Film i TV

all they do is win. nekad

Aside Banners

Pobjednici i gubitnici Emmyja? Game of Thrones. Oboje!

Piše , Objavljeno

Ulaskom u večer s nevjerojatne 32 nominacije očekuje se da ćete ukrasti spotlight. Jedna od najboljih i najgledanijih TV serija svih vremena mnogima se zamjerila zadnjom sezonom, no iako je internet ‘gorio’ zbog pogrešaka na setu, ishitrenog scenarija, odluka koje nisu u skladu s Martinovom ostavštinom i svim ostalim problemima koje je nakrcana posljednja sezona djelomično imala, broj nominacija nije izostao. A nije izostala ni pobjeda u glavnoj kategoriji, onoj za najbolju dramsku seriju. U uvjerljivo najslabije ocijenjenoj sezoni za Game of Thrones ipak pobijediti pored konkurenata kao što su Better Call Saul, Bodyguard, Killing Eve, Ozark, Pose, Succession i This Is Us nužno te čini pobjednikom večeri. S druge strane, TV serija s tolikim hypeom, koju je pratila cijela planeta i drhtala od spoilera na društvenim mrežama ne može biti zadovoljna sa samo dvije ‘velike’ nagrade. Dakle, one za koje se kipić dobiva uživo. Uz spomenutu najbolju dramsku seriju, svoju je nagradu dobio i Peter Dinklage za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji. Od goleme 32 nominacije, Game of Thrones je na kraju osvojio ‘samo’ 12 statua, što je vjerojatno ipak ispod očekivanja HBO-a.

Kao nedvojbeni pobjednici i hit ovogodišnje Emmy dodjele nameću se britanska humoristična serija Fleabag i glumica Phoebe Waller-Bridge, koji su u kategoriji komedije pomeli poznatije i razvikanije naslove poput The Marvelous Mrs. Maisel te pogotovo Veep sa svojom ikonom Emmyja, Juliom Louis-Dreyfus bez koje, čini se, nijedna Emmy dodjela posljednjih godina nije mogla proći. Lik Seline Meyer bio je jedan je od najsigurnijih pickova za pobjednika, kako ove, tako i prethodnih sezona, no nakon što je pobijedila u velikoj životnoj borbi s rakom, Louis-Dreyfus ostala je bez očekivanog kipića. Nije se doduše doimala pretjerano razočaranom.

Titulu gubitnika večeri mogli bismo pak kolektivno dodijeliti Netflixu. Streaming div izgradio je posljednjih godina ogromno ime i promijenio industriju, no imali su i boljih večeri od one sinoćnje. Velikih 27 nominacija imale su Netflixove uzdanice u glavnom dijelu večeri, ali samo 4 nagrade stigle su u njihove ruke. Ozark je zaradio dvije (Julia Garner i Jason Bateman), Jharrel Jerome za ulogu u When They See Us, te Black Mirror ‘Bandersnatch’ u kategoriji TV filma, iako mu se dogodila slična stvar kao i posljednjoj sezoni Game of Thrones. Fanovi dominantno smatraju da je riječ o najslabijem izdanju serijala.

Puno zadovoljniji mogu biti HBO i Amazon. Lijepih 9 prime nagrada i sveukupno 34 Emmyja osvojio je HBO, a Game of Thrones (12) i Chernobyl (10) bile su TV serije s najviše osvojenih kipića. Iako su se od njihova dva najveća aduta očekivale velike stvari, zasigurno ih može veseliti raznolikost jer su Emmyje osvajali i Barry, Last Week Tonight te Succession. Amazon je uzeo 7 prime nagrada, a ponovno su dominirali na krilima komedija. Lanjskog pobjednika, The Marvelous Mrs. Maisel, zamijenio je Fleabag s ukupno 6 Emmyja, no ‘gubitnička’ serija o kućanici koja 1950-ih odlučuje postati stand-up komičarka svejedno je zaradila 8 Emmyja pa su u studiju svakako mogli zadovoljno trljati ruke.

.

Na kraju, bilo bi zaista nepravedno ne spomenuti i iznenađujuću pobjedu Billyja Portera, koji se upisao u povijest kao prvi Afroamerikanac i otvoreno deklarirani homoseksualac s Emmyjem. Dobio ga je za glavnu ulogu u TV seriji Pose, a nakon crne haljine na Oscarima, ponovno je bio najdraža meta fotografa na crvenom tepihu.

TAGOVIEmmy nagrade najbolje serije serije