Film i TV

x je za xtremely underrated

Aside Banners

Prvi X-Men film je izašao prije 20 godina pa smo poredali sve X-Men filmove jer možemo

Piše , Objavljeno

Bryan Singer je sad malo zeznut lik za komentiranje zbog svega za što je optužen kroz noviju povijest, ali je prije 20 godina bio junak jer je uspio ekranizirati X-Mene da ne budu potpuno sranje. Pala je i odluka da Wolverine neće imati žuto spandex odijelo, što je big deal.

Iako se Spider-Mana Sama Raimija često spominje kao prekretnicu u ekranizacijama stripova, usudimo se reći da su prvi X-Meni bili gamechanger.

Iako su značajni za filmsku industriju i njezin izgled danas, kako izgleda lista najboljih X-Men filmskih izdanja?

Na dnu bismo svakako stavili X-Men Origins: Wolverine koji je vjerojatno pokopao svaku moguću šansu da vidimo X-Men Origins: Cyclops ili išta slično, što smo nekad ranije žarko željeli. CGI je bio katastrofa, Deadpool je bio najveći lajavac u svijetu stripa – a oni su mu odlučili oduzeti usta. Nema smisla niiiišta. Niti će ikad imati. Čak je Internetom kružila verzija bez svih efekata pa smo nekad gledali likove na sajlama – čak nam je to draža verzija od konačnog filma. Trebali smo gledati i film o Gambitu koji se pojavio u ovom filmu, a glumio ga je Taylor Kitsch, tada posljednja u nizu holivudskih nada za A-list superzvijezdu. I to se zakopalo koliko je Wolverine Origins bio loš.

xmen wolverine origins

 

Pri dnu se još utapaju X-Men: Dark Phoenix koji nije uspjela spasiti ni Sophie Turner – friško slavna zbog megapopularnog Game of Thronesa, X-Men: Apocalypse na kojem smo zaspali i nikad ga završili i neslavni završetak prve X-Men trilogije The Last Stand.

Tako smo riješili dno liste.

Da se ne igramo previše tvojim attention spanom i da ne riskiramo da te izgubimo kroz članak, ajmo mi lijepo od vrha i najboljeg filma.

Na prvom mjestu, bez previše rasprave…

LOGAN

Logan

Nijedan drugi ne zaslužuje biti na vrhu. Iako mi volimo flashy efekte, puno superjunaka odjednom na ekranu, red šale, red pošalica, Logan je najbolji superjunački film iz Marvelovih redova, a možda i inače. Zašto ne tvrdimo da je definitivno najbolji superjunački film ikad? Jer nam Nolanov Batman ponosno prkosi i ne možemo odlučiti.

Ljudska priča inspirirana vrhunskim stripom Old Man Logan nam nudi starog Logana (no sh*t Sherlock) i bolesnim profesorom Xavierom, a usput se moraju pobrinuti i o mladoj mutantkinji. Ako voliš potpuno isključiti mozak, nije ovo taj film, ali baš zato ga mi volimo.

Na drugo mjesto bismo stavili…

X-Men: First Class

Mislili smo da je franšiza izgubila draž i taman su nam servirali ovaj aperkat.

xmen first class

Ah, ova verzija kad su svi nekoć bili mladi (i naivni) [u smiješnim kostimima] nas je oduševila kada se pojavila. Fassbender kao Magneto je sve što smo htjeli gledati, uz Jackmana možda najbolja moguća casting odluka u čitavoj franšizi.
U filmu ima svega – od nacističkih logora i eksperimenata preko kubanske misilske krize do Jennifer Lawrence na vrhu popularnosti.

Na trećem mjestu stavljamo X2: X-Men United, nama najjači dio prve trilogije. Nightcrawlerova scena kada u Bijeloj kući napadne El Presidentea nas i dalje veseli i jedna nam je od najpamtljivijih u čitavoj franšizi, a gotovo cijeli glumački ansambl je odradio vrhunski posao.

Četvrto mjesto (ali za dlaku četvrto, skoro treće) pripada Days of Future Past koji nije baš bio ujednačen kao First Class, ali smo bili oduševljeni s njim. Jer smo geekovi. I znamo ponešto o ovim junacima. Bilo je konfuznih dijelova (a koji film s putovanjima kroz vrijeme nije konfuzan), radnja je na trenutke bila predvidljiva, ali je i dalje ovo jedan vrhunski superjunački film koji će kroz 10 godina biti nepravedno zapostavljen jer nije smješten u MCU i nije pretrpan Avengersima.

I tu dolazimo do filma s kojim je sve počelo. Prvi X-Men film stavljamo na peto mjesto. Jer nisu baš svi bili all-in. Ovo je bila oklada na cijeli novi svijet, pripremao se teren za daljnje projekte pa su i neki likovi nerazrađeni do kraja. Puno toga se događa, a teško nam je sjetiti se svega. Dugo ga nismo gledali. Moramo opet. U čast rođendanu.

Na šesto mjesto stavljamo i The Wolverine, solo film mu koji je bio iskupljenje za Origins promašaj. Nije bio savršen, ali nam se svidio Logan u Japanu.

I da… Deadpoola nismo brojali. Nema puno X-Mena unutra. Ali… ALI! Prvog Deadpoola bismo nakon prvog gledanja sigurno stavili na četvrto mjesto iza dosad nabrojanih. Nakon drugog gledanja na peto. Nisu fore toliko smiješne drugi put. Eto. Ako se nađe netko pametan sa “A di je Deadpool?”.

To je bilo to. Puse od nas.

TAGOVIfilm po stripu wolverine X-Men