Film i TV

mljac!

Aside Banners

Passion: Brian de Palma miluje vlastite opsesije

Piše , Objavljeno

Pet godina nakon neuspjeha filma Redacted, na Festivalu u Torontu vidjeli smo novi film Briana de Palma: Passion.

Passion
Kao što znamo, radi se o remakeu filma Love Crime (Alain Corneau), filma koji nismo vidjeli, stoga nećemo komentirati njegove vrline niti uspoređivati mane. Jedno je sigurno, Brian de Palma u potpunosti si je prisvojio temu. Poznati redatelj je angažirao sumporni dvojac: plavušu Rachel McAdams i brinetu Noomi Rapace u ulogama dviju junakinja koje potonu u savršeno promišljenu i opasnu igru manipulacije – što nas uvelike podsjeća na Naomi Watts i Lauru Harring iz Mulholland Drive, ili u najmanju ruku na odraslu verziju teen filma Mean Girls. Prisutni su svi potrebni sastojci za uspješan triler u rodu sa Sirovim strastima: erotizam, neizvjesnost, misterij i ubojstva.

Prije svega, primjećujemo De Palmin povratak temeljima. Pokreti kamere su istovremeno elaborirani i klasični, međutim itekako osjećamo prisutnost Brianovih starih opsesija: seks i dominacija – ali još više sveprisutnost igre prostora koja podsjeća na ono najljepše u njegovim filmovima. Preostaje nam samo vidjeti jesu li se isplatile duge godine provedene daleko od kamera, dok je samo gutao znatne količine filmova (Brian de Palma je pravi filmofil i filmožder)…

Radi se o sukobu dviju žena u nemilosrdnoj poslovnoj okolini međunarodne marketinške agencije. Prikazana je opaka biseksualna plavuša Christina (Rachel McAdams) kako igra opasnu igru sa svojom štićenicom Isabelle (Noomi Rapace): igra moći i zavođenja koja prerasta u manipulaciju i poniženje. Film je miljama daleko od softcore pornjave: Rapace je gola u jednoj jedinoj sceni, a seksualni sadržaj je implicitan. Nedvojbeno, jasno se primjećuju neke tipično hitchcockovske crte, što smo već uvidjeli gledajući Obsession, Dressed to Kill i Body Double.

Passion 2012
Tijekom dva sata, kroz poslovno i ljubavno suparništvo između šefice i njene asistentice, te kroz dramu o ljubavi, mržnji i ljubomori, Rapace, u ulozi lažno skromne naivke, tvrdi da je ona (a ne njena šefica McAdams u ulozi teške podmuklice) smislila način kako promovirati novi smartphone na tržištu. Dovoljno je snimiti film iz perspektive lijepih žena i uspjeh je zagarantiran?

Dok neki smatraju Passion kičastim filmom i slučajnom komedijom, drugi znaju cijeniti tipičan barokni De Palmin potpis, uključujući i orkestralni soundtrack koji naglašava napete scene. Iako omražen od strane američkih kritičara koji su ponovno bez imalo samilosti, vjerujemo da će se Passion pokazati kao dobra zabava za svakog filmoljupca.

TAGOVIbrian de palma drama Noomi Rapace passion Rachel McAdams triler

Komentiraj