Film i TV

Aside Banners

#onokad je nastavak bolji od originala – Top Gun: Maverick je čudesan blockbuster!

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Ne sjećam se originalnog Top Guna gotovo uopće. Znam da će me dugokosi fanovi osamdesetih koji još uvijek slušaju Gunse razapeti, ali hej – ne sjećam se. I nema potrebu opet ga pogledati. Kratkih crta se mogu još uvijek prisjetiti. Rivalstvo Icemana i Mavericka mi je ostalo, manevar sa zračnim kočenjem, Gooseova smrt mi je ostala, vožnja motorom Toma Cruisea i njegovog romantičnog interesa također… I to je sve. Dobra stvar je da ne trebaš gledati original (ili sjećati ga se) da uživaš u Top Gun: Mavericku.

Prvi put sam gledao film u IMAX-u. Došao sam u iskušenje već i ranije, uglavnom s filmovima smještenim u MCU, ali me uvijek odbio taj “4D Experience”. Ne želim da me išta bacaka u sjedalu, da mi išta puše u facu, samo želim gledati film. Nakon recenzija koje je Top Gun: Maverick dobio, htio sam pogledati film, a pala je i odluka – IMAX it is.

Kada sam se prvi put smjestio u sjedala ispred ogromnog platna, prijatelj koji mi se pridružio je dobacio “što je ovo?”. Traileri su bili u redu, a onda je počeo film. Uvodna scena je bila preglasna za naše bubnjiće, mislio sam da sam napravio jednu od onih grešaka koje ću pamtiti zauvijek.

Nakon uvodne scene je sve bilo u redu. Možda sam se navikao, možda su stišali. Kako god bilo – pred mojim očima se odvijala prava gozba.

Svaka scena u filmu je predivna. Trebaš novi wallpaper za računalo ili smartphone? Čekaj da film izađe digitalno i screenshotaj bilo koju scenu. Osim onih scena u kojima je Tom Cruise bez majice.

Pete Mitchell znan kao Maverick je još uvijek kapetan nakon dugog niza godina u Mornarici. Njegov rival “Iceman” Kazansky je već admiral. Brzo postaje jasno zašto je Mitchell još uvijek “samo” kapetan. Ne sluša naredbe, u prvim scenama filma to postane posve očito. Pomiče granice avijacije i opire se autoritetima. Za kaznu je prizemljen te poslan na pilotsku akademiju koju letači zovu Top Gun. Ondje ima novu misiju: podučavati mlade nade naoružanog zračnog prostora za nadolazeću, naizgled nemoguću, misiju (badumts).

Među najboljih 12 kandidata se nalazi i Rooster, sin tragično preminulog Maverickovog partnera Goosea. Maverick se teško nosi s tom činjenicom. Roostera glumi Miles Teller koji se ovim angažmanom apsolutno iskupio za Fantastičnu četvorku, Miles Teller koji je kao rođen za kompletnu ulogu. Uloga Roostera ga MORA vratiti na A-listu glumaca.

Tom Cruise? Previše toga kolektivno znamo o njemu, ali je lik vrhunski glumac i prava zvijezda. Ne možeš protiv tih prekrasnih zubnih navlaka i pilotskih naočala, majke diljem planeta se vjerojatno tope u sjedalima. S razlogom. Ovo mu je jedna od najboljih uloga dosad. Dobio je priliku pokazati slojevitost lika koji se ne može pomiriti s prošlosti, a u sadašnjosti je naizgled lik kojeg ništa ne dira. Svaka čast, Tomislave, posao je obavljen vrhunski.

Tom Cruise izdominirao
Galerija

Stari romantični plamen još uvijek plamti, samo je uloga Penny povjerena Jennifer Connelly koja se dobro snašla u ulozi vlasnice bara u blizini Top Guna. Romantični trenuci su bili prevelik zaokret u tonu od ostatka filma, barem za moj osobni ukus. Imao sam dojam da gledam cheesy romantičnu dramu s Meg Ryan svaki put kada bi Connelly i Cruise ostali sami.

Divno je vidjeti i Vala Kilmera koji se posljednjih godina nosi s teškom bolesti, ali je uklopljen u film unatoč svom stanju. (Ako želite više o Valu Kilmeru, pogledajte odličan dokumentarac Val koji je izašao prošle godine.)

Očekivano je da priča prolazi kroz neke uobičajene checkpointove. Rivalstva na Top Gunu, poteškoće prilikom obuke, rast… Priča je na trenutke predvidljiva, ali me to uopće nije spriječilo da uživam u filmu. Usprkos priči koja je tanka na momente, karakterizacija likova je dublja nego u “jedinici”. Naravno, ne svih, ipak je puno likova prisutno na ekranu, ali oni najvažniji su dobili dodatnu dubinu, strahove i nadanja. O akcijskim sekvencama ne moram ni govoriti. Većinu filma sam imao osmijeh na faci – i više ništa mi ne treba kad gledam film.

Usudim se reći da je ovo jedno od najboljih iskustava u kinu koje sam imao dosad, ali ovo je i najbolji nastavak filma koji sam ikad vidio. Vjerojatno sam još uvijek pod dojmom i ne mogu se baš sjetiti puno drugih kandidata. Samo zadnjih pola sata/četrdesetak minuta filma je spektakularnije od većine filmova koje sam gledao posljednjih godina.

Nakon što sam pogledao film mi je bilo potpuno jasno zašto je Paramount neprestano odgađao premijeru filma. Previše truda, vremena i novca je uloženo u projekt da bi ga pogledao smanjeni kapacitet publike. Samo za iznajmljivanje borbenih zrakoplova od Mornarice su platili 11 tisuća dolara po satu, a trebalo je vremena da se sve ove scene zabilježe na filmu.

Ako ste neodlučni i ne znate trebate li pogledati film – vjerujte mi, nećete požaliti. Pored mene je u kinu sjedila djevojčica od desetak godina koja se glasno smijala na neke dijelove, iza mene su bili glasni tinejdžeri, dvorana je bila krcata različitim licima i uzrastima. Nisam primijetio da je itko napustio dvoranu razočaran.

Dodatni stamp of approval? Idem ga gledati opet.

#onokad je nastavak bolji od originala – Top Gun: Maverick je čudesan blockbuster!