Film i TV

klasik do klasika

Aside Banners

Ovo je 10 vrhunskih serija koje su obilježile zadnjih 10 godina, ali su obilježile i… nas

Piše , Objavljeno

Drama od naslova, znamo!

Niti jedno desetljeće nije proizvelo toliko dobrih serija kao 2010.-te. Niti jedno desetljeće nije proizvelo toliko loših serija kao 2010.-te. Generalno, niti jedno desetljeće nije proizvelo TOLIKO serija kao 2010.-te. Iz tog razloga odlučili smo se osvrnuti na ono najbolje što nam je donijela televizija u posljednjih 10 godina. I dok nije bilo toliko teško izdvojiti one najbolje, teško ih je bilo rangirati jer bi ih najradije sve stavili na prvo mjesto tako da je redoslijed danas ovakav, sutra bi se možda drugačije osjećali.

10. House of cards (IMDb 8.8)

Nisam htjela dopustiti da me moja osobna iritacija Kevin Spaceyem spriječi da uvrstim ovu seriju u top 10 jer tu joj je definitivno mjesto. Ova politička drama fokusirala se na igre moći, političke intrige, podmetanja i prevare, a zabavljala nas je od 2013. godine sve dok Kevin nije bio izbačen iz serije radi optužbi za seksualno uznemiravanje. Serija se nastavila još jednu sezonu nakon njegova odlaska, ali to ipak više nije bilo to, bez obzira na odličnu Robin Wright.

house of cards

9. Hannibal (IMDb 8.5)

NBC-ova psihološka drama je serija radi koje se u tebi konstantno vodi borba između logike i emocija, između osjećaja odbojnosti i osjećaja divljenja. Prije su serije bile jednostavnije. Imao si glavnog lika koji je uvijek dobar i pošten i antijunaka kojiu nije, i nikada nisi imao problem s biranjem strana. Danas je sve češće u serijama glavni lik negativac, no negativac kojeg volimo. Breaking Bad, Dexter, You?  Iako je “Hannibal” prekinut nakon samo tri sezone, njegov uvid u tamnu stranu ljudske prirode ostavio je neizbrisiv trag.
hannibal

 8. True Detective (IMDb 9.0)

True Detective bi bio puno viši na listi da nije zeznuo stvar sa 2. sezonom. Bez obzira na to, prva je bila remek djelo, a i treća dosta dobra. Ovo je jedna od prvih serija u kojoj su glavne uloge imale holivudske zvijezde A kategorije, koje ranije nisu imale običaj snimati serije. I to je upravo jedna od stvari koja je obilježila posljednje desetljeće – serije postaju bolje i skuplje od filmova.

true detective

7. Westworld (IMDb 8.8)

Westworld je definitivno najpomaknutija i najneobičnija serija na ovoj listi koja je po količini nasilja i seksa premašila i Game of Thrones. Radi se o rebootu klasika Michaela Crichtona iz 1973. godine koji se bavi fiktivnim zabavnim parkom prepunim robota nalik na ljude koji posjetiteljima ispunjavaju sve želje, sve dok ne postanu svjesni sebe, a onda stvari krenu nizbrdo.

westworld

6. Better Call Saul (IMDb 8.7)

Better Call Saul je prequel genijalnog Breaking Bada (koji bi totalno predvodio ovu ljestvicu da nije izašao prije 2010.-te), te je nastao nedugo nakon što je BB završio. Saul je bio jedan od zabavnijih likova radi čega je dobio vlastitu seriju koja priča o njegovom  životu prije nego je upoznao Walter Whitea. Iako smo očekivali da će se serija samo šlepati na valu nostalgije za Breaking Badom i da neće biti prevelika sreća (kao što je to bio slučaj s El Caminom), prevarili smo se. Better Call Saul je bila pun pogodak.

better call saul

5. The Handmaid’s Tale (IMDb 8.5)

Sluškinjina priča smještena je u distopijsku budućnost koju karakterizira potpuna potlačenost žena koje služe kao konkubine i sluge svojim patrijarsima unutar totalitarnog sistema gdje ženska prava zapravo ne postoje. Snimljena po istoimenom romanu iz 1985., serija je prvotno trebala imati samo jednu sezonu i završiti kao i knjiga, ali radi velike popularnosti serije, ona se nastavila te tako sada nestrpljivo čekamo na četvrtu sezonu.

Mandatory Credit: Photo by Stewart Cook/REX/Shutterstock (9637472bd) Handmaids 'The Handmaid's Tale' TV show premiere, Arrivals, Los Angeles, USA - 19 Apr 2018

4. Black Mirror (IMDb 8.8)

Black Miror je bio (i još uvijek je) poseban po tome što se radi o seriji s jednosatnim, potpuno nepovezanim epizodama koje imaju i različitu glumačku postavu. Serija koju je teško bingeat jer nakon odgledane jedne si toliko f**** up oko radnje koja je se odvija u distopijskoj budućnosti koja se uopće ne čini toliko nerealna. Serija se prikazivala na Netflixu, a inovativna je i po tome što je uvela jednu posebnu epizodu u kojoj su gledatelji imali mogućnost odlučivati kako će se priča razvijati, birajući između različitih ponuđenih scenarija.

BlackMirror_S4_ArkAngel_00760_V1_1.0

3. Stranger Things (IMDb 8.8)

SF serija ‘Stranger Things’bila je jedna od najvećih iznenađenja 2016. godine. Nismo znali što možemo očekivati od grupe klinaca, čudovišta i podzemnog svijeta, ali sve skupa se pokazalo kao pun pogodak i sada s nestrpljenjem čekamo četvrtu sezonu kako bi saznali je li Jim Hooper živ. stranger things 3

2. Chernobyl (IMDb 9.5)

Miniserija od pet nastavaka koja prikazuje nuklearnu katastrofu iz 1986. godine koja je potresla Europu i svijet te se smatra jednom od najgorih katastrofa koje je čovjek izazvao. Chernobyl je pokupio sve pohvale kako kritike tako i gledateljstva i na IMDb-u je prešišala i Game of Thrones. Kod nas je ipak na mjestu iza jer mislimo da nije fer uopće uspoređivati seriju od osam sezona s više desetaka epizoda sa serijom od jedne sezone i nekoliko epizoda.

Chernobyl HBO

1.Game of Thrones (IMDb 9.4)

Što god mislili o zadnjoj sezoni, Game of Thrones je bez sumnje zaslužila prvo mjesto na ovoj ljestvici jer se radi o seriji koja je obilježila jedno čitavo desetljeće. Od 2011. pa sve do ove godine, odgledali smo 8 sezona, a niti jedna serija se nije iščekivala nestrpljivo poput nje, niti smo i jednu seriju proživljavali tako traumatično, od početka do samog kraja.

game_of_thrones

TAGOVIdesetljeće serije televizija