Film i TV

Kraj tv-suši

Aside Banners

Jesenska shema: 10 novih sezona omiljenih nam serija

S prvim požutjelim lišćem stiže i nova televizijska sezona, koja znači povratak hrpetine serija te općenito napad na vaše slobodno vrijeme.

Piše , Objavljeno

Boardwalk Empire

Dok neke serije i autori nemaju muda da malo prodrmaju radnju i naprave neočekivani potez (khm, redni broj četiri ove liste), neki drugi bez oklijevanja ubijaju glavne likove. Ako niste gledali, nećemo vam reći koje. No, druge serije nemaju ukupno 1.434.224 likova kojima treba posvetiti vremena u samo 13 epizoda godišnje. Taj golemi svijet raznih likova možda je i glavni problem zašto je Boardwalk još uvijek koračić do one grupice najvećih HBO-ovih drama, ali kad kažemo da je “koračić do najvećih HBO-ovih drama” to svejedno znači da se radi o prilično-jebeno-dobroj seriji.

Kada? 16. rujna

Community

Možda nije uvijek najbolja humoristična serija na televiziji, ali je redovito najoriginalnija. Jedna od onih koju čeka kultni i mučenički status nakon što uskoro bude neizbježno otkazana zbog kronično niske gledanosti. Redovite “konceptualne” epizode posvećene različitim aspektima pop-kulture nisu baš neki mamac za široku publiku… Nažalost. Sa strahom iščekujemo nove epizode, s obzirom da je s čela nogiran njen idejni autor, srce i duša serije, Dan Harmon. Tip je genijalac, ali prilično svojeglav i malo mu se teško naguziti pred zahtjevima “s vrha”…

Kada? 19. listopada

Crveni patuljak

Vjerovali ili ne, Red Dwarf se vraća. Deseta sezona stiže 13 godina nakon završetka osme, dok je devetom sezonom proglašen trodijelnispecijal snimljen pred tri godine. Originalni autor, Doug Naylor, i dalje imaglavnu riječ, tako da se ne morate brinuti da se nekom desetom jednog danadignulo da oživi ovaj klasik. Cijela stara ekipa se vraća, naravno, a nakon eksperimenta bez publike, šestodijelna sezona ponovo će imati smijeh gledatelja u pozadini.

Kada? 4. listopada

Dexter

Rekli smo svojednobno da Dextera treba otkazati. I onda ste vi popizdili… Gle, djeco, Dexter je rulao do pred dvije godine, sve je to supr i krasno. Ali prošle dvije sezone bile su toliko zaboravljive, nebitne i reciklirane, da je bilo teško gledati na što liči nekad odlična serija.
Zadnje dvije sezone svele su se na Dexterovo ganjanje nezanimljivih i bezopasnih tipova koji su bez greške završili zamotani u celofanu. I onda konačno naznaka da scenaristi imaju poneki as u rukavu i muda u gaćama. Deborah je konačno otkrila Dexterovu “mračnu stranu”, što bi trebalo unijeti toliko potrebnu novu neizvjesnost i svježinu radnji. Navodno se kraj serije sprema unutar iduće dvije sezone, a definirani datum završetka mogao bi vratiti seriju barem blizu prvih četiriju sezona. Tko sretniji od nas.

Kada? 30. rujna

Fringe

Ako Fringeu nadjenemo titulu najbolje znanstveno fantastične serije, u današnjem televizijskom svijetu to će imati težinu i značaj nogometnog prvaka Hrvatske. Malo je SF-ova danas, a kamoli onih dobrih koji ne kreću s pretpostavkom da gledatelj ima mozak 13-godišnjaka. Bez uvrede klincima.
Nažalost, ove će godine televizija ostati i bez Fringea, kojem dolazi kraj nakon pet sezona. Što je brat-bratu dvije-tri sezone više nego što smo se uopće smjeli nadati. Usprkos mizernoj, gotovo katastrofalnoj gledanosti, Fringe je dobio priliku da radnju zaokruži kroz posljednjih 13 epizoda, pa se slobodno sjetite toga kada zaključite da “glupi Fox otkazuje samo dobre serije” (RIP Firefly, Arested Development, Wonderfalls, The Tick, Undeclared…)

Kada? 28. rujna

Homeland

Najbolja prošlosezonska nova serija vraća se uz očekivanja da potvrdi i nadogradi sjajnu debitantsku sezonu. Carrie Mathison izgubila je razum u lovu na Nicholasa Brodyja, marinca spašenog nakon osam godina zarobljeništva, za kojeg sumnja da je preobraćeni neprijatelj države. Napeti triler jedan je od rijetkih američkih filmsko-televizijskih proizvoda koji se bave terorizmom u vremenu nakon napada 11. rujna bez napornih klišeja u stilu “oni loši, mi dobri”.

Kada? 30. rujna

It’s Always Sunny in Philadelphia

Razmislite pa nam javite barem tri trenutne serije koje su nakon sedam sezona podjednako dobre kao prvog dana. Konstanta vrijedna poštovanja, tim više što je prethodna sezona bila jedna od 2-3 njihove najbolje dosad (debeli Mac!). Dečki će s nama biti još neko vrijeme, obzirom da su obnovljeni za nadolazeću osmu, ali i još jednu sezonu.

Kada? 11. listopada

Parks and Recreation

Malo se blesavo pozivati na kritičare, no moramo — Metacritic je na kraju godine skupio godišnje top liste televizijskih kritičara, a Parks se našao na četvrtom mjestu. Eto, a sad dignite ručice svi koji ste čuli za seriju, a kamoli je gledali. E, da – ako ste gledali, pa odustali nakon par epizoda, totalno vas kužimo. Loše su, prilično. Ali nakon nekih sedam-osam epizoda, to je totalno druga serija; jedna od najduhovitijih na televiziji. Ron Swanson je epitom muškarčine.

Kada? 20. rujna

Sons of Anarchy

Sonsi su imali vrhunac u drugoj sezoni, kada su bili zbilja odlični, no u sljedeće dvije sezone nisu uspjeli složiti podjednako dobru sezonu. I dalje su zabavni, napeti i uzbudljivi, uza sve svoje mane i prednosti. Nerijetko na granici sapunice, no uvijek puni adrenalina. U novoj sezoni našim bajkerskim junacima pridružuju se Jimmy Smits i Harold Perrineau.

Kada? 11. rujna

The Walking Dead

Tko bi rekao da serija o napornim trudnicama i klincu koji se svako malo izgubi iz vidokruga može biti toliko popularna. Ali dobro, onda ubace par zombija, razvale im glavu ili prsa i mi smo sretni. Ali melju li gamelju… Finalne dvije epizode druge sezone su zbilja rasturale i podsjetile na pilot koji nas je svojedobno oduševio, a gledajući najave za treću sezonu opet smo se naivno poveselili da ćemo gledati više akcije, a manje iritantne Lori. Najavljuju nam katane i zombije bez udova na lancu, zatvore i guvernere… I dobro, gledat ćemo opet.

Kada? 11. listopada

TAGOVIBoardwalk Empire community dexter fringe Homeland It's Always Sunny In Philadelphia Parks and Recreation Red Dwarf Sons of Anarchy The Walking Dead

Komentiraj