Film i TV

Pametni SF film

Aside Banners

Elysium: Prvi trailer obećaje pravi SF spektakl

Piše , Objavljeno

Četiri godine su prošle od kada je Neill Blomkamp na prepad osvojio svijet Districtom 9. Čekanju idućeg remek-djela je došao kraj, jer na web je pušten prvi trailer njegovog novog filma, i moramo priznati da izgleda jaaaaako dobro.

elysium

District 9 je te 2009. godine napravio malenu revoluciju u žanru čistokrvnog alien SF-a, te basnoslovne stotine milijuna dolara, koji se inače troše na specijalne efekte i marketing, zamijenio kvalitetnom pričom, i to malo dubljom od klasične: “Oni su zločesti vanzemaljci, mi smo super Zemljani, let’s kick some ass!!!” praznoglave zabave. Neill Blomkamp, južnoafrički redatelj i scenarist koji je stajao iza ovog filmskog remek djela, dobio je tako priliku da se dokaže među velikim hollywoodskim igračima, i iskoristio ju je najbolje što je mogao. Matt Damon, Jodie Foster i budžet od preko 100 milja dolara? Pasite oči…

Elysium trailer:

Elysium nas vodi u godinu 2154., kada na svijetu postoje dvije klase ljudi. Bogati i uspješni žive na svemirskoj postaji Elysium, svojevrsnoj rajskoj utopiji, u kojoj nema neimaštine, bolesti niti sukoba. S druge strane, 99.99% ljudi i dalje živi na prenapučenoj, zagađenoj i ratom opustošenoj Zemlji, na kojoj vlada bezakonje i anarhija. Od tamo dolazi i Max (Matt Damon), čovjek koji neće imati drugog izbora nego navuči posebno borbeno odijelo (koje mu daje neke nadljudske sposobnosti), te pokušati učiniti ono što mnogi prije njega nisu uspjeli: doći do Elysiuma i srušiti taj nepravedni sustav. Na putu će mu glavna prepreka biti državna tajnica Rhodes (Jodie Foster), te njezine elitne borbene postrojbe, koje će Maxu zasigurno dobrano otežati misiju.

elysium

Kao i u slučaju Districta 9, Blomkamp je ponovo uzeo kompletnu stvar u svoje ruke, te napravio autorsku priču koja se bavi nejednakostima i nepravdama u ljudskom društvu. Premda je u nedavnom intervjuu rekao da na njega nije direktno utjecao Occupy pokret i nastojanja aktivista za uspostavljenjem pravednog sustava, jasno je da je tematski vrlo blizak tom svjetonazoru. S prvim filmom je definitivno pogodio što se tiče rasne i ekonomske segregacije, pa se pitamo hoće li mu isto uspjeti i s Elysiumom. Niti oni koji od ovakvih filmova očekuju samo dobru zabavu i uživanje u efektima, neće ostati kratkih rukava, jer po prvom traileru se može zaključiti da je Blomkamp dobro iskoristio svoj budžet. Kako će to sve zajedno funkcionirati, moći ćemo vidjeti već (ili tek) 9. kolovoza ove godine.

TAGOVIdistrict 9 Elysium matt damon Neill Blomkamp sf trailer

Komentiraj