Film i TV

luđa od luđe

Aside Banners

Pet najluđih filmskih ludnica

Piše , Objavljeno

Sve obitelji su disfunkcionalne na svoj način i svaka kuća je luda kuća. No što kada je kuća uistinu luda? Donosimo vam listu pet najluđih ludnica iz filmova.

Arkham (Betmeni svih razdoblja)

Dok se Flash bori s Tricksterom – zločincem s eksplozivnim medvjedićima, Captain Boomerangom i Fiddlerom koji svoja zla nanosi violinom, Batman se kači samo s najluđima od najluđih. Kada ih napokon uhvati, šalje ih u Arkham koji slovi za jedan od najsigurnijih zatvora/sanatorija svijeta. Poslali bi mi njima USKOK da provjeri što se uistinu tamo događa jer velik broj DC priča počinje nečijim bijegom iz Arkhama.

Ondje su prebivali (i otamo su zbrisali) Joker, Poison Ivy, Bane, Riddler, Two-Face i ostatak šašave ekipe. DC tvorci su imenovali sanatorij kao svojevrstan hommage H.P.Lovecraftu, vrhunskom piscu kratkih horor priča koji je smjestio sanatorij u grad po imenu Arkham. Zbir stripova, animiranih epizoda, filmova i videoigara je pridonio tezi da nijedna ludnica ne sadrži toliko imena s A-liste luđaka kao ova.

Oregon State Hospital (Let iznad kukavičjeg gnijezda)

Let iznad kukavičjeg gnijezda

Kada radimo parti za ekipu

Let iznad kukavičjeg gnijezda je pokupio sve relevantne zlatne kipiće davne 1975. Jack Nicholson je redovito luđak na srebrnom platnu – Joker, “Here’s Johnny”, a ni pojavljivanje uz bok Adamu Sandleru u Anger Managementu mu nije pomoglo da se udalji od titule luđaka.

Ovdje tumači Maca, džabalebaroša koji se želi izvući od zatvorske kazne u okruženju simpatično poremećenih pacijenata. Zašto takvu družinu svrštavamo u 5 najluđih ludnica? Sigurno ne zbog bezopasnog Dannyja Devita i košarkaški neobrazovanog diva Indijanca. Mildred Ratched je najveći zločinac kojeg smo ikad vidjeli, sadistički nastrojena (i vjerojatno seksualno deprivirana) medicinska sestra koja sustavno zlostavlja Maca i njegove pajdaše. Navijali smo da ju Mac uguši, nažalost – malo je nedostajalo. Louise Fletcher je odradila vrhunski posao i zasluženo odnijela Oscara za najbolju glumicu, a volimo ju još više zbog uloge u Star Treku – iako je u pitanju samo Deep Space Nine.

Ashecliffe (Shutter Island)

Shutter Island

A tko normalan želi nju za cimericu?

Od sredine devedesetih želimo mrziti Lea di Caprija, ali ne možemo. Zapravo želimo biti kao on. Gisele Bündchen i Bar Rafaeli, trebate li još razloga?

Scorcese nas je Shutter Islandom držao na rubovima sjedala, nervozne i napete, a kraj filma još uvijek uzrokuje nesuglasice oko toga je li DiCapriov lik lud ili nije. U “bolniciAshecliffe izvode eksperimente na pacijentima, a [spoiler alert – no ionako ste već morali pogledat film pa nam je svejedno] neizlječivima dupence vidi puta do svjetionika u kojem su lobotomizirani. Ne bismo se ondje htjeli zateći, čak ni tijekom dana.

Kuća Lennox (Suckerpunch)

Suckerpunch

Teško nam je izabrati koji poremećaj, oružje i boju kose najviše volimo

Zack Snyder je naš prijatelj. Dostojno je ekranizirao Millerov 300, Watchmene je složio da ga nismo zamrzili, a pokušat će snimiti film dostojan velikog momka u plavom sa slovom S na prsima – Man of Steel bi nas mogao razveseliti u lipnju ove godine.
Suckerpunchem nas je natjerao da ga cijenimo još više jer je ludnicu natrpao vrućim komadima, samurajskim sabljama, pištoljima i robotima. Filmu smo jedva dali prolaznu ocjenu, ali s vizualnog stajališta – njam.

12 Majmuna

12 majmuna

Kaver Nasovog albuma je posvuda u filmu

E tu već dobijete dvije ludnice za cijenu jedne. Jednu u budućnosti i jednu u prošlosti. Terry Gilliam je opet uzimao djedov lijek i lupao po nadrealnom.
Bruce Willis (onaj momak koji je duh u Šestom čulu – kad već spojlamo na sve strane) se vraća u devedesete kako bi spasio svijet od širenja virusa zbog kojeg će pomrijeti pet milijardi ljudi, a u devedesetima susreće Brada Pitta “na kreku” i hrpu staraca koji gledaju crtiće i plešu balet u azbestnom okruženju. Madeleine Stowe je divna, krasna i mentalno uravnotežena veći dio filma, pokušava izliječiti ćelavca (ne od ćelavosti), a po gradu se pojavljuju i posteri za Nasov prvi album Illmatic. Pa gdje ćeš bolje?

Počasni spomen: K-Pax jer je Kevin Space pre-spacey, The Ward jer ga je stvorio John Carpenter, Changeling jer nam ga je servirao Eastwood s Angelinom u šeširiću, Session 9 jer David Caruso čisti azbest po ludnicama i napokon nije Horatio Caine, Gothika zbog Halle Berry i Penelope Cruz

TAGOVIfilm ludnice top lista

Komentiraj