Film i TV

Aside Banners

“Prijatelji” ili “Seinfeld”: fanovi kultnih serija vode žustru raspravu koja je serija bolja

Piše , Objavljeno

Nama ništa nije jasno. Osim činjenice da su i jedna i druga serija sitcomi iz 90-ih koji su trajali čitavo jedno desetljeće, bilo kakva usporedba ovih dviju serija je kao da uspoređuješ naranče i jabuke. Banane i tikvice. Lubenice i sise Pamele Anderson. Da, forma je ista, ali radi se o potpuno drugačijim stvarima čija usporedba nema nikakvog smisla.

No, krenimo prvo sa sličnostima. Radi se o humorističnim serijama 20-minutnog formata, kakav se i kasnije slijedio u većini sitcoma. Mjesto radnje i jedne i druge serije je New York, a glavni likovi su grupa prijatelja.

I tu staje svaka sličnost ove dvije serije, a i te sličnosti nisu baš vrijedne spomena budući da se 80% sitcoma vrti oko grupe prijatelja (It’s Always Sunny In Philadelphia, New Girl, Big Bang Theory, How I Met Your Mother…).

Zašto je pokušaj usporedbe Prijatelja sa Seinfeldom unaprijed izgubljena borba

Glavna razlika u ova dva sitcoma, ili razlika bilo kojeg sitcoma i Seinfelda je u tome što je Seinfeld revolucionizirao televiziju radeći show o ničemu. Gledamo četvero prijatelja i njihov svakodnevni životu u kojem se ne događa ništa spektakularno ni zanimljivo, nema idealiziranih osnosa niti ikakvih dramatičnih plot twistova. Serija bez standarnog tv kiča koja nas je osvojila genijalnim, humorističnim prikazom najbanalnijih životnih situacija.

Serija je bila posebno revolucionarna time što su na hrabar, ali sofisticiran način pretvarali brojne tabu teme, nikada prije obrađene na televiziji, u komično zlato. Humor Prijatelja je s druge strane puno jednostavniji, ali time i razumljiviji široj publici.

Također, nijedan drugi sitcom u povijesti TV nije stvorio tako dugačak popis referenca koje su ostavile tako trajan trag u pop kulturi. Serija ne samo da je izmislila nove pojmove (“close talker,” “low talker,” “double-dip,” među mnogim drugima) već je i dala fraze i izraze koji su postali dio svakodnevnog jezika.

via GIPHY

No, budući da se radi o dvije najrecikliranije serije na svijetu koje se i 20 godina kasnije gledaju i imaju fan bazu i među generacijom koja se nije ni rodila u vrijeme njihovog prikazivanja, ljudi su odlučili pokrenuti raspravu na temu koja je od ove dvije serije bolja. Možete pretpostaviti, stvari su eskalirale brzo.

I jedna i druga serija imaju svoju vjernu vojsku fanova, a najzabavnije su reakcije onih koji su smrtno uvrijeđeni što se netko uopće sjetio uspoređivati Prijatelje sa Seinfeldom.

Uspoređivati Seinfelda i Prijatelja stvarno nema previše smisla, no to ne znači da ne možemo uživati u obje serije na drugačiji način. Tako da bi možda najbolje bilo odustati od ove besmislene rasprave sa sljedećim zaključkom:

 

TAGOVIPrijatelji Seinfeld sitcom