Film i TV

nova SF serija

Aside Banners

Revolution, apokaliptični road-trip

Dolazi nam nova SF serija s druge strane Atlantika. Ništa pretjerano originalno u Revolution, najnovijoj seriji J.J. Abramsa - samo još jedan futuristički blockbuster, koji čak nije negledljiv.

Piše , Objavljeno

bit će znana kao 'mala iz Revolutiona'

bit će znana kao ‘mala iz Revolutiona’


Novorođenče J. J. Abramsa je ugledalo svjetlo dana. Kreator serija Alias, Lost i Fringe ostaje mjerilo što se tiče televizijskih hitova. Pilot serije Revolution dočekali su svi oni koji tvrde kako je nemoguće ponoviti uspjeh Izgubljenih te kako su konceptualne serije osuđene na propast od strane lijene publike alergične na iznenađenja.

Koncept u Revolutionu je jednako zabavan kao i iznenadan:odjednom, (električna) energija nestane. Prijevara, iskrena zabava ili zadivljujuća freska? Revolution, u prvoj epizodi, drži nogu na papučici kočnice. Na samom početku pretjerivanje je vješto izbjegnuto:mobiteli prestaju funkcionirati, Chicago nestaje u mrklom mraku te se sruši pola tuceta aviona. Zbog nedostatka sredstava ili zbog skromnosti, pošteđeni smo šoka i skrećemo na glavnu priču u bliskoj budućnosti. Petnaest godina nakon katastrofe, svijet (čitaj, SAD) živi srednjovjekovnim načinom života. Svatko se krije u svom kutu, pod jarmom milicije koja ubire porez za tiranina, dok glavosječe haraju ulicama grada. Specijalni efekti nisu transcendentni, no ipak, svijet u Revolutionu je dobro prikazan – ionako brzo zalazimo u šume i sela, jer zelenjava je uvelike jeftinija.

Projiciranjem u budućnost, u vrijeme kada je tehnološka civilizacija samo sjećanje, Revolution nas lišava upravo revolucije. Bez budućih flash-backova nećemo znati jesu li ljudi postali ludi bez svojih smartphonea te koliko ih je skrenulo bez TV-a. Bez sumnje, nadahnuti uspjehom Hunger Games te u određenoj mjeri The Walking Dead, čini se da nam scenarist Kripke i Abrams žele predočiti post-apokaliptično putovanje, gdje se šećemo šumom naoružani do zuba znajući da je opasnost uvijek prisutna. Unatoč nemaštovitim dijalozima i stoput viđenim borbenim scenama (jedan tip obrani se sabljom od petnaestak napadača), rezultat nije neprivlačan. Epizoda je dinamična, a predstavljeni svijet je vjerodostojan i prilično dosljedan. Scenaristi su najvjerojatnije pročitali i uvelike se inspirirali serijalom knjiga The Emberverse S.M. Stirlinga:kratke priče o alternativnoj povijesti gdje ne radi ni struja, niti parni strojevi.

ekipa serije Revolution

ekipa serije Revolution


Za razliku od knjiga, u seriji, početna točka je malo selo gdje jedan čovjek posjeduje amulet (ubrzo saznajemo, čak i iz najave, za postojanje privjesaka koji stvaraju struju). Nakon njegova ubojstva, kćer (ili-ti plačljiva heroina) pokojnika odlazi na put kako bi potražila pomoć svog ujaka. Pitanje je gdje će nas u ovom slučaju odvesti veliki misterij? Uspjeh serije će ovisiti o sposobnosti scenarista da nas drže u neizvjesnosti, bez da nas istovremeno ozlovolje.

TAGOVIEric Kripke J. J. Abrams revolution serija sf

Komentiraj