Film i TV

Sve na jednom mjestu

Aside Banners

Putovanje kroz vrijeme u filmovima

Piše , Objavljeno

Jedna od najzanimljivijih tema u SF filmovima je definitivno putovanje kroz vrijeme. I premda gotovo uvijek (zapravo, uvijek) potpuno promaše što se tiče same fizike i teorija paradoksa, daju itekako mnogo prostora za nabujalu maštu.

Isto tako misli i tumblr korisnik Mr.Dalliard, koji je napravio ovaj iscrpni i fascinantni, te prije svega vrlo lako shvatljivi dijagram toka svih relevantnijih filmova koji su se bavili tematikom putovanja kroz vrijeme.

dijagram toka

Kako i sam autor na početku navodi, ovaj dijagram je jedan veliki spoiler, tako da ako ima nekoga tko nije gledao, primjerice Terminatora ili Povratak u budućnost, neka ga zaobiđe i po mogućnosti malo ažurira opus pogledanih filmova.

Nadalje, gospodin Dalliard sve filmove razvrstava po vrsti putovanja kroz vrijeme (različite boje) i razini na kojoj se ono događa (različiti obrubi). Tako je primjerice, Donnie Darko označen ljubičastom bojom, koja označava nekakvu misterioznu anomaliju, dok je obrub gusto iscrtkan, time nam govoreći da se odvija na razini jedne osobe. Postoji i dodatna kategorija, koja navodi filmove u kojima su putnici kroz vrijeme goli (primjerice, Terminator), a označena je kosim slovima.

putovanje kroz vrijeme

Kao i kod svakog kvalitetnog dijagrama toka, najzanimljivija je povezanost svih tih filmova i kompleksan sustav da/ne smijerova, koji za svaki od navedenih klasika žanra daje jednostavan i razumljiv opis. Onima koji se kuže u ovu materiju slika će biti zabavan podsjetnik, a novacima dobra prilika da zagrebu po površini i sami odluče koji od navedenih filmova najbolje odgovara njihovom ukusu.

TAGOVIinfografika povratak u budućnost putovanje kroz vrijeme terminator time travel

Komentiraj