previše stvari oko Baskin jednostavno smrdi. Mi mislimo da je. Vi?

TAGOVINetflix pb tiger king