Film i TV

leti s njim

Aside Banners

Posljednji ples Michaela Jordana – vrhunac sportskog dokumentarizma je na Netflixu SAD

Piše , Objavljeno

O čemu to bruji cijeli Internet?

Još u petom mjesecu 2018. godine se pričalo o desetosatnom dokumentarcu rascjepkanom u 10 epizoda, radnjom smješten u NBA sezoni 97/98 kada su se Michael Jordan i Bullsi vratili nakon petog osvojenog naslova. Svaka momčad bi bila sretna da bude na toj poziciji, ali stvari su se počele komplicirati. U ekipi je bilo napetosti, a iz vodstva momčadi su dali dotad neviđen pristup kamerama što, mogu samo nagađati, isto nije previše pomoglo. Takav pristup da možeš vidjeti Phila Jacksona kako ljutito lupa vratima jer mu je pun naramak gubljenja i kamera. Ovo moraš gledati.

Ovaj dokumentarac je isplivao iz obiteljske loze 30 for 30, ESPN-ovog projekta koji je započeo megalomanski, ali je ubrzo nadrastao tu megalomansku početnu ideju i postao svijet za sebe. Početni plan je bio uzeti 30 kvalitetnih redatelja i dati im 30 nevjerojatnih sportskih priča. Broj priča nastao iz tog projekta ne možemo ni izbrojati, a da budemo sigurni u broj – jer iz tog broja smo dobili različite sezone dugometražnih dokumentaraca, velik broj kraćih dokumentarnih formi pa čak i jedan dokumentarac koji je uistinu pomaknuo granice i osvojio Oscara – OJ: Made in America o nekoć slavnom igraču američkog nogometa čiju je karijeru zasjenilo suđenje za ubojstvo.

ESPN 30 for 30 je brand kojem možeš vjerovati. Znaš da ćeš dobiti dobar sadržaj i imaš sate i sate zabave i informacija na jednom mjestu. Hrvatska šira javnost je zamijetila ovaj serijal zahvaljujući jednom dokumentarcu – Once Brothers u kojem se priča o Domovinskom ratu, europskim igračima u NBA-ju te ponajviše o odnosu i karijernom putu Dražena Petrovića i Vlade Divca. Ovaj serijal ima težinu.

Kad sam načuo da se radi The Last Dance, nisam mogao dočekati. Plan je bio prikazati projekt nakon završetka NBA sezone, ali onda se uplela pandemija u priču i ljudi su, gladni košarke i junaka iz djetinjstva, tražili uranjeno prikazivanje. Prvo smo dobili “NIKAKO”, a onda smo dobili “DA”.

ESPN i Netflix su odlučili dokumentarac pustiti ranije, u drugoj polovici travnja. Tad se druga polovica travnja činila daleko. Kvragu, prekjučer kad sam gledao kad će premijera na Netflixu mi se ovaj ponedjeljak činio predaleko. I tu je. U svom sjaju i slavi.

Na Netflix su puštene samo dvije epizode.

View this post on Instagram

Next Sunday needs to hurry up ?? #TheLastDance

A post shared by ESPN (@espn) on

Možda i bolje. Da pohlepno ne pogledamo sve odjednom kao što je bio slučaj s nekim drugim serijama na Netflixu. Da se na Internetu tjednima piše o jednoj od najvećih košarkaškoj momčadi svih vremena. O momčadi koju su za još nekoliko potencijalnih naslova uskratile odluke menadžmenta. Od starta je jasno što se događa. Michael Jordan ne dobiva ono što želi, Bullsi produžuju ugovor Philu Jacksonu na samo jednu sezonu. Scottie Pippen ne dobiva pojačan ugovor koji itekako zaslužuje. Napetost raste. I to se osjeti. Gledaš seriju na rubu sjedala bez obzira koliko znaš o Bullsima. I know, vidio sam svoju djevojku koja je gledala kao da je u pitanju spletkarenje u nekoj sapunici. I to kakvoj sapunici, onoj koja uključuje bogate, lijepe i talentirane milijunaše te one nešto manje lijepe milijunaše.

Kraj priče je znan, ali putovanje do tog kraja je nevjerojatno. Dokumentarac je sniman najboljim mogućim tehnikama, montaža fantastična, glazba savršeno izabrana, na mjestu svjedočanstvo nekog prošlog vremena (čak nekoliko različitih vremena) – statusu sporta, biznisa pa čak i mode te frizura. Bit će ti jasno kad vidiš Oprah ili Rodmana u vjenčanici.

Čitav svijet je jedva dočekao ovaj povijesni trenutak – seriju. Serija s Michaelom Jordanom je možda i najveći kulturalni trenutak otkad je počela ova zdravstvena kriza, NBA zvijezde su čak rekle da je to ono što su trebali.

Lijepo je upoznati mladog Jordana, igrački zrelog Jordana, ali i Jordana koji uz cigaru i viski prepričava prošlost. Na momente ga vidiš kao psiho lika koja se ne zna zabavljati sa suigračima ako ne pobjeđuje, personu kakvu je karbonski preslikao pokojni Kobe Bryant. I prođe ti kroz glavu – Kobe ne može gledati ovo. Košarka je više od života, a od devedesetih, od globalnog Jordana je utjecala na puno toga – od mode, glazbe, tehnologije i snova klinaca diljem svijeta pa tako i ovoga. Kao klinac sam htio igrati u NBA-ju. Tko nije? Mama mi jednom nije dala gledati snimku Bullsa zbog neke sapunice, obećao sam donijeti jedinicu iz škole. I održao sam obećanje (iako slučajno). Išao sam na razgovor kod tajnice u osnovnoj zbog fotke Michaela Jordana u svojoj učeničkoj knjižici na mjestu gdje je trebala ići moja fotka. Sva ta sjećanja prolaze kroz glavu dok se vrti film i daju mu još veću vrijednost. Ako nemaš takva sjećanja, nije važno, Jordan će te bez ikakvih problema pridobiti da poletiš s njim.

TAGOVI30 for 30 espn Michael Jordan Netflix sportski dokumentarci