Film i TV

u kino?

Banner 300

Pogledao sam Marvelovog Shang-Chija. Trebaš li i ti odmah ili može sačekati?

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Kupio sam najskuplje karte za sebe i djevojku za premijerni dan Shang-Chija, love box sjedala, da nemamo nikakvog klinca iza leđa koji će mi šutati fotelju usred filma. Ne mogu čekati dugo na Marvelove filmove jer je priroda ovog posla takva da živim na Internetu i ne želim neki spoiler, koliko god malen bio.

O Shang-Chiju nisam znao previše iako sam Marvel fan. Stripovi nisu izlazili kod nas, lokalni izdavači su nas uglavnom ranije šopali Spider-Manom i X-Menima, kasnije smo u tvrdo ukoričenim oblicima dobili i manje poznate Marvelove junake, ali Shang-Chi nikad nije bio jedan od njih.

Sve što sam znao je na razini beskorisne trivije kako je njegov lik napravljen prema Bruceu Leeju. Tek nakon što sam saznao da ćemo dobiti MCU film sam malo pročitao o liku, ali ništa što će me pretvoriti u fana. Nakon trailera sam se već pošteno zagrijao.

Odlučio sam čekati film i dati mu priliku iako mi je junak neznan, ali tako je bilo i s Čuvarima galaksije pa smo dobili klasik superjunačkog žanra.

MCU je zapeo u problemima zbog pandemije, ali evo polako se koprca van. Dobili smo ranije i Black Widow, stigao nam je i Shang-Chi, a do kraja godine stižu i Eternalsi i Spider-Man. I lijep je osjećaj. Još kad uzmemo u obzir sve projekte koji stižu na Disney+ – fino je biti Marvelov fan.

Shang-Chi je sin besmrtnog vladara klana Deset prstenova i nekakve božice prirode koja je pala na šarm lika koji ubija sve pred sobom. Ima i mlađu sestru kojoj nije bilo dopušteno igrati se s dečkima pa je sama na svoju ruku naučila biti smrtonosna. I Shang-Chi i sestra su se udaljili od oca, ali otac pronalazi način da ih vrati u svoju blizinu. Dalje od ovoga ne smijem jer je film tek izašao, zaslužujete ga pogledati bez ikakvih spoilera. Ali da je dobar, dobar je.

Film ima prepoznatljive elemente Marvelove formule za uspjeh (cijela dvorana se smijala na par fino plasiranih šala), ali je ova priča i djelomično drukčija od ostatka jer unosi prepoznatljive elemente azijske kulture i kinematografije. Djevojka mi je na uho komentirala “Marvelov Tigar i zmaj” s čim sam se instant složio. Leteće borbe su divno koreografirane i stilizirane, ali i klasično kung-fu šamaranje je savršeno, očito je da su glumci trenirali, a scene su pomno isplanirane kako bi bile snimljene na najbolji mogući način. Mortal Kombat je imao previše rezova kojima se pokušalo sakriti da glumci i nisu baš najbolji borci, ali ovaj film? Pffff. Borbe su među najboljima još od američke faze Jackieja Chana. Glumci za film su fantastično izabrani – od mlade garde do Tonyja Leunga i Michelle Yeoh.

Možda malo snage mi je film izgubio s klasičnim Marvelovim problemom – motivacija glavnog zlikovca. Kako je ovo spoiler-free recenzija, neću duboko u to, ali mi je ovo nedostajalo da film bude “bullet-proof” na ikakve zamjerke. Upravo zbog motivacije glavnog zlikovca i rasplitanja te petlje film gubi i na tempu, ali je i dalje u pitanju kvalitetan MCU film koji puno obećava i za budućnost MCU svemira. Koliko će Shang-Chi biti dio tog svemira? Sudeći prema raspletu i post-credit scenama, još ćemo ga gledati, ali nismo dobili konkretnu naznaku što nas čeka. Možda ga još ne doživljavamo dovoljno veliko s obzirom da nismo ranije bili upoznati s njegovim likom i djelom, ali MCU vrlo lako može izokrenuti snagu i gravitacijsko polje svojih likova. Iron Man je postao najvažniji lik u Marvel svemiru, a ranije mu vjerojatno to nitko ne bi pripisao. Sada Iron Mana nema i to ostavlja prostor nekim drugim likovima. Baš kao i Eternalsi o kojima ne znamo ništa, a zapravo su supermoćna bića s kojima ćemo se tek upoznati, Shang-Chi će možda biti važan lik u budućnosti kasnijih faza Marvelovog svemira.

Baš kao što je Black Panther napravio za crnačku kulturu, upravo to i Shang-Chi uspijeva za azijsku kulturu. Od malenih trenutaka kao što su rasprave s bakom i majkom o precima pa do govora o nasljeđu, azijska publika će napokon imati priliku vidjeti djeliće svoje kulture na velikim ekranima. To je i snaga MCU-ja, ali i mudra poslovna odluka za azijsko tržište koje postaje najveće filmsko tržište na svijetu.

Kroz radnju fino kapaju poznata lica i jasne reference na prethodna nam iskustva s Marvelovom tvornicom snova, ali u nijednom trenutku ne pretjeruju. Fanovi i vjerni gledatelji će biti itekako nagrađeni easter eggovima za svoju vjernost. Jasno mi je da ne mogu razmišljati kao friški padobranac u MCU, ali brinem se kako svi ovi međusobno povezani filmovi djeluju nekom tko je tek zakoračio u kino dvoranu na Marvelov film po prvi put? Ima li uopće takvih ljudi? Kako će oni doživjeti sve ovo? Nije moja briga, ali se često pitam jesmo li svi previše fanatični oko svega što Kevin Feige i društvo dotaknu. Već je jasno da su i kritičari na(v)učeni na ovo.

Filmu bih dao 7+ jer mi je daleko od težine Infinity Wara ili odličnog tempiranja Ragnaroka, ali je i dalje u pitanju odlična solo-avantura koja je uplela potpuno novi lik u čitavu tkaninu Marvelovog svemira. I sigurno mu boostala vrijednost na tržištu stripova, igračaka i ostalih elemenata Marvelovog vlasništva.

TAGOVIfilm marvel mcu shang chi superjunaci