Film i TV

Politička satira

Aside Banners

I nama trebaju Jon Stewart, Stephen Colbert i Bill Maher!

U ova post-izborna, pred-europejska vremena, još je teže gledati Jona Stewarta, Stephena Colberta i Billa Mahera kako seciraju, satiriziraju i ismijavaju američku političku scenu. Toliki neiskorišteni potencijal mi tratimo na tek poneku duhovitu novinsku karikaturu; umjesto prave dnevne satiričke emisije imamo "informativne" emisije koje parodiraju same sebe.

Piše , Objavljeno

Stewart, Colbert i Maher vode tri konceptualno slične, ali sadržajno različite emisije. Sva trojica vode satiričke showove političke tematike, ono u čemu se razlikuju je pristup. Stewart je najcjenjeniji i najnagrađivaniji među spomenutim trojcem, a voditelj je i zaštitno lice The Daily Showa od 1999. godine. Colbert je karijeru započeo upravo u Stewartovom showu kao “dopisnik” te postepeno razvio personu neinformiranog konzervativnog novinara, transplantiravši je u vlastiti show 2005. godine. Maher je najduže na sceni, ali ujedno i najkontroverzniji, slične showove vodi još od 1993. godine, a od 2003. je na HBO-u.

Najteže je prodrijeti u Maherov show, prvenstveno zato najveći dio bazira na raspravi za čije praćenje trebate biti, ne samo upućeni, već i zainteresirani za američke političke prilike. S druge strane, Stewart i Colbert lakši su za praćenje, čak i kada neke manje bitne novosti prvi puta saznajete upravo od njih. Dok je Maher u ulozi zabavljača samo u uvodnom monologu te završnom skeču, ova dvojica su to primarno i konstantno.

Jon Stewart

Jon Stewart

Jon Stewart


Jon Stewart je jedna od televizijskih ikona mlade liberalne publike, nerijetko glas razuma u vrlo polariziranom američkom političkom spektru. Skroman, doduše, ali utjecajan. Konzervativni kritičari i novinari, česte mete Stewartovog nastupa, najčešće mu zamjeraju “neobjektivnost,” “liberalnu pristranost” i “skrivanje iza humora.” Kao da je to centralna poanta emisije. Stewart se brani da je on na prvom mjestu komičar, iako su njegovi politički stavovi prilično jasni, a kritika često oštra i sadržajna. Sa humorističnom notom, naravno.

Svoju popularnost stekao je kritizirajući Bushevu vladavinu te pomno prateći (i, naravno, ismijavajući) američki izborni proces, ali njegovoj popularnosti i promišljenoj kritici nije naštetila ni promjena vlasti dolaskom Obame i Demokrata, kada su oni postali nešto redovitije Stewartove mete. Ne nužno u jednakoj mjeri kao konzervativci, jer argumenti dviju strane političkog diskurza nikad nisu jednako smisleni. Ipak, Stewart nije štedio neodlučnost i nesposobnost Demokrata, kao ni manjak ispunjenih najavljenih promjena Baracka Obame, a posebne mete kritike često su 24-satni informativni kanali i njihovo punjenje programa nebitnim smećem i jednostranom retorikom.

Stephen Colbert

Stephen Colbert

Stephen Colbert


Stephen Colbert
najzanimljivija je, svakako najživotopisnija figura u ovom trojcu. Karijeru je počeo kao “korespondent” u The Daily Showu, dvije godine prije Stewarta. Tamo je razvio alter ego, personu izuzetno patriotskog i užasno loše informiranog konzervativca. Što je samo maska i subverzija, kritika sličnih novinarskih i voditeljskih karikatura. Njegova predanost nastupu izuzetno je impresivna i proširuje se van granica njegovog showa, The Colbert Report. Unutar granica svog lika nastupio je pred Kongresom i bivšim američkim predsjednikom, Georgeom Bushem (video ispod), te praktički bilo gdje kada se pojavljuje u javnosti, što djeluje gotovo kao performans.

U svojoj emisiji, kao i Stewart, secira i dekonstruira političke i javne događaje, nerijetko vrlo zaigranom igrom riječi, a elokventnost i sposobnost brzog razmišljanja pokazuje i u intervjuima na kraju emisije. Dok Stewart nerijetko gostima daje poligon za samporomociju te se rijetko čini zainteresiran za ozbiljniju argumentiranu raspravu, Colbert češće uspijeva odraditi kratak, ali sadržajan intervju, čak i unutar svog lika. Zbog svoje ekscentričnosti i snalažljivosti, verbalno manje spretni gosti ostaju nadjačani Colbertovom karizmom i zbunjeni njegovom spretnom satirom, ali vrlo često manje poznate goste uspijeva učiniti daleko zanimljivijim od Stewartovih filmskih zvijezda i poznatih političara.

Bill Maher

Bill Maher

Bill Maher


Bill Maher
vodi show Real Time, nešto drugačijeg formata od prethodnog dvojca. Osim što se radi o tjednoj emisiji, i to jednosatnoj, veći dio emisije zauzimaju tematske diskusije u kojima sudjeluje troje gostiju. U pravilu se radi o gostima sa dviju različitih strana političkog spektra, liberalim i konzervativnim – od političara, političkih komentatora ili autora. Kao voditelj i komičar, Maher je zapravo seronja. Čak i kad je u pravu, ili posebno tada. Poprilični egocentrik, arogantan u svom stavu, ponekad nije najbolja osoba za vođenje diskusija u kojima vrlo često okuplja utjecajne, relevantne i pametne pojedince. Što je uglavnom najveća vrijednost njegove emisije.

Prilično je liberalnog, progresivnog i anti-religijskog stava, i to nerijetklo s gardom “ja sam u pravu, a vi odjebite”, čime pokušava kanalizirati šarm, karizmu i efektnost pokojnog genija, Georgea Carlina. Beskompromisnost i oštrinu mu svakako treba priznati, a pošto se njegov show emitira na HBO-u – i to uživo – ima popriličnu slobodu, koju koristi do kraja, nerijetko uvredljivim vicevima i nefiltriranim jezikom. Real Time je show za prave (liberalne) news-junkije, jer tek manje od četvrtine tjednog jednosatnog showa otpada na uvodni stand-up nastup i poneki skeč, a ostatak zauzimaju debate i razgovori s gostima.

TAGOVIBill Maher Jon Stewart politika satira Stephen Colbert tv

Komentiraj