Film i TV

dobra vijest

Aside Banners

D’oh! Simpsoni će se snimati još dvije sezone

Nakon 21 godine emitiranja, 500-tinjak epizoda u 23 sezone i bezbroj nezaboravnih trenutaka iz života Marge, Homera, Barta, Lise i Maggie Simpsons i njihovih sugrađana iz Springfielda, serija je umalo skončala zbog, čega drugog nego - novaca

Piše , Objavljeno

Simpsoni

Simpsoni


U zadnjih 20-tak godina Fox televizija obrnula je poprilične novce na Simpsonima, najdugovječnijoj američkoj animiranoj seriji koju je prije dvadesetak godina stvorio Matt Groening (i realizirao u suradnji s producentima Samom Simonom i Jamesom L. Broosom) baziravši je na vlastitoj obitelji. Nakon dva desetljeća vrlo uspješne televizijske (i prateće) karijere, Simpsoni su počeli zarađivati nešto manje nego ranije, pa je mreža odlučila odrezati plaće Harryju Sheareru (koji daje glas Nedu Flandersu i gomili likova iz serije) i ostalim glumcima koji posuđuju svoje glasove žutim stanovnicima Springfielda. Točnije, Fox je do sada na Simpsonima zaradio oko tri milijarde dolara, a prije nekoliko mjeseci mreža je zavapila kako će serija skončati ukoliko glumci ne prihvate 45-postotno rezanje plaća.
U odgovoru, Shearer je ponudio mreži da mu skinu i 70 posto, ali neka mu daju maleni udio u (popriličnim) prihodima od serije – takav su deal ranije dogovorili autor i producenti serije. Mreža o takvoj varijanti dogovora s glumcima nije željela niti razgovarati, iako su prepoznatljivi glasovi Homera, Moea, Burnsa i društva, itekako obilježili seriju i sudjelovali u uspjehu i stvaranju enormnog profita. Kako su se na koncu nagodili pojma nemamo, ali znamo da ćemo nove dogovštine Simpsona pratiti još barem dvije godine, jer Fox je ovih dana objavio da su ugovorene dvije nove sezone serije.

Iskreno, imamo mi svojih problema i puca nam ona stvar za plaće dobro potkoženih ‘hollywoodijanera’, ali ono što nas zanima jesu Simpsoni bez kojih je teško zamisliti današnji televizijski program. Nije samo stvar u Simpsonima per se, tu su i animirane serije istih i drugih autora koje nikada ne bi dobile šansu u mainstreamu da nije bilo Matta Groeninga i Simpsona. I više od crtića za odrasle u prajm tajmu, Simpsoni su donijeli slobodu da se na velikim televizijskim kućama slobodno progovara o škakljivim temama, da se izvrgavanjem ruglu ‘temeljnih vrijednosti’ društvo unaprjeđuje i da se pametan može biti i na vrlo blesav način. Simpsoni, hvala vam i nadamo se još gomili odličnih epizoda.

The History of the Simpsons by 5minKnowledge

TAGOVIfox Harry Shearer serija Simpsoni Matt Groening The Simpsons

Komentiraj