Film i TV

Prava faca

Aside Banners

Sretan ti rođendan, Gary Oldman!

Piše , Objavljeno

Inače nemamo naviku čestitati rođendane nekakvim tamo umišljenim i preplaćenim hollywoodskim zvjezdicama. Ali Gary Oldman se ne može strpati u isti koš kao ostatak tih smrtnika. Stoga, sretan mu rođendan, a mi ćemo se podsjetiti na njegove najbolje uloge.

gary oldman

Gary Oldman je kult! Eto, rekli smo i to. Premda priče iz njegova života ne pune stupce u tabloidima i premda nikada nije osvojio najpoželjnijeg zlatnog kipića na (filmskom) svijetu, Oldman nam je svejedno jedna od omiljenih hollywoodskih zvijezda. Zašto? Pa odgovor je prilično jednostavan: zato što zna i može odglumiti doslovno sve i svakoga, koliko god ponekad to zvučalo i izgledalo nemoguće. Nakon više od 70 snimljenih filmova i 30 godina karijere, za 55. rođendan mu moramo odati počast, i to s nekoliko njegovih najupečatljivijih uloga.

1. Sid and Nancy (1986.)

sid vicious

Gary Oldman kao legendarni basist Sex Pistolsa, Sid Vicious. Uloga koja ga je probila, a do dan danas nismo vidjeli bolju interperetaciju kultnog britanskog glazbenika.

2. Bram Stoker’s Dracula (1992.)

dracula

Uloga koja mu je vjerojatno obilježila karijeru, jer biti Dracula u filmu Francisa Forda Coppole nije mala stvar. Oldman je unio dašak svježine svom liku, a mi smo i dalje ljubomorni na način kako ga naše žene/djevojke gledaju u ovom filmu…

3. True Romance (1993.)

True Romance

I onda neka netko kaže da nije legenda! Ovu ulogu je gotovo nemoguće opisati (ipak je došla iz pera još većeg luđaka, Quentina Tarantina), pa zato trk u videoteku (da, videoteku) podsjetiti se kako Oldman izgleda kao whitestafarijanac, diler i pimp.

4. Leon: Profesionalac (1994.)

leon: profesionalac

Jel ovaj čovjek glumio u barem jednom filmu koji nije kultni? U Leonu je glavni bad guy, za kojeg smo u nekim trenucima željeli da natambura Leona i onu njegovu klinkicu.

5. Peti Element (1997.)

peti element

Četiri riječi: Jean-Baptiste Emanuel Zorg! Ultimativni negativac koji podsjeća na Hitlera, Zorg je utjelovljenje zloće i ljigavosti, kakvu svemir još nije vidio. A opet, simpatičan! Sva sreća da mu je s druge strane Bruce Willis, jer bi inače i ovdje morali navijati za loše momke.

6. Hannibal (2001.)

hanibal

Ova uloga mu zasigurno nije među najpamtljivijima u karijeri (većina ga niti ne bi prepoznala pod maskom), ali i ovaj je put uspio izvući maksimum. Prilično je velika stvar kad zasjenite Anthonyja Hopkinsa i najvećeg filmskog monstruma svih vremena, Hanibala Lectora. 

7. Batman trilogija (2005.-2012.)

batman

Ne mora Oldman glumiti samo negativnce da bi bio faca. Mirni, povučeni i pravedni Komesar Gordon zasigurno nije ‘ukrao’ film kao u ostalim djelima u kojima se pojavljuje, ali ako nas pitate, od Nolanove trilogije postoji samo jedan Gordon.

8. Dečko, dama, kralj, špijun (2011.)

tinker tailor

Nepravedno je da ovakva legenda svoju prvu nominaciju za Oscara dobije tek 30 godina od početka karijere. I onda neki tamo Jean Dujardin odnese kipića? Nadamo se da će se ova nepravda uskoro ispraviti, i da će Oldman dobiti ono što zaslužuje…

 

TAGOVI5. element batman biografija Dracula gary oldman glumci uloge Zorg

Komentiraj