Film i TV

suza suzu stiže

Aside Banners

Scena na koju najviše plačemo se neočekivano nalazi u filmu Adama Sandlera

Piše , Objavljeno

Adam Sandler jedan je od onih glumaca koje i voliš i ne voliš, ovisno o tome koji njegov film ili stand up gledaš, točnije iz kojeg perioda. Jednu stvar mu moramo priznati, a to je da fino zarađuje od filmova u kojima se za?ebava sa svojim prijateljima.

Click je SF dramedija iz 2006. godine, koju su najvjerojatnije vidjeli samo oni najvjerniji Sandlerovi fanovi, nastala tamo negdje između The Longest Yard i Zohan ere kada je dobri stari Sandler očito imao teži slučaj kreativnog bloka u svojoj karijeri.

Međutim, dok “komedija” u ovoj dramediji počiva na prilično lošem humoru koji uključuje blagu homofobiju, ne baš blagu transfobiju i, naravno, Rob Schneidera koji se bavi rasističkim likovima koji će biti smiješni tvojoj mami; drama u ovom filmu je ono što ga čini gledljivim, točnije odnos Michaela Newmana (Sandler) i njegovog oca (Henry Winkler). Radi samo jedne scene isplati se pogledati čitav film, i to nekoliko puta. Za koliko to filmova možeš reći?

Stoga, zaboravi na Field of Dreams ili Big Fish jer upravo Click ima najslavniju scenu oca i sina, ne samo u Sandlerovim filmovima, već, usudila bih se reći – i u povijesti filma (makar svih koje sam ja pogledala).

Za one koji nisu gledali, ili su ga već zaboravili, evo trailera i kratkog sažetka radnje.

Mike je prosječan lik preokupiran karijerom koji radi posla redovito zanemaruje svoje bračne i očinske dužnosti. Osjetivši nedostatak kontrole u svom životu, jedne noći krene u Bed Bath & Beyond u nadi da će dobiti univerzalni daljinski (ne, ne prihvaćam izraz “daljinac”) za život. Ovdje naleti na Mortyja, duhovitog, tajanstvenog znanstvenika (kojeg je savršeno odglumio Christopher Walken, ali realno – što on dobro ne odglumi?). On mu daje poseban daljinski koji mu omogućuje kontrolu cijele stvarnosti, uključujući zaustavljanje, vraćanje i premotavanje čitavog svog postojanja.

Isprva, daljinski se čini kao božji dar koji mu omogućuje stvari kao što su preskakanje dosadne predigre sa suprugom ili prdac u lice Davida Hasselhoffa (dosta dobra fora, The Hoff u ulozi karijere). Ali Mike ipak na teži način otkriva onu – ako se čini predobro da bi bilo istinito – vjerojatno nije. U potrazi za unapređenjem, veći dio svog života ubrzava i tako uspije, ne samo uništiti svoj brak i udaljiti se od djece, već i umrijeti  pokušavajući spasiti svog sina da ne ponovi istu pogrešku i potroši život na posao umjesto na obitelj.

U većem djelu filma, emotivne scene prilično su dosadnjikave, osim one jedne koja je toliko heartbreaking da ti istog trenutka dođe da nazoveš svog starog i kažeš mu da ga voliš. Radi se o sceni kada Mike, koji je na auto pilotu skoro dva desetljeća, otkrije da je njegov otac Ted preminuo. Devastiran, Mike se pomoću daljinskog vraća u trenutak kada je zadnji put vidio oca. 

Njihov posljednji razgovor odvija se u Mikeovom uredu, gdje ga otac iznenadi s ciljem da njih dvoje i Mikeov sin, njegov unuk, odu na večeru. Međutim, Mike, okupiran poslom, odbije oca ni ne dižući pogled. Kako bi uvjerio sina da se predomisli, Ted mu priđe i veselo ponudi otkriti tajnu iza svog legendarnog trika s novčićem – ako Mike prihvati poziv na večeru.

Najbolje da pogledate sami.

Budući Mike zaustavlja nekoliko puta scenu kako bi rekao svom ocu da ga voli, no i sam je svjestan da je kasno. Očeva zadnja uspomena na sina bila je njegovo okrutno odbijanje.

Iako mi ni inače ne treba puno da se rasplačem u filmu, ipak malo koja scena me može emotivno uništiti (bez greške svaki puta kada ju pogledam), kao ova. Pa čak i više od scene kada Simba gleda oca kako umire. Razlog tome  je, naravno, sebične naravi. Scena s Mikeom i Tedom je nešto s čime se mogu puno prije poistovjetiti nego s time da gledam oca kako umire u tragičnoj nesreći iza koje stoji njegov vlastiti brat. Upravo istinitost i realnost ove scene koja je, vjerujem bliska mnogima, je ono što boli.

Ako nisi – pogledaj Click. Ako jesi, pogledaj ga još jednom. Istina, neće te nasmijati kao neki drugi Sandlerovi filmovi, ali možda te potakne da nazoveš starog i kažeš mu da ga voliš. A to je puno više nego što ti većina filmova može dati.

TAGOVIadam sandler Click emotivna scena otac sin