Film i TV

jedan od dražih u godini

Aside Banners

Palm Springs je romcom o beskrajnom danu, ali osvježavajuća verzija i lijek za ovu karantensku godinu

Piše , Objavljeno

Prije nekoliko dana mi je djevojka pokazala trailer za Palm Springs, film s Andyjem Sambergom za koji sam načuo nekad u produkcijskoj fazi, ali nisam previše obraćao pažnju jer sam znao da će me kad-tad pronaći. I trailer je pogledan upravo na dan nakon izlaska na Huluu, što znači da je dostupan na druge načine. Uz plaćeni HBO i Netflix nemam snage još pronalaziti načine za zaobilaske Huluove geolokacijske blokade da i njima još nešto kovanica ubacim u džep.

Realno, trailer me kupio. I Time After Time.

Film je počeo. I trajao. I završio. I oduševio me.

Najvažnije od svega – savršen je za svijet u kojem se nalazimo. Svijet u kojem nismo baš najslobodniji i ne možemo što hoćemo, kad hoćemo, kako hoćemo. Čak su i dani slični. Radimo od doma, nekad ne znamo koji je dan pa svaki dan izgleda skoro isto. Još kad počneš gledati Felicity ispočetka (OPET) svaku večer oko 20h – to ti je recept za Sviščev dan.

SF romantična dramedija – valjda je to dobar opis ovog filma, ali pokušat ću se ne opterećivati žanrovima.

Da, možeš reći da je Palm Springs derivativan, prva usporedba će naravno biti nezaobilazni Groundhog Day, ali ja bih vrlo rado gledao masu ovih filmova u kojima su akteri zarobljeni u jednom beskrajnom danu u potpuno različitim okolišima.

Ovdje imamo suhu pustinju i dan vjenčanja koji se ponavlja neprestano. Ako nešto ne bih volio, to je zapeti u vremenu i prostoru na dan vjenčanja. Bilo čijeg. A opet… Kad se navikneš, možda ima svojih prednosti.
Hrpa različitih ljudi (i uzvanica za upoznavanje nemojmo se lagati), hrpa okej hrane i alkohola.

A i možeš samo odlučiti da se nećeš pojaviti ako te smori sve skupa. Ionako ćeš se idući dan opet probuditi na istom mjestu.

Andy Samberg glumi klasičnog manchild Andyja Samberga koji se potpuno opušteni lik na vjenčanju, zna sve što se događa i naizgled predviđa tuđe plesne pokrete. Tijekom večeri uspije oduševiti Saru, pridobiti je za pokušaj one-night-standa, ali onda dobije strijelu u rame. Nije Kupidova. Prava lovačka strijela. Pobjegne u špilju, a Sara ga slijedi. Tamo ju nešto proguta i njen dan se također počne ponavljati. Kako izgledaju njihovi dani kad su oboje zapeli u svijetu vjenčanja Sarine sestre? Pogledaj film.

Samberg i Milioti ponosno i snažno nose film na svojim leđima, a Samberg me asocira na sve ono što sam mislio da će karijera Zacha Braffa biti. Toliko različitih razina očaja, umora i razočaranosti u stvarnost koju treba prihvatiti – nije to lako odglumiti (a ni napisati), ali je svima uključenima u Palm Springs uspjelo.

U priču uleti i J.K. Simmons koji doda života u film koji je lako mogao biti predvidljiva i potpuno dosadna priča. Spoilera kod nas nema, ne brini, ali J.K. Simmons je bog i tako će zauvijek ostati.

Češće se smijem naglas na drame nego komedije. Komedije mi uglavnom nisu smiješne jer se trude previše, ali Samberg iz mene izvlači sreću. Smijao sam se i to mi je trebalo. Svima nam to treba u ovo vrijeme. Palm Springs se poigrava i težim temama, ljubavi i njezinim traumama kroz prošlost koja nas zatvaraju za nova iskustva. Naročito me to iznenadilo jer ispod jednostavne, tisuću puta viđene priče leži srce i duh kakvog ne pronalazim često u novijim filmovima koji biraju ili “sve je super idealno do trećeg acta pa se sve pošeremeti i onda završimo zajedno” put ili cinizam i “sve je sranje” put. Palm Springs ima svoj put. To se osjeti kroz cijelo trajanje filma.

Nađi ga.

Ocjena? Divas. (Četiri Zvjezdice)

TAGOVIandy samberg film jk simmons komedija romanticna-komedija