Film i TV

svi su živi - zasad

Aside Banners

Ovi klinci su svojim glumačkim ulogama označili devedesete, najljepše televizijsko i filmsko doba

Piše , Objavljeno

Teško je biti dječja zvijezda. Pitajte Dinu Jelusića. Ili neke od ovih glumaca iz devedesetih.

collage

Nekad ne odrasteš onako kako bi htio pa te industrija zabave više ne želi i ne treba. Ili ti već dosadi pudrat facu u make up sobi pa odlučiš pudrat nos s lavaboa po prljavim wc-ima. Neki dječji glumci su ispali dobro, neki su samo ispali – ali ovih klinaca iz devedesetih ćemo se uvijek sjećati.

Leonardo DiCaprio

http://vintagesalt.tumblr.com/post/72424028750/trashflavouredtrashmovies-leonardo-dicaprio-on

DiCaprio je svevremenska pojava pa ga tako ne možemo vezati striktno za devedesete kao neke od drugih dječjih glumaca s ove liste, ali počeo je s glumom u devedesetima. Prva filmska uloga mu je bila u groznom filmu Critters 3. U Santa Barbari je u jednoj epizodi (tisuću četiristo sedamdeset drugoj) glumio mladog Masona, a radio je i na serijama Parenthood i Growing Pains. Prva kritički priznata uloga je bila u filmu This Boy’s Life gdje je glumio uz Robert de Nira. Uletio je i angažman za What’s Eating Gilbert Grape (odličan!), a nakon toga i Romeo+Juliette i Titanic. Umiranje u ledenoj vodi ga je proslavilo.

A i Oscar je tu. Napokon.

Natalie Portman

Natalie Portman je fantastična, a volimo ju još otkad smo bili klinci i vidjeli ju u Leonu Profesionalcu. Jedini je problem što su je i svi drugi voljeli vidjeti bez obzira na godine. Pretjerano seksualizirana uloga za djevojčicu od 12 godina, ali je pokazala da zna glumiti i nositi se s kontroverzama. Kasnije uloge u karijeri su joj hit or miss – ali je još uvijek relevantna. Čak joj i opraštamo pojavljivanje u groznim Star Warsima. U to vrijeme nam je puno značilo što je ona dobila ulogu Padme. A sad…

Anna Paquin

 

Anna Paquin nam je u srcu zauvijek. Osvojila je Oscara sa 11 godina za sporednu ulogu u filmu The Piano i to u brutalnoj konkurenciji. Nama je zapela za oko glumom u filmovima Finding Forester (znaš kad je Sean Connery pisac zatvoren u stanu koji podučava košarkašku zvijezdu pisanju?) i 25th Hour, Spike Leejevom prikazu posljednjeg dana slobode Edwarda Nortona. Skakali smo po sobi kad smo ju vidjeli kao Rogue u X-Menima, a u True Bloodu je pokazala da je napokon odrasla. Sookie, volimo te. Ne možemo reći da je pala u zaborav kao neki dječji glumci, ali da ju želimo češće gledati u kvalitetnijim projektima – ŽELIMO!

Christina Ricci

Aktivna je Ricci i sad, ali smo ju više gledali kad smo bili klinci. Obitelj Addams, Casper – pa kad je malo porasla Burton ju je uzeo za Sleepy Hollow, rasturila u Monsteru s Charlize Theron… Sad ju više ne primjećujemo toliko, a i načuli smo da je bila u Uvodu u anatomiju… Pfff… Bilo bi vrijeme da Riccijeva dobije neki brutalni angažman i ubere Oscara. Znamo da ona to može.

Joseph Gordon-Levitt

Kad smo ga vidjeli u Trećem kamenčiću od sunca, mislili smo da će ostati na tome. Na kraju je lik postao jedan od najboljih glumaca generacije, a evo jučer smo vidjeli i trailer za ulogu Edwarda Snowdena. Dodaj tome i uloge u Inceptionu, Betmenu zadnjem, Looperu, ali i manjim filmovima kao 500 Days of Summer i Brick… Svaka čast. Njemu su dječje uloge samo fusnota u glumačkom životopisu, za razliku od klinaca s kojima idemo ispod.

Sestre Olsen

Mary-Kate i Ashley. Prvo su bile najpoznatija beba. Da, jedna beba. Glumile su Michelle Tanner, najslađe stvorenje u Punoj kući. “You got it, dude” je jedna od prvih fraza engleskog koju smo naučili zahvaljujući njima.

Internet kaže kako su poslije glumile u različitim projektima gdje su ih uglavnom uzimali za uloge blizanki. Tko se ne bi počeo razbijat od cuge i droge kad ti karijera ide u tom smjeru? Sva sreća, riješile su se poroka (ili su samo smanjile doze), a sad su kao big u modnom svijetu. Neka, bravo, čestitamo. Odbile su se pojaviti u Netflixovoj “Punijoj kući”. Vjerojatno se nisu mogle dogovoriti koja bi išla pa su u ime sestrinskog mira odustale od gaže.

Jaleel White

Steve Urkel. Glumio u Family Matters i jedan je od sinonima za nevinost devedesetih. Vječna neuzvraćena ljubav prema Lauri, presmiješan BMW s vratima naprijed,nespretnost i oduševljenost polkom i harmonikom – naš čovjek. Svi smo u jednom trenutku naših života bili Urkel. “Did I do that?” Pa svi znaju tu rečenicu. I taj glas.

Jaleel White je dao glas Sonicu u animiranoj seriji, još jednom simbolu devedesetih, plavom superbrzom ježu koji je bio maskota Sege. Nije postao superpoznat, nismo ga vidjeli previše (osim malene uloge u Dreamgirls s Jennifer Hudson i Beyonce).

Posljednji put kad je bio u centru pažnje je kad je 2006. godine izbila lažna vijest kako je izvršio samoubojstvo. Pa tko bi poželio Steve Urkelu smrt? Nas neki novi geekovi na televiziji više iritiraju. Sheldone, gledamo tebe.

Ben Savage i Danielle Fishel

Ovo dvoje glumaca je toliko nerazdvojno i vežu se za jedan projekt da ih nećemo ni razdvajati u posebne entrye. Ben Savage je poznatiji svijetu kao Cory Matthews, a kako je on upoznavao svijet, tako smo ga upoznavali i mi. Coryev najbolji prijatelj Shawn je bio kul klinac koji je uvijek upadao u nevolje, Coryev stariji brat Eric je bio naš najdraži idiot, gospodin Feeny je bio najkul susjed i učitelj, ali Cory je i dalje bio glavna faca u seriji.

Same

A photo posted by Ben Savage (@bensavage) on


Sve dok čudna djevojka čudnog imena Topanga nije postala veći dio serije i Cory se počeo zaljubljivati. A i mi smo se počeli zaljubljivati. Topanga je bila oličenje savršenstva i takvu smo djevojku tražili. Čudnu, s puno kose, pametnu i duhovitu.

Ni Ben Savage ni Danielle Fishel nisu imali zavidne filmske karijere, ali su ponovno na malim ekranima u spin-offu Girl Meets World u kojem njihova kći prolazi iste zavrzlame kakve su i oni prolazili. Ah, Dječak upoznaje svijet, jedna od najdražih nam serija svih vremena.

In honor of our 20th anniversary.

A photo posted by daniellefishel (@daniellefishel) on

Macaulay Culkin

Jedini film koji gledamo svake godine u isto vrijeme je Sam u kući pa se tako i svake godine sjetimo malenog Culkina koji je imao sve predispozicije da postane filmska zvijezda, ali ništa od toga. U devedesetima se družio sa Michaelom Jacksonom, čak se pojavio i u spotu za Black or White, a od svih njegovih angažmana najdraži nam je vjerojatno onaj u Pagemasteru, igrano-animiranom filmu o hrpi knjiga u nezaboravnoj pustolovini. Starci su mu se pofajtali oko bogatstva, on je upao u vrtlog ovisnosti i nikad više holivudskog filma, a ni hita od njega.

A sad vozi Uber. Ili tako nešto.

TAGOVIdjeca glumci glumci Joseph Gordon-Levitt leonardo dicaprio macaulay culkin natalie portman

Komentiraj