Film i TV

Aside Banners

Pogledao sam Snyderovu verziju Justice Leaguea – dvaput. Evo zašto je ovo najbolji DCEU film

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Snyder Cut je vani. Justice League je odrađen kako treba. Pravda je zadovoljena.

Kako početi pisati članak o filmu koji se čekao godinama? Strašim se pomalo. Ogroman je projekt, želim dobru vam dati dobru recenziju, a još je sve svježe i možda neće biti realno. Svejedno, moram to napraviti. Želim.

Koji će mi biti soundtrack za ovaj pothvat? Treba nešto da postignem fokus i maknem distrakcije kao što su bauštela 200 metara zračne linije od moga prozora. Upitam se je li stigao soundtrack Snyder Cuta online? Je! O njemu ćemo poslije, ali to mi je soundtrack.

DOGODILO SE!

Snyder Cut je ugledao svjetlo dana. Bojali smo se da će nam se fantazija o superiornoj verziji filma iz 2017. godine urušiti jednom kada ga pogledamo. Snovi su lijepi dok se ne ostvare, onda znaš cijepati dlake i uništiti si doživljaj. To se nije dogodilo. Dobio sam ono što sam htio, čak i malo više.

Produkcija originala iz 2017. je bila pretrpana problemima

O produkciji Justice Leaguea se već puno zna. Ako te kojim slučajem zaobišlo – Snyder je trebao spojiti najveće DC junake u Justice League, ali su se dogodilo nešto tragično i nepredvidljivo. Njegova kći Autumn je izvršila samoubojstvo i Snyder se nije mogao posvetiti ovom projektu. Odlučio je odstupiti, film je već bio u post-produkciji, ali su u Warner Brosu odlučili da je film premračan. Joss Whedon je ubačen na projekt, dobio je naredbu od studija da sreže film na dva sata kako bi se film mogao više puta dnevno prikazivati u kinima. Ah taj kapitalizam. Scenarij je prepravljen, neke scene su opet snimane, a rezultat je bio zaboravan film koji nema vlastiti identitet već pleše između onog što bi trebao biti i onog kako najveći konkurenti rade stvari. I sami smo pričali o “marvelizaciji” superjunačkog žanra filmova. Whedon je bio odgovoran za uspjeh prvih Avengersa, htio je ponoviti slične recepte i u kuhanju ovog ostvarenja. Nije prošlo. Zaspao sam u kinu. Nakon izlaska iz kina nikad mi više nije palo na pamet da pogledam film koji su DC fanovi pogrdno prozvali Josstice Leaguea – u čast Jossu Whedonu. Da ne bude samo drvlje i kamenje po Whedonu, mislim da je dobio nezahvalan posao u reimaginaciji Justice Leaguea nakon Snyderovog odstupanja. Već snimljeni film pretvoriti u nešto drugo? Daj bježi.

Vojska DC fanova je počela kampanju #ReleaseTheSnyderCut, čak su iznajmili avion s natpisom da leti iznad WB studija, plaćali su billboarde i evo… Dogodilo se. S najavom streaming servisa HBO Max je najavljen i Snyder Cut. U početku su mislili samo izbaciti grubu, nedovršenu verziju filma da fanovi vide što je moglo biti. Onda su ipak odlučili uložiti milijune. Snyder je dobio 80 milijuna dolara na raspolaganje za snimanje nekih dodatnih scena te za usavršavanje digitalnih efekata. Odlučio je da neće uzeti ni dolar za svoju plaću. Tako njegova vizija nije kompromitirana financijskim gainsima. I tomu se divim. Ovo je ogroman projekt i raditi ga besplatno, samo iz ljubavi? Puno govori o Zacku Snyderu kao osobi.

Traje li ga traje – ali in a good way

Trebali smo dobiti mini-seriju na HBO Maxu, a onda je ipak odlučeno da stiže u svojoj punoj slavi – 4 sata filma! Kad ste gledali film od 4 sata zadnji put, a da je bio dobar? LOTR extended cut mi pada na pamet. Čak i Once Upon a Time in America otprije milijun godina koji je isto za kino-release skraćen i osakaćen.

Ovo je hrabro sa Snyder Cutom, ali smo blagoslovljeni što živimo u vrijeme streaming ratova i što su streaming servisi spremni “riskirati” jer je rizik manji. Već imaju tvoj novac i daju ti pristup filmovima, nema muke pridobivanja guzica u kino-sjedala. Film je i dalje podijeljen u poglavlja za lakše gledanje i pauze.

Ja sam ga (prvi put) pogledao u dva gledanja. Fizički nisam mogao prvu večer izdržati do kraja, a nisam si htio masakrirati doživljaj borbom sa snom.

Drugi put sam ga pogledao u komadu, isključio sam i mobitel u potpunosti da vanjski svijet ne može doprijeti do mene. Za razliku od Whedonovog “kad će ovo završiti”, Snyderova verzija je odlično strukturirana, pitka, a ozbiljniji ton daje osjećaj da su ulozi veći. To me osvojilo. Dugačko trajanje filma je dopustilo likovima da se razvijaju, dišu, stvaraju veze s ostalim likovima iz filma – nešto što je nevjerojatno nedostajalo kino-verziji iz 2017.

A CGI i format slike?

Neki bliski prijatelji razmaženi Marvelom su imali prigovore na CGI. Meni nije smetalo ništa. Čak mislim da su neke scene (glumci ispred nepomičnih, pomalo nerealnih pozadina) namjerni izbori kako bi se likovi dodatno istaknuli. Kao što T-Pain koristi autotune kao stilsku odrednicu. Da, to mi je usporedba. Možda previše opraštam filmu jer sam sretan što postoji. Dunno, don’t care. Kopljima je bolji od Whedonove verzije.

Format slike je 1.33:1, za razliku od ultra-širokih formata na koje smo navikli u kinima. Meni je predivno. Da, imamo dvije crne trake sa svake strane televizora, ali su kadrovi prekrasni i vidi se sve što se treba vidjeti.

Čuvaj se, sine, bit će spoilera

Sve počinje kad Superman umire. Njegov krik budi te famozne mother-boxes koje su tehnološka čuda, strojevi za promjene. Važno je tko ih kontrolira jer mogu stvarati i uništavati. Zato ih i Darkseid želi. Ukupno su tri. Jedna kod Amazonki, druga na Atlantidi, treća kod Cyborga u ormaru. Razdijelili su ih bogovi davnih dana kada su porazili bebu Darkseida i njegovu vojsku. Ima dobrih scena bitke između Zeusa, Green Lanterna, Amazonki i ostalih ujedinjenih vojski koji brane Zemlju. Te kutije se bude, zazivaju Steppenwolfa da ih ujedini. Kad se ujedine, Darkseid će stići na Zemlju. Opet.

U prvih dvadesetak minuta filma sam već osjećao veću dozu emotivne investiranosti nego što je to bio ikad slučaj s filmovima iz DC-jevog extended universea. Scena s Amazonkama dugo traje, ali je savršena. Steppenwolf više nije neka tetka kojoj je došla ideja da terorizira Zemlju, sad je strašniji, opasniji i zaokruženiji. Vizualno je napucan za razliku od prošle verzije. Iako u nijednom trenutku ne saznamo što je to točno skrivio da je u nemilosti Darkseida, vidiš ga. Doživio sam njegove strahove i nesigurnosti i nedvojbeno je da je bolji zlikovac i veća prijetnja “našim” junacima.

 

Batman pokušava okupiti tim. Poznate scene se javljaju, ali su bolje. Ne sjećam se je li bio onaj “Putokazi” zbor kada Aquaman zaroni i napusti Batmana i seljane u Whedonovoj verziji, ali su me prošli trnci – i ne samo zato što sam zaboravio uključiti grijanje.

Flash je normalniji. I dalje baca fore, ali nije pretjerano kao što je bilo ranije. Balans je postignut, a meni puno znači što Batfleck ne mora biti smiješan. Okej je da Bruce Wayne nema smisla za humor. U ovoj verziji Diana i Bruce Wayne nisu glavne njuške tima, sada su svi jednako važni i među likovima se razvija istinska konekcija. Svjestan sam da u stripovima nitko zapravo nije mrtav, ali me svejedno oduševio Supermanov povratak – ovaj put u ikoničkom crnom odijelu.

A tko je prava zvijezda filma?

Cyborg, definitivno. Nije ni čudo što se Ray Fisher, glumac koji je utjelovio Cyborga, bunio zbog verzije iz 2017. godine. Njegova čitava priča je tamo svedena na fusnotu.

Ovdje je važan, emotivni pokretač i lik koji pokazuje nevjerojatan rast. Njegove sposobnosti se nekad koriste kao rješenje za dijelove zapleta koji se ne bi mogli drukčije riješiti (hakiranje mother boxova, računala, sigurnosnih sustava, popravljanje strojeva i sl.), ali mi u nijednom trenutku to nije smetalo. Naposljetku – ovo je film baziran na stripovima, treba nekad ušutkati cinika koji progovara iz svih nas. Cyborg u samom finišu filma je valjda utjelovljenje Snyderove katarze vezane za tragediju koja ga je snašla.

Nakon što film završi i na ekranu se pojave riječi “For Autumn”, bilo mi je drago što je Snyder dobio priliku završiti ovaj film, možda najvažniji film u karijeri.

DC se vratio na vrh – ali samo nakratko

Dugo nisam bio DC fan. Volio sam stripove kao klinac, animirane serije, čak su animirani filmovi bili godinama ispred Marvelovih pokušaja animiranih filmova. I onda je MCU promijenio sve, a DC filmovi su nakon Nolanovog Batmana uvijek nekako kiksali. Čak i Snyderove verzije Man of Steela i Batman v Superman imali mana preko kojih mi je bilo teško preći, ali Snyder Cut mi je vratio vjeru u Snyderverse.

Toliko mogućih budućih priča je otvoreno u Snyder Cutu da plačem iznutra jer se vjerojatno neće dogoditi. Deathstroke zna tko je Batman! Martian Manhunter je napokon pokazao svoje pravo lice! Lois Lane u ladici ima test za trudnoću! Ryan Choi u Star Labsu kasnije postaje Atom! Anti-life equation je otkriven na Zemlji i Darkseid dolazi! U noćnoj mori Brucea Waynea Batman, Joker, Mera, Deathstroke i Cyborg pokušavaju zaustaviti podivljalog Supermana! Koliko materijala za budućnost, koliko materijala za optimizam. WB su rekli da će resetirati ovaj svemir, Zack Snyder je rekao da bi se povukao, ali sa stripovima nikad ne znaš. Možda bi bilo teško opet potpisati sve ove glumce, ali sam znatiželjan kako bi ova saga išla dalje.

Junkie XL mi udara u slušalicama, soundtrack je fantastičan i još uvijek osjećam posljedice gledanja. Ne mogu prestati misliti o filmu. Ne mogu prestati čitati o filmu. IMDB gori s ocjenama. 8.4. Ja bih zaokružio na 9. Hype je stvaran.

TAGOVIfilm Justice League snyder cut Zack Snyder